čtvrtek 28. října 2021

Náměšťský pivovar

 

Historie...
V Náměšti na Hané byly pivovary dva a to Panský a zámecký.
V roce 1590 intabulovali bratři Albert, Bartoloměj a Karel z Vrbna Hynkovi st. z Vrbna, na Bruntále a Bystřici a Kodštejně tvrz a městečko Náměšť s podlužním dvorem, s tvrzí, pivovarem, s mlýny, s vinným šenkem, s kolním poddanským, ves biskupství a novou ves Bernardine. Po Hynku Bruntálském zdědil panství jeho syn Štěpán. Ten prodal roku 1600 panství náměšťské Havlu Kurovskému z Vrchlabí, který již v roce 1604 prodal Náměšť se dvěma dvory podlužními, s pivovarem, mlýnem, rybníky, ves Biskupství Václavu ze Zástřizl za 35.000 zlatých. Pivovar se nacházel v budovách Dolního zámku.

V roce 1671 byla z pivovaru přiznána vrchnosti daň z komínů, které měl pivovar 3.
V roce 1750 bylo v náměšťském pivovaře vařeno ročně 32 sudů piva.
Ve třicátých letech 19. století byla v objektech Dolního mlýna kromě vrchnostenského pivovaru i ústřední správní budova. Na levém břehu řeky Šumice naproti pivovaru stál podlužní dvůr, za ním farní dvůr a hospoda. Náměšťské pivo je chváleno v dalekém okolí.
V roce 1869 byly v Náměšti dvě panské hospody. V nich se prodávalo pivo z náměšťského pivovaru za 6 krejcarů. Z pivovaru měli dále povinnost brát pivo hospodští z Biskupství a Ludařova.
Do hospod se moc nechodilo. Pilo se jen při příležitostech, například při vítání nového souseda. Přespolní měl za povinnost dát jednu bečku piva, 4 mázy kořalky, tabák, 2 kopy tvarůžků. 2 pecny chleba, 100 cigár a šňupavý tabák. Domácí polovinu.
Obec měla svoji bečku na 42 mázů (věder) piva, pro každého souseda 1 máz piva. To vědro bylo v náměšťském pivovaře za 4 renské. Šli pro něj dva nejmladší sousedé, v pivovaře jim půjčili sochor, jenž měl uprostřed řetízky s háky, do nichž se vědro zaháčilo, a tak je na sochoru přinesli k obecnímu hospodáři, kde se obyčejně pijávalo.

Pivovar potřeboval i bednáře. Ten měl dílnu v panské kovárně v Dolní ulici. Pamětníci vzpomínají na bednáře Kličku a na Biskupství pak Baryla.

Pivovar ukončil činnost okolo roku 1905 a v provozu zůstala pouze sladovna. Ta funguje do dnes a v prostorách pivovaru je zřízen hostinec.

Vedle minipivovaru Jadrníček funguje od února 2020 právě tento.

adresa: Zákostelí 77, 783 44 Náměšť na Hané

 

Kaprál 11° (8)

 

Moc fajn pitelná jedenáctka s větším podílem kvasnic...

 Maršál 12° (8)


 
Rovněž dvanácka příjemně nahořklá plzeńského typu šmakovala...

 Markytánka 12° (7.5)

 

Tato pšenka trošku nahořklá s ovocném podílem byla povedená... 

 Rytmistr 10° (8)

 

Dostal jsem od pana Romana vzorek z tanku, jelikož ještě nebyla tato příjemně osvěžující desítka na čepu...

!turistika! 

fotogalerie 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat