neděle 3. prosince 2023

Minipivovar Proud

 

 

Jsme Proud  

A jsme také experimentální pivovar z Plzně. Baví nás vařit zajímavá piva, která mají charakter a nikdy se nebráníme zkoušení něčeho nového. Vše ale stavíme na našich znalostech v kombinaci s nejmodernějšími technologiemi.

Proč Proud?  

Náš experimentální pivovar sídlí v Plzni v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy. Spojili jsme tedy sílu proudu řeky a energii elektrického proudu a název byl na světě. Proto Proud. Klademe důraz na kvalitu, experimentování a spolupráci. Vaříme piva, která nás baví, a doufáme, že budou chutnat i vám.

VODA:

Voda je počátkem života i každé naší várky. Probouzí chuť sladu, vůni chmele a dá-li Bůh štěstí, jednoho dne se stane dobrým pivem. Pak jako řeka proudí krajem a šíří naši slávu.

ENERGIE:

Budova, kde sídlí pivovar, roky vydávala elektrický proud. A když na čas utichla, nová energie nadšenců, jejich nápady a spolupráce daly prostoru nový smysl. Tak vznikl Proud.

HRDOST:

Po celém světě hledáme zajímavé pivní trendy a doma přidáme špetku fantazie. Proto se ambigram v našem logu, čte na obou polokoulích stejně, a když vám pivo chutná, jsme Proud.

Prohlídková trasa začíná v Návštěvnickém centru na nádvoří pivovaru a autobusem se pak následně přesuneme k bednárně, kde vás seznámíme se Spalkovým projektem. Zjistíte, jak dříve fungovala říční vodárna, úpravna vody, vodárenská věž, ale i samotná elektrárna. Dozvíte se o soběstačnosti a nezávislosti plzeňského pivovaru na dodávkách pitné i užitkové vody a elektrické energie již na počátku 20. století.  Do budovy bývalé elektrocentrály, současného pivovaru Proud, vás poté zavede jeden z členů týmu pivovaru Proud a povypráví vám, jak zdejší pivo vaří a co se skrývá pod názvem Proud. Na vlastní oči poznáte celý výrobní proces piva, ochutnáte slady potřebné k výrobě piva a podíváte se i na varnu.  Na závěr prohlídky vás čeká bohatá degustace třech piv z portfolia pivovaru Proud přímo z kvasných ležáckých tanků.  Každá surovina, každý krok a každý detail v procesu vaření piva, projde rukama jednoho ze sládků, až do okamžiku naplnění do lahve či sudu. Zkrátka každé pivo, které je zde uvařeno „kouká“ od začátku až do konce do očí tomu, kdo ho vaří, a to s láskou, nadšením a hrdostí. #jsmeproud

Prohlídka pivovaru Proud vás zavede do doposud trochu skrytých částí areálu Plzeňského Prazdroje. Začnete na nádvoří pivovaru v návštěvnickém centru, odkud se autobusem dopravíte k bednárně. Seznámíte se se Spalkovým projektem. Zjistíte, jak dříve fungovala říční vodárna, úpravna vody, vodárenská věž a samotná elektrárna, kde dnes vaří své pivo Proud.

Do budovy bývalé elektrocentrály vás pozve ředitel pivovaru Michal Škoda nebo sládková Lenka Straková, kteří vám povypráví, co se skrývá pod názvem Proud a jak své pivo vaří. Poznáte výrobní proces piva, ochutnáte slady a podíváte se i na varnu.

Každé pivo uvařené v Proudu prochází rukama jednoho ze sládků a je od začátku až do konce pod jejich pečlivým dohledem. Při závěrečné degustaci piv z kvasných ležáckých tanků určitě uvěříte tomu, že v Proudu pivo vaří s láskou a hrdostí.

