středa 12. února 2020

Pivovar Kunratice


Historie je zamotaná a hodně barvitá.Vždycky se tady něco vyrábělo. Začalo to továrnou na marmeládu, ta vydržela i německou správu. Po válce byl majetek zkonfiskován a na místě továrny se začala barvit kůže. Za tři roky došlo opět k zabavení státem a vznikl zde závod KARA, který činil a barvil kožešiny.
Pak tu byl národní podnik Mira, údržbářský závod a sklad šicích strojů pro pletařský průmysl. Po roce 1989 byla továrna navrácena rodině Holických, která ji pronajala zámečnické a pasířské firmě Kovoateliér. V roce 1997 majitelé objekt prodali současným vlastníkům, kteří zde se společností REVYKO i nadále provozují zámečnickou a pasířskou výrobu.
První záznam o vaření piva je datován 1578, záznam panského písaře z 18. století uvádí, že se "vaří asi 30 várek po dvanácti sudech". Poslední pivo bylo ve Weidenheimově pivovaru v Kunraticích uvařeno v bývalém statku, nyní Tvrzi Kunratice, v roce 1901. Pak však pivovar zanikl.
Pivovar Kunratice stojí nedaleko tvrze, kde se pivo vařilo až do roku 1901. Tradice se oživuje v nově zrekonstruované budově na křižovatce ulic Vídeňská a Na Betáni. V pivovaru nenajdete vlastní restauraci, ale na nádvoří se občas pořádají ochutnávky piv, což je také velice příjemné. Maskot pivovaru je muflon, stádo volně žijících muflonů je kousek od nás u Kunratického lesa. Zamilovali jsme si je tak, že jsme podle nich pojmenovali naše pivo, říká obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Urban.
Kunratické mufloní pivo se navíc čepuje nejen v restauracích v Kunraticích, ale také po celé Praze. Bez problému si ho můžete objednat i přes e-shop.
Obnova kunratického pivovarnictví Jaro 2016 přineslo do Kunratic staronovou tradici, vaření piva. Mini-pivovar Kunratice zahájil výrobu piva Muflon technologiemi spodního i svrchního kvašení. Oblíbený nápoj je dostupný nejen v Kunraticích a okolí, ale také po téměř celé Praze a přilehlém okolí. Letošní výstav by mohl dosáhnout 3000 hl a pokud se bude dařit, lze v budoucnu docílit až 10000 hl ročně, což je maximální kapacita výrobních prostor. Budova minipivovaru na Betáni č. p. 405 je všem velice dobře známa zvenku a mnohým kunratickým obyvatelům i zevnitř. Vždy se zde něco vyrábělo, a tak zde nacházelo obživu několik generací pivovarkunratických obyvatel. Nejinak tomu bude i nyní. V roce 1940 zde firma Janák zřídila továrnu na marmeládu se 120 zaměstnanci. Tu roku 1942 zabrala i s výrobním programem německá správa a přidělila mladému příslušníkovi zbraní SS Herbertu Bőrnerovi. Po ukončení 2. světové války byl německý majetek zkonfiskován. Po válce objekt zakoupil František Holický, který zde zřídil barvírnu kůže. O tři roky později byla továrna zabavena státem. Celou výrobu převzal závod KARA n.p. a od roku 1948 v továrně Trutnov činil a barvil kožešiny národní podnik (n. p.) Kotov. V období 1950-1958 zde n. p. Mira vybudoval údržbářský závod a sklad šicích strojů pro pletařský průmysl, poté n. p. Pleas vyráběl s více než 50 zaměstnanci stroje a zařízení pro pletařský a textilní průmysl. Název Mira se vžil i jako pojem místopisný a tak pokud chcete i dnes staro i novousedlíkům upřesnit nějaké místo na Betáni řekněte, že se nalézá vedle, u, blízko, naproti nebo za Mirou, a je jasno. Po roce 1989 byla továrna navrácena rodině Holických, která ji pronajala zámečnické a pasířské firmě Kovoateliér. V roce 1997 majitelé objekt prodali současným vlastníkům, kteří zde se společností REVYKO i nadále provozují zámečnickou a pasířskou výrobu.  Poslední pivo bylo ve Weidenheimově pivovaru v Kunraticích uvařeno v bývalém statku, nyní Tvrzi Kunratice, roku 1901. Nastupující velkovýroba piva koncem 19. století znamenala pro malovýrobu zánik. Po více než sto letech je tomu ale naopak. Minipivovary vznikají po desítkách a jsou oživením trhu svou rozmanitostí druhů a převážně vysokou kvalitou. Nový pivovar můžeme porovnat s tím bývalým. Roku 1873 vyrobil pivovarpodle oficiální rakousko-uherské statistiky 4800 Eimer piva (1 Eimer, jednotka zavedená na měření objemů piva od roku 1865 odpovídá 60,14 litrů) což je asi 2890 hl. Pivo odebírali šenkýři v Kunraticích, Šeberově, Chodově, dodávalo se také do Vysokého domu na Koňském trhu nebo do hostince U Tří králů na Malé straně. Dnes by tedy patřil mezi minipivovary a když si porovnáte současné záměry Muflona tak zjistíte nápadnou podobu. Neviditelná ruka trhu Adama Smithe funguje i v Kunraticích. Pivo se ale v Kunraticích vařilo i v dobách vzdálenějších. První záznam je datován 1578, záznam panského písaře z 18. století uvádí, že se „vaří asi 30 várek po dvanácti sudech“. Díky pivovarskému manuálu z roku 1817 zase víme, že ročně dostával 18 sudů kunratický farář, 2 sudy učitel, 1,5 sudu kostelník a 1 sud ponocný. Popřejme tedy spolumajiteli panu Petru Hozákovi pěkně po pivovarsku Dej Bůh štěstí a hodně spokojených zákazníků. Sobě zase co nejdříve ochutnávku rozličných Muflonů.
Pivka jsou jinak ochutnány v restauraci Na tý louce zelený a osobně doporučuji Hospůdku u Studánky vše jinak v Kunraticích.

