čtvrtek 23. listopadu 2017

Pivovarský dvůr Chýně



Přijďte si posedět do příjemného prostředí našeho Pivovarského domu v obci Chýně, který provozujeme již od roku 1992. Náš pivovar spolu s restaurací má bohatou historii a nachází se na místě bývalých hospodářských budov zdejšího kláštera.
Zákazníci k nám chodí nejen na pověstné dobré pivo. To zde vyrábíme z tradičních surovin (sladu, chmelu a vody). Fungujeme samozřejmě i jako restaurace. Ochutnat zde můžete speciality české kuchyně a nabízíme též polední menu, které potěší svou lidovou cenou a širokým výběrem z mnoha jídel.
 V našem pivovaru vaříme pouze kvasnicové nefiltrované svrchně nebo spodně kvašené pivo. Vybrat si u nás můžete hned ze třech druhů. Nabízíme český světlý ležák, což je klasické kvasnicové světlé pivo českého typu, vyrobené ze žateckého chmele již od roku 1998. Druhou možností je pšeničné pivo (svrchně kvašené), které je součástí našeho nápojového lístku od roku 2007. Nakonec nabízíme také svrchně kvašená piva anglosaského typu a ta v našem menu naleznete od roku 2011. Jedná se o piva typu ale, stout, ipa, pale ale.
Vlastní výroba piva je poměrně složitý proces, který v podstatě sestává ze tří hlavních fází. První fáze výroby probíhá ve varně, která je součástí interiéru restaurace. Při ní dochází nejprve pomocí vhodně volených teplot k rozštěpení škrobu obsaženého ve sladu. Následuje oddělení mláta ve scezovací kádi a povaření s chmelem, čímž vzniká tzv. mladina. Celá várka trvá asi 12 hodin. Následuje ochlazení asi na 6° Celsia.
Mladina se přečerpá do kvasného tanku, přidají se pivovarské kvasinky a to je počátek druhé fáze hlavního kvašení, která trvá 7 dní. Po ukončení hlavního kvašení se mladé pivo předává do ležáckého tanku, ve kterém probíhá závěrečná fáze výroby, dokvašování neboli zrání piva. Doba zrání závisí na původní stupňovitosti, u 12% piva se pohybuje okolo 5-6 týdnů. Po ukončení dokvašování se pivo čepuje z ležáckého tanku.
Vlastní výroba piva je poměrně složitý proces, který v podstatě sestává ze tří hlavních fází. První fáze výroby probíhá ve varně, která je součástí interiéru restaurace. Při ní dochází nejprve pomocí vhodně volených teplot k rozštěpení škrobu obsaženého ve sladu. Následuje oddělení mláta ve scezovací kádi a povaření s chmelem, čímž vzniká tzv. mladina. Celá várka trvá asi 12 hodin. Následuje ochlazení asi na 6° Celsia.
Mladina se přečerpá do kvasného tanku, přidají se pivovarské kvasinky a to je počátek druhé fáze hlavního kvašení, která trvá 7 dní. Po ukončení hlavního kvašení se mladé pivo předává do ležáckého tanku, ve kterém probíhá závěrečná fáze výroby, dokvašování neboli zrání piva. Doba zrání závisí na původní stupňovitosti, u 12% piva se pohybuje okolo 5-6 týdnů. Po ukončení dokvašování se pivo čepuje z ležáckého tanku.

13° Vídeňšká (7.5)


Polotmavý speciál...

Žádné komentáře:

Okomentovat