Něco z historie – Spalkův projekt  Na začátku 20. století narážel Plzeňský Prazdroj na problémy se zásobováním energií. Šéfinženýr pivovaru František Spalek proto přišel s ambiciózním projektem na zajištění soběstačnosti a energetické nezávislosti pivovaru. Součástí Spalkova projektu byly kromě elektrárny také vodárenská věž, odželezňovací stanice nebo vrty ve vodárně Roudná, ze kterých pivovar dodnes čerpá vodu pro výrobu ležáku Pilsner Urquell.  Vodárenská věž sloužila jako rezervoár pitné i užitkové vody téměř celé 20. století a stala se jednou z dominant Plzně. Dominantou je i samotná budova elektrárny, návštěvníkům však byla doposud trochu skrytá v areálu pivovaru v blízkosti řeky Radbuzy.  Od roku 1907 vyráběla elektrickou energii, nejprve díky parním strojům a později turbínou poháněnou párou z uhelných kotlů. Dodávala energii pivovaru, ale také městu Plzeň pro veřejné osvětlení. Před koncem 2. světové války byla budova elektrárny těžce poškozena náletem spojenců při bombardování Plzně a trvalo přibližně půl roku, než byla opět uvedena do provozu. Pivovaru poté sloužila několik dalších desítek let až do roku 1995.

vznik: prosinec 2020

adresa: U Prazdroje 64/7, 301 00 Plzeň 3-Východní Předměstí


 

Ventill 11° (8.5)

 

Světlý ležák

Když se vypustí pára, trubky ukážou cestu. Pokaždé jako by pivovar ožil a jeho srdce začalo bít. Nějaký čas si pak ležák poleží, a když se vypustí do světa, ten zážitek vám rozproudí krev v žilách. 

alkohol: 4,8 % obj. , stupňovitost: 11 % EPM hořkost: 40 IBU , barva: 14 EBC slady: plzeňský, karamelový chmel: Agnus, Žatecký poloraný červeňák

TheMže 10° (8)

 

ENGLISH PALE ALE  

Stačí přidat větný člen a z řeky Mže, která se stéká pod našimi okny, vzniká hříčka připomínající londýnskou Temži. A právě tam, je doma „session pale ale“, lehké pivo pro hašení žízně dělníků v londýnských docích. 

alkohol: 4,0 % obj. , stupňovitost: 10 % EPM hořkost: 30 IBU , barva: 10 EBC slady: pale ale, plzeňský chmel: Admiral, Jester, Cascade UK, Olicana
 

Proovan  (7)


NEALKO IPA  

Osvěží tělo i ducha, jako když v horkém dni otevřete dveře kostela. Z proudu chutí a vůní vám až naskočí husina, ale nehřešíte. Pro všechno, co se dnes chystáte podniknout, máte čistou mysl i tělo. 

alkohol: max. 0,5 % obj. hořkost: 40 IBU , barva: 12 EBC slady: pale ale, ovesné vločky chmel: Citra, Sabro, Chinook

Vánoční IPA 16° (8)


 
slady: plzeňský, pšeničný, nesladovaný oves

chmely: Mosaic, Citra, Strata

Veer 14° (7.5)


West Coast IPA  

Vůně citrusů a tropického ovoce je znamení, že západní pobřeží je blízko. Divoké víření chutí vás unáší tam, kde jste to možná neměli v plánu, ale jen proto, že jste neznali ten hořce opojný pocit. 

alkohol: 6,6 % obj. , stupňovitost: 14 % EPM hořkost: 66 IBU , barva: 15 EBC slady: Pale ale, ovesné vločky chmel: Citra, Sabro, Chinook 

Nikl Weissbier 11° (7)

 

 

Ochutnej naše pšeničné pivo Nikl, které bylo uvařeno ve spolupráci s Resortem Český les. Speciál je pojmenovaný po dobrém duchovi Českého lesa, patronovi sklářů a dřeváků a ochránci všech dobrých duší, které tam žijí.     

Chmel: Kazbek  Slad: Plzeňský, pšeničný, karamelový  Pivo: výčepní svrchně kvašené pšeničné nefiltrované  Složení: voda, pšeničný slad, ječné slady, cukr, chmelové výrobky

Pivní styl     Pšeničné pivo Alkohol     4,6 % obj. Stupňovitost     10,9 % EPM Hořkost     17 IBU

Franz Spalek 12° (7)


Výroční ležák  

Jednou vypadla elektřina, jindy došla voda. A nakonec i trpělivost Ing. Františku Spalkovi. Počátkem minulého století správní radě pivovaru předložil odvážný projekt pěti objektů pro zajištění soběstačnosti v dodávkách elektřiny a vody. Jedním z nich byla také elektrocentrála, kde dnes sídlí Proud. A právě tady jsme na počest Ing. Spalka uvařili tenhle výroční ležák. 

alkohol: 5,2 % obj. , stupňovitost: 12 % EPM hořkost: 38 IBU , barva: 14 EBC slady: plzeňský, čokoládový chmel: SAAZ comfort 

fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat