čtvrtek 26. října 2023

Minipivovar Rožmberk

 

 

Pivovar Rožmberk najdete ve stejnojmenném malebném městečku Rožmberk nad Vltavou přímo na břehu řeky Vltavy. Kromě pivovaru se ve zcela nově zrekonstruované budově nachází také hotel s pohodlnými pokoji a restaurace.

Výstav pivovaru je 8000 ha za rok. Pivovar vaří pivo nejen pro své potřeby, ale vyváží ho také do okolních měst. Pivovar v prvním roce nabídne hned několik druhů piv. Nebude chybět klasický světlý ležák, ale neujdou Vám ani lokální speciály. Pivovar se nachází v suterénu budovy, v místech původních varen a ležáckých sklepů.

Historie:
Pivovar založil Vilém z Rožmberka v roce 1590, potom ho přestavěla hrabata z Buquoy. „V druhé polovině 19. století vyhořel, následovala nákladná rekonstrukce a dům dostal současnou podobu. Nicméně s ohledem na sílu schwarzenberských pivovarů už se nevyplatilo ho provozovat samostatně, aproto ho propachtovali soukromníkům. Za první republiky přišla ještě větší krize a pivo se nakonec přestalo vařit úplně. Díky Národní jednotě pošumavské vznikl v pivovaru za první republiky hotel s názvem Český dům. Ten byl dokonce ve své době považován za nejmodernější hotel na Šumavě. Po roce 1948 začal cenný historický objekt chátrat. Byla v něm ubytovna a nakonec chvíli i diskotéka. Nakonec ho získal soukromý investor a vybudoval pivovar do podoby, jakou má dnes.

adresa: 65, 382 18 Rožmberk nad Vltavou

Rožmberk ležák 11° (7) 

Světlý ležák plzeňského typu, menší hořkost...

!turistika!

!turistika! 

fotogalerie
 


Žádné komentáře:

Okomentovat