čtvrtek 13. února 2020

Pivovar Prokopák

 
Náš pivovar se nachází v srdci malebného Prokopského údolí, v objektu bývalé prvorepublikové tančírny s hospodou. Atmosféra této lokality je naprosto jedinečná a byla stěžejní i pro stvoření našeho projektu. Konečným výsledkem je unikátní minipivovar s rodinnou atmosférou, který odkazuje na zlatou éru českého národa. A co může být víc české, než pivo…  Najdete u nás kvalitní a tradiční české pokrmy, které jsou vařeny ze surovin od místních zemědělců a řezníků (možnost uvést nějakýho známýho dodavatele). Pivovar v podobném duchu čerpá suroviny od českých dodavatelů jako například slad z (jméno sladovny) humnové sladovny. Nabízíme Vám poctivé a tradiční české ležáky spolu s pivními speciály, které u nás také budete moci ochutnat nebo si je odnést domů, ať už ve skleněných lahvích nebo v sudech.  Historie Prokopského údolí  Pivovar se nachází v obci Klukovice, které se rozkládají na jižním úbočí Prokopského údolí.  Ve středověku představovalo Prokopské údolí pouze hluboký les daleko za malou Prahou. Občas zde pobýval v dřevěné pustevně nějaký mnich, ale prostí měšťané o toto místo nejevili žádný zájem. O několik století později se situace zásadně změnila. Po bitvě na Bílé hoře církev využila zdejší legendu o svatém Prokopovi pro pořádání poutí a chtěla tak znovu popularizovat katolictví v řadách tehdy protestantských Pražanů.  Další velkou změnou byla pro Prokopské údolí průmyslová revoluce. Většina zdejších vápencových skal posloužila k výstavbě domů např. na Královských Vinohradech. Pro rychlejší dopravu materiálu byla vybudována železnice, kvůli které bylo údolí překlenuto dvěma viadukty, kterým se dnes říká Pražský Semmering.  Během druhé světové války zde operovala odbojová skupina Věrný pes, v jejíchž řadách bojoval i farář kostela sv. Prokopa. Ten posloužil jako sklad zbraní a munice. Postupující intenzivní těžba vápence a odlámání skály v těsné blízkosti kostela narušilo jeho statiku natolik, že byl 26.5.1966 zbourán. Vzhledem k tomu, že se v těsné blízkosti nacházel (a dosud nachází) utajovaný vojenský objekt, mohl být kostelík odstraněn i proto, že se jevil jako vhodný orientační bod možného leteckého útoku. Po tomto kostelíku nese název i toto údolí, kterému se od té doby neřekne jinak, než Prokopské údolí.  I přes obrovský rozmach průmyslu se v údolí (i kolem Klukovického hostince) začala rozvíjet turistika. Na výpravy sem putovaly hlavně skautské i sokolské oddíly a jako mladý skaut toto místo navštívil i Jaroslav Foglar.  V současnosti zažívá Prokopské a Dalejské údolí výraznou rekultivaci a devastující zásahy průmyslu již nejsou v krajině skoro znát. Toto malebné zákoutí Prahy není jen domovem mnoha druhů zvířat i rostlin, ale také jedním z turisticky nejnavštěvovanějších míst. Historie budovy pivovaru  Pivovar se nachází v unikátní budově bývalého hostince U Kosů, jehož první část byla postavena podnikavým panem Kosem v roce 1909. V roce 1926 se dostavěl taneční sál, kde se konaly pravidelné prvorepublikové taneční večery se živými kapelami a divadelní představení.  Sláva klukovických tančíren skončila začátkem druhé světové války, kdy měla v Prokopském údolí vzniknout podzemní zbrojovka. Budova hostince byla pro účely ubytování dělníků zabrána německou armádou. S nástupem komunistického režimu již k obnově tradice hostince s tančírnou nedošlo. Budova dále posloužila např.jako obchod s potravinami nebo sklad švadlenky, přičemž rodina Kosů zde setrvale pobývala. Po revoluci sloužila tančírna jako truhlářská dílna.  Tento zajímavý objekt se nám podařilo objevit v roce 2017, kdy jsme se také rozhodli vrátit mu jeho původní účel hostince, kde namísto tanečního sálu vznikl minipivovar. Slavnostní otevření proběhlo 8/2 2020.

adresa: Do Klukovic 305, Praha 5 Klukovice

Kluk 10°  (7)


Výčepní světlé pivo 10% – Pivo se vaří klasickou detokční metodou na dva rmuty. Základem je plzeňský a mnichovský slad. Používáme chmely Premiant a Harmonie. Výsledkem je střední hořkost a světlejší barva.

Tatin 12°  (7.5)


Světlý ležák 12% – Pivo se vaří klasickou detokční metodou na dva rmuty. Základem je plzeňský a mnichovský slad. Používáme chmely Premiant a Žatecký poloraný červeňák. Výsledkem je vyšší hořkost a zlatavá barva.

Milostpaní 12°  (6.5)


Svrchně kvašený speciál ALE, jehož složení a stupňovitost se bude častěji pozměňovat. V současné době používáme chuťově zajímavý novozélandský chmel WAKATU.

Paňmáma 12°  (7)


Polotmavý ležák 12% – Pivo se vaří klasickou detokční metodou, ale pouze na jeden rmut. Základem je plzeňský, mnichovský a karamelový slad. Používáme chmely Premiant, Žatecký poloraný červeňák a Harmonie. Výsledkem je nižší hořkost a jantarová barva.

Strýc 14°  (8)


IPA 14% – Svrchně kvašený speciál IPA, jehož složení a stupňovitost se bude častěji pozměňovat. V současné době používáme aromatické australské chmely Enigma a Victoria’s Secret.
 
Holka 10°  (6)
 
 
Svrchně kvašený speciál ALE, v současné době používáme chuťově zajímavé novozélandské chmely WAKATU a KOHATU.
 
Děvenka 13°  (7.5)
 

NEIPA 13% — svrchně kvašené, 2x za studena chmelené pivo New England IPA. Jeho základ tvoří aromatický novozélandský chmel Pacific Gem a australský chmel Enigma. Výsledkem je svěží pivo, kde si každý najde svou chuť oblíbeného ovoce. 
 
Velikonoce 13°  (8)
 

Sváteční ležák 13% – pivo se vařilo poprvé dekokční metodou na tři rmuty. Základem je plzeňský a mnichovský slad. Použili jsme chmely Premiant a experimentální chmel Blues. 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat