pondělí 6. listopadu 2023

Pivovar Svijany

 

 

Značka "SVIJANY" reprezentuje tradiční, pro Českou republiku typické pivo vyráběné z kvalitní vody z vlastních studní, sladu z vybraných odrůd sladovnického ječmene z malých nezávislých českých a moravských sladoven s přídavkem nejjemnějšího žateckého chmele pěstovaného na vlastních chmelnicích ve výjimečné chmelařské oblasti Polepských blat.  První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Samotný vznik pivovaru se datuje k roku 1564. Tehdy byl součástí hospodářského zázemí, podílel se na rozvoji a financování panství. Také se v tuto dobu začínají zakládat hospody.   

Pivovar Svijany najdete v malé obci Svijany ležící na okraji Českého ráje, hned u „mladoboleslavské“ dálnice vedoucí do Liberce. Patří mezi nejstarší pivovary u nás a za sebou má barvitou historii.

Historie:

 adresa: Svijany 25, 463 46 Svijany


 

Svijanská desítka 10° (5)


Klasická desítka bývá často zapomenuta ve stínu ležáku, speciálu a oblíbených jedenáctek. Za nás je to velká škoda, protože naše Desítka byla vždy poctivá se stupňovitostí přes deset procent. Rádi si ji vychutnáme k obědu, když se potkáme u nás společně v pivovarské hospodě  

 Složení:  voda, humnový ječný slad, upravený žatecký chmel, chmelové extrakty. Pivo bez pasterizace.

Svijanský Šlik 11° (6.5) 


J.O. ŠLIK byl jedním z dávných majitelů našeho pivovaru, a především jedním z předních vůdců protihabsburské opozice, který našel smrt na popravišti na Staroměstském náměstí po bitvě na Bílé hoře v roce 1621. U příležitostí 400. výročí jsme na jeho počest uvařili pivo ŠLIK – poctivý, spodně kvašený ležák, z těch nejlepších surovin, které české země nabízejí.

 
Objem alkoholu %     Hořkost      Barva      Nepasterizováno
4,4 %      34 IBU     12,5 EBC    

 
Složení:

Voda z vlastních studní, humnový ječný slad, upravený žatecký chmel. Pivo bez pasterizace - ručně plněno. Alkohol 4,4%obj. 

Svijanský prémiový ležák "450" 11° (6.5)

 

Prémiový ležák 450 byl uvařen jako speciální pivo pro oslavy 450 let od založení pivovaru ve Svijanech. Nakonec ale všem chutnal tak, že v sortimentu našich piv zůstal natrvalo. Vyrobený z poloraného žateckého červeňáku (Osvaldova klonu), humnového sladu z nezávislých sladoven a samozřejmě tradičním postupem - tedy kvašením v otevřené kádi na spilce a zráním v ležáckých tancích nabízí to nejlepší z našeho pivovaru. Plné chlebnaté pivo s příjemnou a intenzivní jemnou horkostí. 

Složení:  Voda z vlastních studní, humnový ječný slad, cukr, upravený žatecký chmel - poloraný červeňák (Osvaldův klon), chmelové extrakty. Pivo bez pasterizace.

Svijanský Rytíř 12° (6)


Svijanského Rytíře poznáte na první doušek - je totiž dochmelovaný za studena, což způsobuje jeho velmi specifickou a unikátní hořkost. I tím nese zřetelný rukopis sládka Petra Menšíka, z jehož experimentů s domácím vařením piva Rytíř vznik. 

Složení:  Voda z vlastních studní, humnový ječný slad, cukr, upravený žatecký chmel, chmelové extrakty.Pivo bez pasterizace - ručně plněno. 

Svijanský Kníže 13° (6)


Svijanský Kníže je sváteční pivo, klasický zástupce svijanských světlých speciálů. Je vyráběný jako ležák, ale silnější, aby vynikly chutě a vůně typické právě pro ležáky. Hodně si rozumí s jiným speciálem – tmavou Svijanskou Kněžnou, se kterou i sdílí duopack “Řízni si Kněžnu”. Chuť Knížete je příjemné hořká a plná.   

Složení:  Voda z vlastních studní, humnový ječný slad, cukr, upravený žatecký chmel, chmelové extrakty, pivo bez pasterizace – ručně plněno. 

Svijanský Kvasničák 13° (6.5)


Kvasničák je nefiltrované pivo, což znamená, že při jeho výrobě nedošlo k filtraci a je v něm zachován obsah kulturních pivovarských kvasinek. Proto je také jemně zakalené. Jeho chuť je příjemně hořká a plná a prodáváme ho, mimo jiné ve svátečních dvoulitrových skleněných džbánech a litrových designových lahvích.    

Objem alkoholu     Hořkost      Barva     Nepasterizováno  6,0 % obj.     39 IBU     14 EBC        

 Složení:  Složení: voda z vlastních studní, humnový ječný slad, cukr, upravený žatecký chmel, chmelové extrakty. Čtyřikrát chmeleno. Nepasterováno, nefiltrováno – ručně plněno. 

Svijanský DUX 13° (7)


Silné, ale jemné jantarové pivo.    

DUX patří s 5,5 procenty alkoholu mezi silnější piva, je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Pro dosažení výrazné tmavě jantarové barvy a vyvážené hladké chuti jsme ve Svijanech zvolili vybraný humnový slad, znalci ocení i jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek z vlastních chmelnic pivovaru. Stejně jako všechna svijanská piva je samozřejmě nepasterovaný.  Dux nabízíme pouze při příležitosti Dnů českého piva.  

Patronem českého piva sv. Václava v roce 1357 jmenoval Karel IV., který se v českých zemích vedle pěstování vinné révy zasloužil i o rozvoj pivovarnictví. Již v té době byl kníže považován také za patrona sladovníků. V roce 2013 jej v této roli opět připomněl Český svaz pivovarů a sladoven a založil tradici Dnů českého piva, které se konají vždy na konci září kolem jeho svátku. 

Svijanský Máz 11° (6)

 

Máz je nejprodávanější svijanské pivo. Začali jsme ho vyrábět v roce 1998 a rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy “na žízeň” a silnějšími dvanáctkami (ležáky).  Svou oblíbenost si tato nepasterovaná jedenáctka získala především díky své jemné horkosti a zlatavé barvě.  Svijanský Máz je vyrobený z poloraného žateckého červeňáku z našich chmelnic v oblasti  Polepských blat, humnového sladu z nezávislých sladoven a samozřejmě tradičním postupem  - tedy kvašením v otevřených kádích na spilce a zráním v ležáckých tancích.   

Složení:   Voda z vlastních studní, humnový ječný slad, cukr, žatecký chmel, chmelové výrobky. Alkohol 4,8% obj. Pivo bez pasterizace. 

Skladujte v místech bez zdroje sálavého tepla, přímého slunečního záření a mrazu. Baleno v ochranné atmosféře

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat