neděle 2. září 2018

Pivovar Balónový hotel Radešín


Historie pivovaru v Radešíně sahá až do 16. století. Důležitým datem je rok 1597, kdy do Radešína přichází Samuel Radešínský z Radešovic. V tomto roce nechal přestavět renesanční tvrz (dnešní Balónový zámek) a dal podnět ke vzniku Radešínskému pivovaru. V 17. století byl radešínský pivovar jedním ze dvou pivovarů, které vlastnil žďárský klášter. Traduje se, že se tu vařilo přes tisíc sudů ročně. Na tomto původním místě dnes stojí Balónový hotel a pivovar.
Balónový pivovar byl otevřen 13. dubna 2016. V prostorách bývalé jídelny vznikla pivnice, kde je umístěna i varna, srdce pivovaru. Objem varny je 10 hl. Ve sklepních prostorách je umístěno 14 zracích tanků, každý o objemu 10 hl.
V prostorách hotelu vznikl díky přestavbě v roce 2015/2016 první Balónový pivovar, který navazuje na historii z roku 1597, kdy se v prostorách hotelu již pivovar nacházel. Zakladatelem byl Samuel Radešínský. Jsme hrdí, že se můžeme k této tradici vrátit a jméno Samuel bude použito na naše první (a víme, že ne poslední) pivo – světlá výčepní jedenáctka.




  Samuel 11° (7.5)


Světlý ležák, nefiltrované, nepasterizované, spodně kvašené pivo, nejprodávanější pivo našeho pivovaru
Použité slady: Plzeňský, Karamelový
Použité chmely: Select, Kazbek

Florian 12° (7.5)


Pivo uvařené speciálně pro hasiče, protože Svatý Florian je jejich patronem. Použit byl slad Plzeňský, Mnichovský a karamelový a chmely Select a Kazbek.

Apa Rola 11° (7.5)


Pivo bylo oceněno 1. místem v soutěži Jarní cena českých sládků 2017  ROLA = brněnsky nádraží (pivo dodáváme exkluzivně dO brněnské pivnice ZASTÁVKA na ul. Úvoz). Americká varianta klasického anglického piva Pale Ale. Vznik této varianty se datuje do osmdesátých let dvacátého století. Nefiltrované, nepasterizované, svrchně kvašené pivo. Použité slady: Pale Ale, Pšeničný, Karamelový, Carared Použité chmely: Galaxy, Select, Cascade.

Svatební 9° (5)


Velmi zbytečné průměrné pivečko...

 Bobrůvka 13° (4)


Pšeničné pivo, nefiltrované, nepasterizované, svrchně kvašené, při vaření jsme přidali pomerančovou kůru a koriandr, ovocná chuť, skvělé letní osvěžení. No s tím bohužel nesouhlasím, myslím, že za toto pivečko musí stejnojmenná řeka plakat...
Oficiální katastrální území je Radešín nad Bobrůvkou a tím jsme se nechali inspirovat.
Použité slady: Pale Ale, Karamelový, pšenice.

Štefan 13° (7)


Polotmavý speciál, nefiltrované, nepasterizované, spodně kvašené pivo
Použité slady: Mnichovský, Plzeňský, Karamelový
Použité chmely: Žatecký poloranný červeňák, Kazbek

!turistika!
 

Žádné komentáře:

Okomentovat