čtvrtek 28. října 2021

Minipivovar Kozlíček

 

Minipivovar Kozlíček leží uprostřed Javořické vrchoviny pod vrcholem Javořice ve vesničce Horní Dubenky. Vzniku minipivovaru předcházely dva roky experimentů s vařením piva v domácích podmínkách. Ohlasy přátel a známých na vzorky piv uvařených v domácích podmínkách vedly majitele dnešního minipivovaru, pana Kozlíčka, k zamyšlení nad možností založit vlastní rodinný pivovar a tak od dubna 2007 začal vařit pivo oficiálně. Pivovar majitelé provozují prozatím jako vedlejší zaměstnání, jelikož vaření piva je pro ně spíše koníčkem než zdrojem obživy. Výtěžek z prodeje piva jde převážně zpět do výroby, především na modernizaci technologických zařízení pivovaru. Výše uvedené má svá pro i proti. Pro je například možnost vyrábět speciální druhy piv v malém množství, proti je omezená kapacita pivovaru, která je daná maximální roční produkcí 80 hl piva.
Pivo se v Dubenkách vyrábí klasickým dvourmutovým postupem za dodržování Bavorského zákona o čistotě piva (Reinheitsgebot). Jako výchozí surovina je používán český humnový slad ze sladovny pivovaru Ferdinand v Benešově u Prahy, karamelové a speciální slady jsou dováženy z Bavorské sladovny Weyermann v Bamberku. Na chmelení je používán převážně Žatecký chmel dodávaný společností Bohemia Hop. Za kvalitu vyráběných piv zodpovídá majitel a sládek pivovaru v jedné osobě pan Milan Kozlíček.

Čepované lze jinak okoštovat třeba kousek od pivovárku v kiosku na návsi.

adresa:  Horní Dubenky 145, 588 52

Javořické výčepní 10° (6.5)

 

Spodně kvašené výčepní pivo, barva světle žlutá, nízký obsah alkoholu, akorátní říz a správná míra hořkosti. Specifikace podle chuti: jemná, osvěžující

Javořický vídeňák 12° (6.5)


Vídeňský ležák je spodně kvašené pivo jantarové až měděné barvy a výrazné sladové chuti. Barvy a chuti je dosaženo díky použití vídeňského sladu. Pivo má výraznou chmelovou hořkost. Chmelové aroma je méně výrazné.

!turistika! 

fotogalerie 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat