čtvrtek 6. září 2018

Rodinný pivovar Zichovec


Pivovar byl založen v roce 2012 a pivo se zde vaří od června téhož roku. Impulsem byla nespokojenost s chutí unifikovaných produktů nadnárodních pivovarů a svou roli sehrály také kořeny a vzpomínka na prapředka, zichoveckého rychtáře Krahulíka, který provozoval vyhlášený zájezdní hostinec v Panenském Týnci. Pivovar uvařil v roce 2015 850 hl piva, většina se vyčepuje a prodá přímo v Zichovci.
Rostoucí zájem nás postavil před rozhodnutí, zda si nadále užívat vyšší poptávky nebo jít do rizika a výrobu a sortiment rozšířit. Přijali jsme tuto výzvu a postavily moderní pivovar v Lounech, kde pivovarnictví má dlouholetou tradici. Tato investice nám umožní od března 2016, vedle stávajícího sortimentu, nabídnout v regionu větší sortiment speciálů, jak spodně, tak zejména svrchně kvašených piv. Těšíme se na společná setkávání u zichoveckého piva. Pivovar si našel místo v areálu bývalých Lounských kasáren v objektu cvičné tankové střelnice. K pivovaru patří také podniková prodejna a na bývalé kontrolní věži vyhlídka, odkud se návštěvníci budou moci rozhlédnout po kopcích Českého středohoří. V provozu od jara 2017.
Obec Zichovec, jedna z nejmenších obcí Středočeského kraje,  se nachází na jeho severozápadním okraji (45 km od Prahy, 5 km od R7). Obec leží  v nadmořské výšce 340 m v mírně kopcovitém terénu na úpatí přírodního parku Džbán. První písemná zmínka se datuje k roku 1238. Charakter zástavby si zachoval původní vesnický ráz, který je pečlivě udržován obyvateli, zcela jsou eliminovány rušivé prvky z dob socialismu. V uplynulých letech prošla obec výraznou modernizací infrastruktury a rozvojem občanské vybavenosti. Díky nové zástavbě dochází k postupnému nárůstu obyvatelstva (celkový počet  obyvatel 144). Místní obyvatelé si zakládají na zachovávání a rozvíjení tradic a na výjimečné pospolitosti obce.  Naše vize je být: "Moderní, přátelskou a harmonicky se rozvíjející obcí, kde je radost bydlet".



 Krahulík 10° (7)
 
Desetistupňové pivo vařené s vyšší hořkostí, ale přece velice jemné. Oblíbili si ho zejména pivaři, kteří mají raději hořčejší piva. Hořkost pivu dodávají žatecké chmele.
Plzeňské slady a žatecké chmele vytvářejí charakter tohoto piva. Střední prokvašení dodává pivu potřebnou plnost a pitelnost.

Krahulík 12° (7)

Klasický spodně kvašený dvanáctistupňový ležák plzeňského typu je vařený dvourmutovým způsobem z nejkvalitnějších moravských sladů. Chmelený je celosvětově známým Žateckým poloraným červeňákem. Příjemnou hořkostí nutí znovu k napití, barva je světle zlatavá se stabilní smetanovou pěnou. V chuti chmelově peprné až bylinné,  příjemné chmelové doznívání. Bohužel jsem byl tentokrát celkem zklamán oběma ležákami, jelikož jsem je již dříve koštoval jinde a tam chutnala mnohem lépe.
 
Spotlight Ale 9° (7.5)
 

Celkem příjemné letní pivečko, kde převládají ovocné tóny předvším citrusy a grepy.


Magor 15° (4)
 
Polotmavé speciální patnáctistupňové pivo má plnou chuť, kterou dodává směs karamelového a českého sladu. Hořkost je dodávána pivu ze dvou druhů žateckého chmele. Pivo je chmeleno 4×. Tohle pivko mě bohužel nejelo, na mě až moc sladké.

!turistika!

fotoalbum 

Žádné komentáře:

Okomentovat