adresa: Vídeňská 405, 148 00 Praha-Kunratice




 Muflon 11°  (7)


Světlý ležák - poctivé pivo vyrobené tradičním českým dvourmutovým postupem ze dvou druhů sladů a dvou druhů chmele. Pivo sytě zlaté barvy se vyznačuje výraznou chmelovou vůní, plnou chutí a pozvolně hořkým dozníváním. Díky svým jedenácti stupňům je vhodné pro každodenní uhašení žízně, ke každému jídlu, stejně jako pro dlouhé posezení s přáteli.
 obsah alkoholu 4.5%.


Muflon Chmel 12°  (6)


Světlý ležák chmelený za studena - dnes moderní studené chmelení používali staří čeští sládci již dávno. Tento postup vytěží z žateckého chmele to pravé. Vzniká tak pivní delikatesa výrazné chmelové vůně s překvapivě příjemnou hořkostí v chuti a s obsahem alkoholu 5%.

Muflon Red Ale 13°  (7)


Je představitelem piv typu ALE oblíbených zejména v anglosaských zemích. Pro zachování čistoty pivního stylu pro jeho výrobu používáme výhradně zámořské chmele, zahraniční slady a originální kvasnice. Část chmele se nepovařuje na varně jako při výrobě českých piv, ale dává se do ležáckých tanků, kde se chmelové aroma a hořkost pomalu uvolňují během dokvašování (tzv. studené chmelení). Tímto postupem se dosahuje intenzivnějšího vjemu hořkosti a chmelového aroma. V chuti zachytíte citrusové tóny, což je důsledek chmelení odrůdou Citra a tóny květinové – chmelení odrůdou Amarillo. Dalšímu zvýraznění chutí napomůžete konzumací ALE teplejší – 12-15°C .
obsah alkoholu 5.4%.
 
