Pivovar Čížová je umístěn v objektu čížovského zámku, kde se pivo vařilo už po roce 1629. Přestavbu budovy z tvrze do podoby venkovského zámku s pivovarem a sladovnou v tu dobu ukončil Jan Deym. Císařský rada, přísedící nejvyššího soudu a po všech stránkách schopný muž. Byla to doba rozkvětu. Později však prosperitu pivovaru převálcoval čas a i celý čížovský zámek dosti zchátral. Naštěstí se obec v čele se starostou p. Korejsem rozhodla začít s opravou této významné památky. Štěstím pro urychlení návratu života na zámek bylo setkání pana starosty se skupinou pěti lidí, zakladatelů společnosti Pivovar Čížová. Tito nadšenci hledali místo, kde by mohli postavit pivovar a vařit pivo. Slovo dalo slovo a od obce Čížové si dlouhodobě pronajali západní křídlo zámku a tak se ve vzájemné spolupráci podařilo vrátit pivovar domů. V tomto objektu probíhá stavební rekonstrukce a instalace technologického vybavení od domácího dodavatele. Roční výstav pivovaru bude dosahovat až 3000 hl. Společnost Pivovar Čížová již v současnosti prodává pivo českého plzeňského typu. Pivo se plní do KEG sudů o objemu 15 l, 20l, 30l a 50 l, v nabídce jsou i 1,5 l PET lahve. Jedná se o výčepní světlou 10° PEPA, světlý ležák 11° JOSEF, světlý ležák 12° OLAF, tmavý 13° JIRKA a i řezaný polotmavý ležák 11° JURA. To je začátek nové historie čížovského pivovaru. Pivo se vaří z několika druhů sladovnického ječmene, chmele ze žatecké oblasti a čížovské vody. Pivo se nefiltruje a nepasterizuje, jelikož naším hlavním cílem je zachovat co nejpřirozenější charakter piva.
Sládek:
Spolumajitelem společnosti Pivovar Čížová je i sládek, pan Martin Hrubeš, absolvent SPŠPT v Praze. Sládek s tuzemskou i zahraniční zkušeností, který miluje vařit pivo tak, jak se má. To znamená bez používání jakýchkoliv náhražek pro chuť a vůni. V Čechách pomáhal stavět a vařil např. Bítovský pivovar Tesák, Vzájemný pivovar Kytín, Pivovar Prachatice, Pivovar Studánky, pivovar U Tomana, pivovar Glokner a rozbíhal také pivovar Černý orel Kroměříž. Pracoval v Budějovickém Budvaru i v Plzeňském Prazdroji. Poskytuje konzultace i v zahraničí. Vařil pivo v Melbourne, Astaně, Jerevanu, Tbilisi, Krasnojarsku, Novorosijsku nebo Volgogradu. Hlavně ve větších pivovarech. Odtud si přivezl spoustu zkušeností, které se v Čechách jen obtížně získávají.
adresa: 398 31 Čížová
Pepa 10° (8.5)
Světlé výčepní pivo velmi lehkého rázu. Vyrovnaná sladová chuť s jemnou hořkostí, která pomalu nastupuje s přibývajícími doušky. Ideální mok, bez kterého nelze udělat krok.
Olaf 12° (8.5)
Světlé spodně kvašené pivo plzeňského typu. Olaf je vyzrálý ležák, ve kterém se projevuje vyváženost mezi sladovostí a chmelovou hořkostí. Plná chuť a příjemná hořkost, která doznívá ještě dlouho po napití. Vaříme pečlivě, kvasíme studeně a zrajeme dlouho.
Jirka 13° (7)
Tmavé pivo, spodně kvašené, typ porter. A stejně jako porter, čili posel, který nosí dobré zprávy, i náš porter přinese plnou chuť sladu a hlavně příjemnou hořkost. Kávové tóny, melasa a chmel, to jsou hlavní chuťové prvky tohoto piva.
fotogalerie
Sládek:
Spolumajitelem společnosti Pivovar Čížová je i sládek, pan Martin Hrubeš, absolvent SPŠPT v Praze. Sládek s tuzemskou i zahraniční zkušeností, který miluje vařit pivo tak, jak se má. To znamená bez používání jakýchkoliv náhražek pro chuť a vůni. V Čechách pomáhal stavět a vařil např. Bítovský pivovar Tesák, Vzájemný pivovar Kytín, Pivovar Prachatice, Pivovar Studánky, pivovar U Tomana, pivovar Glokner a rozbíhal také pivovar Černý orel Kroměříž. Pracoval v Budějovickém Budvaru i v Plzeňském Prazdroji. Poskytuje konzultace i v zahraničí. Vařil pivo v Melbourne, Astaně, Jerevanu, Tbilisi, Krasnojarsku, Novorosijsku nebo Volgogradu. Hlavně ve větších pivovarech. Odtud si přivezl spoustu zkušeností, které se v Čechách jen obtížně získávají.
adresa: 398 31 Čížová
Pepa 10° (8.5)
Světlé výčepní pivo velmi lehkého rázu. Vyrovnaná sladová chuť s jemnou hořkostí, která pomalu nastupuje s přibývajícími doušky. Ideální mok, bez kterého nelze udělat krok.
Olaf 12° (8.5)
Světlé spodně kvašené pivo plzeňského typu. Olaf je vyzrálý ležák, ve kterém se projevuje vyváženost mezi sladovostí a chmelovou hořkostí. Plná chuť a příjemná hořkost, která doznívá ještě dlouho po napití. Vaříme pečlivě, kvasíme studeně a zrajeme dlouho.
Jirka 13° (7)
Tmavé pivo, spodně kvašené, typ porter. A stejně jako porter, čili posel, který nosí dobré zprávy, i náš porter přinese plnou chuť sladu a hlavně příjemnou hořkost. Kávové tóny, melasa a chmel, to jsou hlavní chuťové prvky tohoto piva.
fotogalerie
Žádné komentáře:
Okomentovat