čtvrtek 1. února 2018

Pivovarský Dům

Minipivovar založen roku 1998. Vyrostl na místě bývalé prodejny sportovních potřeb. Pivovar má kapacitu 1 000 hl ročně. Majitelé zvolili ideální lokalitu. Zastávka tramvaje je téměř u vchodu, metro jen pár kroků odtud a odborníci také na dosah - ve stejném domě totiž sídlí od roku 1937 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. V minipivovaru v této restauraci se vyrábí především český klasický ležák. Můžete zkusit světlý, tmavý nebo řezaný a při ochutnávání přes prosklenou stěnu sledovat kvasící pivo (na první pohled vypadá jako obrovský čerstvě upečený piškotový koláč). Interiér restaurace, jehož dominantou je dvounádobová varna, je dotvářen kolekcí žánrových obrázků ze současných i zaniklých pivovarů. K vidění je i sbírka českého pivního skla a Muzeum pivovarských strojů, pečlivě restaurovaná, dnes již historická zařízení, dokumentující vývoj výroby piva. Schody do suterénu vedou do místnosti nazývané Pivovarská šalanda. Hostům se tu nabízí jedinečná možnost zpestřit si zábavu vlastní hudbou a zpěvem. K dispozici je pianino, kontrabas, případně i další hudební nástroje. Ještě než začnete popíjet, přečtěte si pro jistotu důležité upozornění na nápojovém lístku: "Prosíme, když pijete, neřiďte." Máte pak na výběr. Buď si dopřát trochu alkoholu a odejít pěšky, odjet MHD či taxíkem či spoléhat na přátele - řidiče abstinenty, nebo si dát jen limonádu a koupit si zásobu na doma. Pětilitrový soudek je sice trochu těžší do ruky, zato jej dostanete i s vestavěnou pípou. Tím ale nabídka pivovaru zdaleka nekončí. Mnozí zvědaví hosté sem totiž chodí okusit tekuté speciality, které jinde nenajdou. Zejména příznivci klasického moku na ně koukají velmi nedůvěřivě. Kávové, banánové nebo višňové pivo je skutečně velmi netradiční a ten, kdo je zvyklý na klasické pivo, by měl své chuťové buňky předem připravit. Jestli rádi experimentujete, nenechte si rozhodně ujít speciální vynález pivovaru - Šamp - pivní sekt. O zážitek otevírání šampusové lahve nepřijdete, neboť i pivní Šamp se podává v půllitrové lahvi za 45 korun. Všechna piva jsou vařena na bázi českého piva - první dojem při napití je chuť chmeleného piva, až potom se projeví příslušná slabá příchuť, piva nebývají sladká. Pro opravdu velmi odvážné mají v pivovaru přichystané pivní míšené nápoje. Patrně nejstravitelnější je Piko. Tato směs piva s colou má nejen velmi nízké procento alkoholu (cca 1,5 %), ale většinou chutná i těm, kteří dosud nepřišli na chuť tradičnímu pivu. Šárčiny vnady nebo Ctiradova smrt (světlý nebo tmavý ležák smíchaný s medovinou) lákají spíše svým názvem, ale nakonec nezklamou ani chutí.
adresa: Ječná 15, 120 44 Nové Město

Štěpán 12° (7.5)

Nefiltrované, nepasterizované pivo plzeňského typu kulaté, příjemně chmelové plné chuti. Jinak není vůbec problém jich vypít vícero...

Tokaj 16° (7)



Je to na fotce...



Tak tady to jasně vyhrálo Višnové pivko, ostatní fakt není pro mou hubu... (7.5)



IPA 15° (6.5)


Svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Plné tělo, vyšší, mírně drsná ale příjemná hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele. Jinak vařená vedle v Břevnovském klášteře...

Májový kozlík 16° (7)


Silný ležák bavorského typu s charakteristickou tmavě jantarovou barvou. Celkem dobře se pije, ovšem na mě až moc sladkej...

Pšeničné (8)


Díky své popularitě zvláště v Německu a Rakousku je v mnoha zemích toto pivo známé spíše pod svými německými jmény – Weizen Bier nebo Weissbier. Málokdo dnes ví, že toto svrchně kvašené pivo vyrobené z ječného a pšeničného sladu bylo původním typicky českým pivem, které naši předkové pili od raného středověku až téměř do konce 19. století, kdy v oblibě definitivně zvítězilo „nové“ spodně kvašené pivo plzeňského typu. Svrchní kvašení dává tomuto pivu nezaměnitelnou zvláštní lehkou chuť, kterou někteří milují a jiní k ní nacházejí cestu jen pozvolna. V současnosti se toto pivo pravidelně vyrábí prakticky pouze v Pivovarském domě. Podává se s plátkem citronu.



Žádné komentáře:

Okomentovat