neděle 14. ledna 2018

Haškova restaurace u Brejšků



Jaroslav Hašek se spisovatelem Zdenkem Matějem Kudějem zde nějaký čas pracovali za byt a stravu, která v jejich případě byla hlavně tekutá. V restauraci U Brejšků se konaly pravidelně novinářské burzy. Sedávali tu novináři ze všech redakcí, od elévů po šéfredaktory, kteří si tu vyměňovali nejnovější zprávy. Jaroslav Hašek tu za pivo prodával své zaručené zprávy z dobře informovaných kruhů, kterým se druhý den smála celá Praha. Starý Brejška byl známý výtečnou a levnou kuchyní.  Jaroslav Hašek byl mistrem mystifikace. Ze Světa zvířat byl v roce 1911 propuštěn, neboť si vymýšlel neexistující zvířata. Z doby, kdy pracoval ve Světě zvířat, pochází fotografie, jak Jaroslav Hašek U Brejšků ledoval. Při stávce novinářů se Jaroslav Hašek vsadil s restauratérem, že vydrží celé odpoledne sekat a skládat led z vozu na ulici. Kolemjdoucím sděloval:“Jen se podívejte, čím se dneska musí živit český spisovatel!" V Českém slově si Jaroslav Hašek vymýšlel různé zprávy a lokálky, které poté prodával právě na novinářské burze U Brejšků.  Začátkem května 1895 povolily Rakouské úřady studentu medicíny Jaroslavu Hausmanovi ustanovení Sportovního klubu Slavia. Ustavující schůze se konala v restauraci U Brejšků dne 31. května 1895. Z této schůze byly schváleny Stanovy klubu, členský měsíční příspěvek a zvolen výbor. Prvním starostou byl zvolen pan Ankrt.
adresa: Spálená 107/49, 110 00 Nové Město

Dudák Švanda 10° (Strakonice) (7.5)

Vyznačuje se střední plností,čistým chmelovým aroma, říz a vyvážená hořkost příjemně zakulacují chuť. Výčepní Švanda je vyroben z českého světlého sladu a žateckého chmele.
složení: pitná voda, ječné slady, upravený žatecký chmel, chmelové produkty
obsah alkoholu: 4,0% nepasterováno.

Klostermann 13° (Strakonice) (7.5)


Polotmavý speciál, vyznačuje se plností,řízem a výrazným chmelovým aroma. Mírně nasládlé, karamelové chuti. Je vyroben ze světlého českého sladu ve směsi s bavorským, karamelovým a barvícím a z žateckého chmele.  
Obsah alkoholu: 5,1 % nepasterováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat