sobota 17. září 2022

Novodvorský minipivovar

 

 

Na začátku byl záměr uvařit pivo v domácích podmínkách s běžným kuchyňským vybavením. Tento nápad jsme uskutečnili 14. dubna 2012, kdy jsme v garáži uvařili první várku o objemu 30 l. Byli jsme překvapeni rozdílnou a výrazně lepší chutí proti filtrované a pasterizované produkci průmyslových pivovarů.  Pak následovala doba prvotních her, kdy jsme si hráli s rozličným složením sypání, chmelením a technologickými časy při vaření. Z těchto prvotních pokusů pochází pivo, které dodnes vaříme pod názvem MĚĎÁK. Postupně jsme začali používat dva způsoby chmelení, které se liší podle toho, zda chceme v chuti zvýraznit hořkost či vůni.  Prvotním impulsem k samotné realizaci pivovaru byla snaha zpřístupnit okruhu svých kamarádů a známých možnost vychutnat a užít si to potěšení, které jsme prožívali a stále prožíváme při ochutnávkách našich várek.  Daňové omezení na 200 litrů ročně postaví každého domovarníka před rozhodnutí, zda bude vařit s rizikem překračování tohoto objemu, nebo podstoupí administrativní válku směrem k legalizaci a rozvoji své činnosti. Legalizace je spojena s investicí času a prostředků, což vede k zamyšlení nad případnou návratností této investice. Z důvodů minimalizace vstupní investice jsme se rozhodli postavit varnu svépomocí. Tak vznikl pivovar s varnou 200 l, respektive dvěma varnými nádobami o 100 l a s výstavem na várku 150 l. Plánovaná měsíční produkce je 600 litrů. V případě, že bude o naše pivo zájem, je možno zvýšit produkci rozšířením ležáckého sklepa.  

Na čepu jsou k dispozici vždy alespoň tři z námi vařených druhů piv.

adresa: Nové Dvory 70, 751 31 Lipník nad Bečvou

 

Garde 11° (7)

 

Chuť středně žlutého piva Garde se vyznačuje mírnou hořkostí kombinace použitých sladů: Žateckého poloranného červeňáku (podle dostupnosti ve formě šišek, nebo granulí), granulovaného Premiantu a Sládka. Patrné jsou i lehké ovocné tóny dodané pšeničným přídavkem.

Obsah alkoholu       4,2 %

Notorik 12° (7.5)


Výrazně chmeleného Notorika vaříme třírmutově. Poznat jej lze také na základě jeho světle až středně žluté barvy. 

Obsah alkoholu       5 %

Hochmeister 12° (7)


 „Vlajková loď Novodvorského pivovaru“ – pivo HOCHMEISTER, tmavý ležák 12°, k jehož výrobě je použita směs sedmi druhů sladu. Chmelení probíhá ve třech krocích a jsou použity čtyři druhy chmele, premiant, sládek, ŽPČ a německá odrůda  perle.            

Novodvorský pivovar se stal exkluzivně přímým pokračovatelem staleté tradice vaření piva Řádem německých rytířů, která ve městě Freudenthal (Bruntál) započala již roku 1653 a trvala pak nepřetržitě až do roku 1938. Striktně limitovaná edice je ve zdejším pivovaru vyráběna pouze několikrát ročně, a to výhradně dle požadavku a pod dohledem delegovaného zástupce Řádu německých rytířů. Na recepturu a logo výrobku se vztahují autorská práva Novodvorského pivovaru a Řádu německých rytířů. 

Obsah alkoholu       5 % Stupňovitost       12° Sypání       směs sedmi druhů sladu

!turistika! 

fotogalerie 

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat