pátek 13. prosince 2019

Pivovar Na Čtyřce

 
Když se rozhodovalo, co by mělo být v domě Na Čtyrce, vycházelo se z toho, co už tam bylo – to vždycky nejlépe funguje. V domě na pelhřimovském náměstí historicky sídlil mázhaus a pivovar, proto nebylo nic lepšího, než je na místo vrátit. Na mázhaus navázala restaurace a pivovar byl další na řadě. Vize projektu byla obnovit původní účel stavby a přitom nezmařit její historickou hodnotu. Stálo to několik let práce, ale myslíme, že se podařilo.  „Minipivovar se skládá ze spousty zařízení a já jsem se nejdřív musel naučit se vším zacházet. Od začátku jsem byl u toho, když kluci z Pacovských strojíren minipivovar sestavovali, a na všechno jsem se jich vyptával. Dodavatel měl za úkol zařízení namontovat i odzkoušet a za tím účelem tedy přijel jejich sládek. Veškeré slady, kvasnice, chmel jsem si ale musel sehnat sám – copak já jsem věděl, kde se to kupuje? Takže jsem vyrazil za kamarádem, který se v oboru už léta pohybuje. Některé suroviny mi půjčil a poradil mi. Pak jsme se sládkem všechno odzkoušeli, doladili, co nefungovalo, a teprve asi po třech měsících bylo hotové první pivo.“ Milan Štěpáník, sládek  Piva pojmenoval Ladislav Teisler, byl pro jednoduché názvy, a proto je desítka prostě pelhřimovská. Novorychnovská jedenáctka je spojena s místem narození pana Teislera. Svatojakubská dvanáctka dostala jméno podle kašny se sochou svatého Jakuba na pelhřimovském náměstí. Bavorská třináctka odkazuje k použitým bavorským surovinám. V nabídce tedy najdete čtyři naše piva a každé má to své.
V sobotu 27. sprna 2016 byl v Pelhřimově požehnán nový Pivovar Na Čtyřce, který je součástí stejnojmenné restaurace na Masarykově náměstí. Firma Adélka, které pivovar i restaurace patří, uspořádala při této příležitosti na malebném pivovarském dvoře slavnostní setkání, kterého se zúčastnili starosta města Pelhřimova František Kučera, poslanec Josef Kott, členka rady města Ivana Kociánová a dále zaměstnanci a přátelé firmy. Starosta František Kučera ve svém krátkém projevu vysoce ocenil práci a mimořádné úsilí Ladislava Teislera i celé firmy Adélka, díky kterému se podařilo v uplynulých letech pivovar vybudovat.
 „Tady se před dlouhými roky pivo vařilo, ten dům měl právo várečné. A po několika stoletích se to vaření piva vrací zpět,“ řekl starosta města. Ten mimo jiné připomněl, že podle záměrů Ladislava Teislera by měly k pivovaru v budoucnu přibýt ještě další provozovny s regionálními produkty z Vysočiny. „Jedná se o mimořádný projekt, který bude mít velký význam nejen pro občany města, ale i pro turisty a pro celkové zvýšení atraktivity města,“ zdůraznil starosta. Po slavnostním obřadu, který provedl kněz Gabriel Jozef Labuda, pak starosta František Kučera osobně, společně se sládkem nového pivovaru Milanem Štěpáníkem, narazil soudek čerstvě požehnaného piva.   Jak prozradil Ladislav Teisler, na „čtyřce“ se vařilo pivo už kolem 14. století. Potvrdila to i skutečnost, že při historicko-geologickém průzkumu se zde našly dobové kvasné kádě. „Pivo tady má svoji hodnotu a historii a já bych byl rád, kdyby ten dobrý duch se sem vrátil, protože to naši předkové určitě dělali s láskou,“ řekl mimo jiné Ladislav Teisler. „Přeji všem, do to pivo budou pít, aby je z něj nebolela hlava a aby ho pili vždy ke svému štěstí,“ řekl Ladislav Teisler, který poděkoval všem, kteří se na vybudování nového pivovaru podíleli.  Pivovar „Na Čtyřce“ má kapacitu 2500 hektolitrů ročně a vaří se v něm čtyři druhy piva: Pelhřimovská 10°, Novorychnovské polotmavé 11°, Svatojakubský ležák a tmavý Bavorský ležák. Generálním dodavatelem technologie jsou Pacovské strojírny a. s.

adresa: Masarykovo náměstí 4, 393 01 Pelhřimov

Pelhřimovská 10°  (6)


Pivo Pelhřimovská desítka je uvařeno ze dvou druhů sladu. Vyznačuje se vysokým podílem českého humnového sladu a sladu bavorského. Chmelení je zajištěno dvěma druhy českého chmele na hořkost IBU 25. Prokvašena je na 3,8% obj. alkoholu. Vyznačuje se velmi světlou barvou a příjemnou svěží chutí, příjemnou obzvlášť v letních horkých měsících.

Svatojakubský ležák 12°  (7.5)


Toto pivo je uvařeno ze dvou druhů sladu. Zde převažuje rovněž český slad humnový. U tohoto piva je barva a plnost chutě doladěna vídeňským a dvěma typy bavorských sladů. Chmelení je zajištěno třemi druhy chmele (českými a německým) na hořkost IBU 40. Obsahuje 4,5% obj. alkoholu. Barva zlatá EBC 10. Výborný plný, vyvážený, jemně hořký mok.

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat