čtvrtek 25. května 2023

Bakovský minipivovar

 

 

V malé vesničce Bakov na Náchodsku byl otevřen v říjnu 2022 minipivovar. Byla vestavěn do původní továrnické vily, která prošla nákladnou rekonstrukcí. Začínáme vařit první várky piva, navazujeme na naše recepty ověřené v mikropivovaru v Novém Městě nad Metují. Pivovar nedisponuje vlastní restaurací. Naše pivo je možné v KEG sudech a 0,75 skleněných lahvích zakoupit v pivovaru každý pátek od 14 do 17 hodin. Na čepu má naše piva také Hospoda na Bakově, stejně tak je možné zde nakoupit naše lahvová piva. Síť restaurací a prodejních míst plánujeme samozřejmě postupně rozšiřovat.  Vaříme piva nefiltrovaná a nepasterizovaná, která obsahují pouze přírodní suroviny - slad, chmel, kvasnice a vodu z teplicko-adršpašských skal. Piva nejsou v případě vyšší stupňovitosti ředěna ani není do piva v případě nižší stupňovitosti přidáván před kvašením cukr. Z tohoto důvodu mohou mít jednotlivé várky mírně odlišné vlastnosti, což je vlastně cílem minipivovaru. Naším záměrem není vařit takzvaná „europiva“ s jednotnou chutí, která produkují průmyslové pivovary. Bakovský pivovar chce produkovat chuťově zajímavá a odlišná piva, nemá zájem kohokoli kopírovat. Považujeme si jedinečnosti a originality. Ve světě existuje více jak sto pivních stylů, oblíbený český ležák (lager) je pouze jedním z nich.

Naše piva se vaří pouze z přírodních surovin. Obsahují pouze slad, chmel, kvasnice a vodu z oblasti teplicko-adršpašských skal.

adresa: Bakov 4, 547 01 Studnice

Bakovský ležák 11° (8)

 

Pivo neutrální chuti s mírně kořenovou a sladovou příchutí přizpůsobené českému pivaři. Jedná se o spodně kvašený ležák se zlatavou barvou. Střední jemný říz, střední plnost, hustá smetanová pěna. Základem piva je český plzeňský slad ze sladovny Klusáček, který je doplněn německým mnichovským sladem typu II. Chmely jsou použity v ověřené vyvážené kombinaci Žatecký poloraný červeňák, Premiant a Sládek. Kvasnice německého kmene pro spodní kvašení. Zraje minimálně 5 týdnů při teplotě 2 stupně celsia. Pivo je vhodné k typicky českým jídlům, doporučujeme ke guláši nebo svíčkové. Je vhodné též k salátům a zeleninovým jídlům.

Bakovská pšenice 11° (7.5)


Bakovský weissbier – pšeničné svrchně kvašené pivo. Nezaměnitelné aroma, ovocná chuť a malá hořkost, to je pivo, které přitahuje také ženy. V německy mluvících zemích se jedná téměř o nejoblíbenější nápoj. Světlost pouze 3EBC je dána použitím pouze světlých sladů – z poloviny pšeničného sladu a z poloviny plzeňského ječmenného sladu ze sladovny Klusáček z Kounic. Nízká hořkost pouze 15 IBU je docílena použitím správného množství chmele žatecký poloraný červeňák. Pivo kvasí při teplotě 20 stupňů a poté leží alespoň tři týdny. Použity jsou kvasnice Safbrew T-58, které ovocnou chuť piva ještě umocňují. Toto pivo je vhodné hlavně k rybě, ale také k lehkým polévkám a salátům, vegetariánským pokrmům či sushi. 

Bakovský speciál 12° (7)

 

S přídavkem bakovského chmele - Tradiční a nejoblíbenější pivo v Hospodě na Bakově. Toto pivo bylo poprvé uvařeno na Velikonoce 2021, takže je někdy označováno jako Velikonoční speciál. Recepturou je pivo shodné s bakovským ležákem 12o, pouze jsou použity kvasnice typu ALE a kvašení probíhá při vyšších teplotách. Pivo s výrazným citrusovo-ovocným aroma a tmavší jantarovou barvou. Svrchně kvašené, čtyřikrát chmelené pivo vyšší plnosti. Základem piva je český plzeňský slad ze sladovny Klusáček, který je doplněn německým mnichovským sladem typu II a stopovým množstvím karamelového sladu pro vyšší tmavost. Chmely jsou použity v kombinaci Žatecký poloraný červeňák, Premiant a Kazbek. Kvasnice Fermentis US-05 svrchního kvašení zvýrazňují citrusovou chuť piva. Pivo kvasí 5 dní při teplotě 20 stupňů a leží minimálně 3 týdny při teplotě těsně nad bodem mrazu. Pivo je doporučeno k českým jídlům, pečenému masu a ostře kořeněným jídlům. Důrazně doporučeno k bakovskému králíku se špenátem. Při posledním chmelení může být, dle ročního období, použit čerstvý chmel odrůdy Sládek vypěstovaný na experimentální chmelnici na Bakově.

Bakovský speciál tmavý 12° (7)

 

Pivo uvařená naprosto shodným způsobem jako Bakovský speciál 12o. Pouze bylo použito 5% tmavého praženého sladu. Tímto pivem chceme zbořit mýtus o tom, že černé pivo musí být sladké a určené pro „baby“. Malé množství praženého sladu výslednou chuť piva ovlivní pouze nepatrně. Bez problému se dá pít ve větším množství a není ostuda, že ho pijí i pivaři.

Bakovský Ale 13° (7.5)

 

Jedná se o svrchně kvašené středně plné pivo načervenalé barvy. Použity jsou americké chmely Citra a Centennial, které pivu dodávají hořkost se silným citrusovým aroma doplněným květinovým nádechem. Třetím chmelem v pivu je česká odrůda Premiant. Základem piva je německý slad PaleAle a slad CaraRed, kvasnice jsou použity svrchní americké US-05, které v pivu umocňují ovocnou příchuť. Pivo je vhodné k bohatě aromatickým, kořeněným a uzeným pokrmům. 

!turistika!

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat