Vznik říjen 2021
Po 25 letech podnikání v obchodě a politické „kariéře“ v obci Zdiby jsem se rozhodl, že si přestanu dělat radost jen sobě, ale začnu ji dělat i ostatním. Jak jinak než pivem. Při návštěvě areálu Atria a pohledu na budovu bývalé kotelny s komínem se ve mě probudila myšlenka pro vybudování nového pivovaru. Spojil jsem se s kamarádem Michalem a majitelem areálu Rustamem, kterým se nápad přestavby na pivovar zalíbil tolik, že jsme společně založili společnost Zdibský pivovar, s. r. o. Udělal jsem si školu na sládka a přihlásil se na praxi do pivovaru Cobolis v Praze. Zde jsem získal nejen zkušenosti ve výrobě piva, ale také garanta pro naši značku Zdivar Tomáše.
Sládek Jiří Žáček
Již od dětství mě bavilo pomáhat v kuchyni. Obzvlášť když jsem viděl radostné tváře spokojených strávníků. Ale s příchozí érou počítačů do domácností a hlavně her, jsem se nešikovně rozhodl studovat obor počítačové systémy, který mě nenaplňoval. Naštěstí jsem již v druhém ročníku školy, našel brigádu v restauraci a mohl se vzdělávat v něčem, co mě baví. Díky práci v pohostinství mi byla v roce 2014 nabídnuta práce v Zámeckém pivovaru Frýdlant – ALBRECHT. Tady se mě ujal, dnes emeritní sládek Jiří Strnad, který mě začal vše učit. Společně s Pavlem Paloušem (Sládek roku 2018), který měl skvěle načtenou teorii, jak vařit zahraniční pivní styly a nebál se experimentovat… Od mytí podlah jsem se naučil vařit pivo, řešit, či opravit technologické a administrativní komplikace. Dodělal si rekvalifikační kurz pivovarnictví a sladovnictví, který je ekvivalentem střední školy. Dnes spolupracuji s několika pivovary, ale nejčastěji mě najdete v pivovaru Ládví – COBOLIS, kde pomáhám ve výrobě, nebo školím praxi rekvalifikačních kurzů pivovarnictví a sladovnictví. Ale určitě se potkáme i ve Zdibském pivovaru, kde společně s Jirkou Žáčkem musíme rozjet a vyladit technologii pivovaru, abyste mohli říct, že ve Zdibech vaří skvělé pivo.
Garant Tomáš Čierny
Historie:
První pramenná zmínka o existenci pivovaru ve Zdibech je z roku 1727. Ale již od poloviny 17. století existují zprávy o zdejší „hospodě nebo krčmě výsadní se svobodným šenkem“, což však ale ještě neznamená, že musela odebírat pivo z místního vrchnostenského pivovaru. Má se za to, že k založení pivovaru mohlo dojít v době, kdy panství vlastnil František Maxmilián Hartman z Klarenštejna a to v letech 1700 až 1725. V přiznávacích tabelách z října 1749 se hovoří o produkci pivovaru, která nepřekračuje 100 sudů, čemuž ale protiřečí údaj opravených konečných výtahů z let 1755–56, podle nichž roční produkce dosáhla 610 sudů s celkovým výnosem 2.440,-zl. Cenný popis objektu se zachoval z 10. dubna 1777, jenž byl součástí úředního odhadu nemovitosti. Zde se můžeme dočíst, že „pivovar stojí u vchodu do dvora na pravé straně, je od základu nově postavený, má dvě křídla a zadní díl (půdorys ve tvaru písmena U), všechny jeho části jsou vystavěné z kamene a dvě patra vysoké. Celý je pokryt taškovou střechou, v jednom oddělení je nahoře byt sestávající se z dvou pokojů s rákosovými stropy a kuchyně, pod ním je sušárna v druhém křídle jsou pak humno s kamenným štokem a válečky, střední část pak obsahuje vlastní pivovar s dobrou měděnou pánví s kapacitou 10 sudů a dalším příslušenstvím, avšak ne vždy je pivovar trvale využíván a v provozu a vaří se v něm pivo, někdy byl obýván také zdibským pošmistrem za roční činži 40 zlatých, v takovém případě je v provozu pouze sladovna….“ Pro zajímavost odhadní cena pivovaru je zde stanovena na 1.000,-zl.. Pro srovnání, zámek je ve stejném odhadu šacován na pouhých 800,-zl, hospodářský dvůr na 1.200,-zl., špýchar na 900,-zl.
adresa: U Továrny 1, Přemyšlení, 250 66 Zdiby
Zámecká