sobota 17. září 2022

Panský minipivovar Týn

 

 

Historie:

Zpráv o tomto týnském pivovaru se mi zatím podařilo shromáždit poněkud méně, věřím ale, že postupem času zjistím více. Pivovar byl založen roku 1593. První písemná zmínka o majiteli je roku 1858, kdy ho zakoupila kněžna Gabriela Hatzfeldová. Vlastnila jej až do jeho zániku v roce 1907, kdy pivovar vyhořel a posléze v něm již výroba nebyla obnovena. Jako nájemci se uvádí A. Haas – synové, kteří zde pivo vařili do roku 1896. Od roku 1897 byl nájemcem a taktéž sládkem Berthold Haas. V tomto období se týnský pivovar jmenoval „Panský pivovar a sladovna kněžny Hatzfeldové“, později „Berthold Haas – pivovar“. Tento poslední nájemce a zároveň sládek zde působil do roku 1905, kdy byla výroba v tomto pivovaru ukončena. Na jednu várku se v tomto pivovaru uvařilo 48 hl. piva. Z materiálů týkajících se tohoto pivovaru se dochovaly pivní láhve, bohužel ne však s litým nápisem, ale pouze s keramickým vrškem s nápisem Týnský pivovar.

Panský pivovar Týn nad Bečvou sídlí v budově bývalé školky, kde kromě něj dnes funguje ZUŠ a Charita Hranice. Pivovar si majitelé navrhli a z větší části i zprovoznili sami. Současnou 400l varnu si pivovar pořídil z čižického Pivovar Bizon, kde sloužila mezi lety 2014 až 2018. V pivovaru najdete 8ks tanků. 6ks z nich, o objemu 550l, bylo dříve instalováno ve vratimovském minipivovaru Brabčák. Spilku tvoří dvě otevřené nádoby.

V budoucnosti by majitelé chtěli navázat na historický pivovar v sousedním Týně nad Bečvou, který byl založen v 16. století.

Piva lze ochutnat v restauraci Pod hradem v Týn nad Bečvou...

adresa: Pivovarská 510, 375 01 Týn nad Vltavou

Týnská 11° (8)

 

Příjemně pitelný střední hořkosti světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný  

EPM/Alk.:11% / 4.5%Barva:35 IBU Složení:voda, ječné slady, pivovarské kvasnice, chmely

Týnská 11° (6.5)

 

Polotmavý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný  

EPM/Alk.:11% / 4.5%Hořkost:30 IBU Složení:voda, ječné slady, pivovarské kvasnice, chmely

 

Bezový Witbier Týn (7)


 
Toto pšeničné pivo Belgického stylu bylo fajn osvěžující...

 !turistika!

 fotogalerie

 

Žádné komentáře:

Okomentovat