Muflon Albín Ale 10.5°  (7)
 

PLNÉ SVRCHNĚ KVAŠENÉ PIVO
NEFILTROVÁNO, NEPASTEROVÁNO
Zákal či sediment jsou součástí výrobku. Uchovávejte v temnu a chladu (0°- 5°C).
Složení: pitná voda, dva druhy ječných sladů, dva druhy upravených chmelů, kvasnice.
 
Muflon Amore Mio 14.5°  (8.5)
 

Speciální světlé svrchně kvašené pivo
NEFILTROVÁNO • NEPASTEROVÁNO
Zákal či sediment jsou součástí výrobku. Uchovávejte v temnu a chladu (0°- 5°C).
Složení: pitná voda, ječné a pšeničný slad, 1 druh americké odrůdy chmele Amarillo, kvasnice.

Být singl je trendy. Být singl vyžaduje odvahu. Použití pouze jedno druh chmele (tzv. singl hop) pro chmelení piv typu ALE je odborníky považováno za známku odvahy. Náš sládek se nebojí ničeho a rozhodl se chmelit pouze americkou odrůdu Amarillo.

Muflon New England IPA 14°  (7.5)
 

Silné svrchně kvašené pivo
NE FILTROVÁNO • NEPASTEROVÁNO

Zákal či sediment jsou součástí výrobku.
Uchovávejte v temnu a chladu (0°- 5°C).
Složení NEW ENGLAND IPA: Pitná voda, speciální ječné slady, pšeničný slad, ovesné vločky, 5 druhů amerických chmelů:
Amarillo, Cascade, Citra, Mosaic, Simcoe, a kvasnice svrchního kvašení.

Pivo tohoto typu se stalo populárním v USA v roce 2011, kdy velmi známý pivovar z Vermontu „The Alchemist“
začal prodávat své lokální pivo „Heady Topper“, které distribuoval po USA.  Od roku 2015 je tento pivní styl vysoce hodnocen nejen na degustačních soutěžích.

MUFLON NEW ENGLAND IPA je ve vůni a v chuti opravdu ušlechtilým koktejlem tropického ovoce a svěžích citrusových tónů. Vyznačuje se také specifickým zákalem. Toho jsme dosáhli svařováním ovesných vloček
a sladů s vyšším obsahem bílkovin.


Muflon Tramvaj 22°  (8)
 

Speciální, svrchně kvašené pivo
NEFILTROVÁNO • NEPASTEROVÁNO
Zákal či sediment jsou součástí výrobku. Uchovávejte v temnu a chladu (0°- 5°C).
složení: Plzeňský slad, pražený ječmen, čokoládová pšenice, chmel Polaris. V pivu je cítit čokoládová chuť s lehkým nádechem  lesních oříšků a vůni čerstvě pražené kávy.

Pivovar Kunratice věnuje výrobě piva Muflon veškerý um a maximální péči.
Budeme rádi, když nám pomůžete a děkujeme za každý názor a informaci o našem pivu Muflon.

Muflon Gose švestkové 10°  (7.5)

 

Složení GOSE – švestkové: Pitná voda, speciální ječné slady, pšeničný slad, český upravený chmel ŽPČ, švestky, himalájská sůl, speciální kvasnice svrchního kvašení     Terka z pivního baru Pult a náš Patrik Rokytka se kamarádí už dlouho. Vypili spolu dost piva na to, aby si řekli, že spolu jedno pivo uvaří. Měsíc se s měsícem sešel a my Vám s radostí představujeme švestkové Gose s himalájskou solí. Recept vymyslela Tereza Pospíšilová, za správné technologické provedení odpovídá Rokytka Patrik .    Dokonalá barva, stabilní pevná pěna a neskutečně svěží vůně tradičního českého ovoce, mluví za vše. Lahodné Gose z čerstvých švestek s himalájskou solí vytváří hravou explozi chutí, která je zábavná i po několika napitích . Pivní styl Gose vznikl v německém městě Goslar v 18. století a dodnes se vaří hlavně v Lipsku. Jde o svrchně kvašené pivo s minimálně 50% podílem pšeničného sladu, díky mléčnému kvašení je pivo nakyslé a pro zvýraznění jeho chuti se přidává sůl a koriandr.

 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat