Jmenuji se Rostislav Toman, nedávno jsem překročil čtyřicítku, mám dvě děti, ženu, za sebou práci v korporátu, bance, rekvalifikaci na sládka a před třemi lety jsem si nadělil k narozeninám dveře do nejmenšího pivovaru v České republice. Nyní chodím do práce z obýváku asi dva metry a dva schody a hodnotím to jako nejlepší rozhodnutí v životě. Často dostávám otázku proč pivovar? Já vlastně ale chtěl jen uvařit dobré pivo, ten zbytek se stal tak nějak s tím.
První kontakt s domácím pivem Celé to začalo v dětství když otec přišel z práce, že kolega uvařil pivo doma, v paneláku. Chtěl jsem to okamžitě také vyzkoušet, jenže vybavení, suroviny a znalosti tenkrát chyběli. Spokojil jsem se s odmítnutím protože je to moc složité. Největší věda a pivní experiment pro mě byl si pamatovat, který příbuzný vyžaduje pivo z hnědé a který ze zelené lahve. S jídlem roste chuť Po přestěhování do Březí v roce 2011 jsme začali naplno užívat plodů vesnice. Vejce z vlastního chovu, rajčata z vlastní zahrady, kváskový chléb (ten náš se jmenuje Evžen), sýry vyráběné doma z mléka z místní farmy. S jídlem roste chuť, ty dobroty by bylo dobré něčím zapít. … A vzpomínka na kolegu z paneláku ožila. V roce 2016 však vybaven moderními nástroji jsem zadal do Youtube heslo: "Jak vyrobit domácí pivo?"
To co jsem našel, zhlédl a následoval, hodnotím jako zlom, jako prapůvodce toho, že máme pivovar. Máte chuť si uvařit vlastní pivo? Podívejte se na Jirkovo video a vyzkoušejte. Pozor, vedlejší účinky mohou být touha postavit vlastní pivovar. Éra vaření a rozhodnutí o vlastním pivovaru Hned po shlédnutí videa jsem nakoupil vybavení na vaření ze surovin. Slad jsem kupoval namletý, inspiraci na recepty jsem čerpal z různých fór na webu a FB skupiny Cechu domácích pivovarníků. Od počátku jsem věděl, že mě nelákají ležáky a to z několika důvodů. Je to velmi těžká disciplína náročná na vybavení i místo. Mnoho pivovarů vaří skvělé ležáky a nechci vařit kopii toho, co mi chutná, raději si na něj zajdu. Navíc svrchně kvašená piva mě dostala svou rozmanitostí, vůní a neomezeným prostorem na experimentování s chmely. Dva roky domácího vaření, pilování receptů ale hlavně odezva od konzumentů byla tou hlavní motivací, že by bylo dobré nějaké ty přebytky prodávat a předávat nové pivní druhy dál. Tady jsem poprvé narazil zjistil jak se věci mají. Chcete vařit pivo? Musíte mít správnou živnost. Chcete tu správnou živnost? Musíte mít vzdělání. Chcete prodávat pivo? Musíte mít pověření od finančního úřadu a celníků. Co se dá dělat a tak jsem to vzal krok po kroku, a bylo toho mnohem víc.
Cesta za vlastním pivovarem Takhle jsem sumarizoval v roce 2018 výsledek našeho snažení a stále je platné každé slovo: 1,5 roku a 1 milion to je asi to nejdůležitější na co se mě lidé ptají. Já dodávám asi 1000 nových slov, mnoho nocí strávených studiem a čtením různých zákonů. Pivovar je umístěn v bývalé garáži rodinného domu s celkovou plochou 15m2. Vaříme výhradně svrchně kvašené speciály, víc se sem nevejde. Povolený max. výstav 20000l/rok. Všem doporučuji začít zpracováním projektu. Ušetříte si spoustu budoucích starostí a taky ho stejně budou chtít všechny dotčené úřady. Zkrátka odkud kam poteče voda, kde bude sklad, kde bude a jak bude vypadat varna.. Co vše bude třeba: Vzdělání nebo garant na 5 let. Já využil nabídky Beer Academy CZ ve spolupráci s Mendlovou univerzitou v Brně. Hodnotím to jako nejlepší rozhodnutí v životě. Spousta nových lidí od fochu a zkušeností k nezaplacení. Celé to vydalo asi na čtvrt roku teoretické výuky během víkendů a 200 hodin praxe v pivovaru. Po dokončení vzdělání stačí garant už jen na 1 rok, nebo prokážete praxi v oboru 1 rok. Kdo bude pivo vyrábět a prodávat? Po konzultaci jsem se rozhodl založit společnost s.r.o. která vystupuje v těchto rolích. Projekt na základě kterého získáte stavební povolení a pak ke kolaudaci nemovitosti jako pivovar. Vyjádřit se k tomu budou muset hasiči, hygiena, stavební úřad. A je to fakt na dlouho... Daňový sklad. Specifikujete celý proces výroby piva, množství litrů uvařených v jednotlivých skupinách. Prokážete jak budete určovat množství na jednotlivých úrovních. Získáte povolení k vaření piva a stanete se plátci spotřební daně z piva. Metrologie. Váže se k bodu výše. Zkrátka dostanete papír který říká, že 20°C je 20°C a 100l je 100l. Já si nechal "ocejchovat" měrné tyče, které měří výšku hladiny a tím stanovím množství. Značka. Kreslili a kreslili a měnili a měnili, až vnikl Březácký SUP. Matkou myšlenky a prvotního nákresu je Kristýna Čeňková, které jsem vděčný za své třetí dítě. Moc děkuji. Graficky následně uchopil Petr Nesvadba. Etikety. Zvolil jsem bavlněné lakované a samolepící. Grafický návrh realizoval Jaroslav Bárta, tisk potom realizovali v Tiskárna ETIFLEX, s.r.o. Stavebně vše oddřeli kluci ze Stavby Jarkovský a za cca 10 měsíců bylo hotovo. Důležité je mít vizi a vědět co chcete, vše ostatní je už jen hledání řešení. Při jednáních na úřadech jsem se nesetkal s ničím "úřednickým", spíše vůlí pomoci a najít řešení. Proč SUP? Modelem stál Sup krahujový, který je tak trochu extrémní. Je velmi ohroženým druhem, je to jediný teplokrevný živočich, který létá ve výškách jako dopravní letadla. Jistou podobnost a zálibu v extrémech má i náš sládek. Věříme, že i díky tomu jsou naše piva jaká jsou. Sup dostal kravatu a podobnost byla na světě. Mimoto dal sup vzniknout našemu podpisu #SUPHOTAM a mnoho dalším zkratkám i slovním hrátkám, přesně jak to má sládek rád. Super Účinné Pivo, pošilhává po škodě SUPerb, pokaždé když hodnotíte naše pivo jako SUPer nevědomky používáte i jeho jméno.
A tak vnikl Březácký SUP!
adresa: Hlavní 49, 691 81 Březí
Sup Sorachi Ace 12