neděle 22. prosince 2019

Hákův parní pivovar

 
Minipivovar vybudovaný ve druhé polovině roku 2018 v obci Mlékojedy u Litoměřic, jehož plánovaný cílový roční výstav je 2500 hl. 
Mezi naše první piva patří SVĚTLÝ LEŽÁK 11, pivo stylu Czech Lager, spodně kvašené, světlé zlatavé barvy, jehož plnější tělo podporuje vyšší hořkost piva, chmelený třemi českými chmely, z nichž Žatecký Poloraný Červeňák tvoří příjemné chmelové aroma. Následují speciály ALE KOTVIČNÍK 14, svrchně kvašené pivo stylu Ale, měděné až zlatavé barvy, u nějž vyniká hořkost a aroma českých a amerických chmelů. Pivem je prostoupena bylina Kotvičník zemní, která je v pivu cítit jako jemné slaměné aroma. Dále je to tmavý neprůhledný STOUT ŠALVĚJ 14, svrchně kvašené pivo stylu English Stout, střední plnosti s výraznou chutí po praženém sladu a hořké čokoládě. K této chuti příjemně navazuje bylina Šalvěj lékařská, přidaná do piva, a americký chmel Simcoe, který dává pivu charakteristickou chuť a aroma. Na Den Svatého Valentýna jsme uvařili ZAMILOVANÝ ALE 11, pivo stylu Amber ALE, svrchně kvašené, u nějž je kombinací sladů při napití cítit silná karamelová chuť, českými chmely vytvořena základní hořkost, pro lehké květnaté až citronové aroma použito chmele Citra. Přidáním extraktu z řepy za studena jsme dodali pivu ještě intenzivnějšího červeného odstínu a narůžovělé pěny. Mimo vaření vlastních piv poskytujeme služby i létajícím pivovarům, pro které máme připravenou spolehlivou a výkonnou technologii, odborný a spolehlivý personál, příznivé ceny a dobrou dopravní dostupnost. Pivovar je vybaven dvounádobovou varnou s parním ohřevem o objemu 10 hl a je zde instalováno zatím celkem 10 ks CKT tanků (6 x 20 hl + 4 x 10 hl). Varna je kompletně vybavena armaturami s pneumatickým či elektrickým ovládáním a je řízena centrální digitální volně programovatelnou jednotkou. Některé fáze výroby jsou automatizovány. Sklep je kompletně monitorován řídící jednotkou a naměřená data (čas, teplota a tlak v tancích) jsou archivována. Zařízení je vybaveno dálkovým přístupem ke kontrole i obsluze (např. změny některých nastavených hodnot). S každou předávanou várkou pro cizí klienty bude doložen soubor naměřených dat. Pro usnadnění práce sládka je pivovar vybaven mechanizovaným vsypem sladu do online šrotovníku a namačkaný slad je pro vystírku do mladinové pánve dopraven šnekovým dopravníkem. Pivovar je provozován firmou Elaren s.r.o., která vybavila touto technologií již více než 15 pivovarů (více na www.elaren.cz).
Momentálně zde vaří paní sládková Olga Matyášová
S úctou Jiří Hák
DEJ BŮH ŠTĚSTÍ!

adresa: Mlékojedy 84, 412 01 Mlékojedy

Světlý ležák 12°  (7.5)

 
Pivo stylu Czech Lager, spodně kvašené, světlé zlatavé barvy, plnější tělo podporuje vyšší hořkost piva, chmeleno třemi českými chmely, z nichž Žatecký Poloraný Červeňák tvoří příjemné chmelové aroma.

Zamilovaný  Ale 11°  (8)


Pivo stylu Amber ALE, svrchně kvašené, kombinací sladů je při napití cítit silná karamelová chuť, české chmely použity pro základní hořkost, pro lehké květnaté až citronové aroma použito chmele Citra. Alternativně do piva může být za studena přidán čistý extrakt z řepy, který pivu dodá ještě více červených tónů a narůžovělou pěnu.

 Hák 11°  (8)
 
 

Pivo stylu Czech Lager, spodně kvašené, světlé zlatavé barvy. Plnější tělo podporuje vyšší hořkost piva. Hákova 11° je chmelena třemi českými chmely, z nichž Žatecký poloraný červeňák tvoří příjemné chmelové aroma
Nefiltrovaný HÁK 11° má příjemně osvěžující hořkou chuť, potěší milovníky speciálů a zejména ty, kteří mají rádi poctivé české ležáky.

Hořkost:45 IBU
Barva:13 EBC
Stupňovitost původní mladiny:11,1 EPM
Obsah alkoholu:min. 4,9 % obj. 






Hák 12°  (8)



  
 
 
 
Spodně kvašené nefiltrované pivo stylu Czech Lager, zlatavé barvy. Chmeleno třemi českými chmely s dominancí Žateckého poloraného červeňáku, který podporuje výraznější chmelové aroma.
Milovníci ležáků ocení plnost a výraznější hořkost Hákovy 12°. 

Hořkost:IBU
Barva:EBC
Stupňovitost původní mladiny:12 EPM
Obsah alkoholu:min. 4,9 % obj.      
 
 
Hák Kotvičník Ale 14°  (8)
 

Svrchně kvašené speciální pivo stylu ALE, vyznačující se měděnou až zlatavou barvou. Je vzhledáváno zejména pro svoji hořkost a aroma českých a amerických chmelů. ALE Kotvičník 14° má mohutné tělo s vyšším zbytkovým extraktem. Pivem je prostoupena bylina Kotvičník zemní, která mu dodává jemné slaměné aroma.
Podle některých zdrojů má kotvičník (tribulus terestrris) blahodárné účinky na reprodukční systém, podporuje sexuální aktivitu a vitalitu. Ale pozor - Hákův ALE Kotvičník má obsahuje 6% alkoholu (ABV).

Hák Stout 14°  (8.5)



 

Svrchně kvašené pivo stylu English Stout, tmavé neprůhledné barvy a střední plnosti. Chutná po praženém sladu a hořké čokoládě. K těmto chutím se příjemně váže bylina šalvěj lékařská a americký chmel Simcoe, který dává pivu charakteristickou chuť i aroma.

Piva s příchutí bylin si svoji cestu do sklenic milovníků speciálů teprve hledají, buďte mezi prvními, kteří budou mít na HÁKŮV STOUT názor.

 Hák Red Ale 11°  (8)
 
 
Pivo stylu Amber ALE, svrchně kvašené, kombinací sladů je při napití cítit silná karamelová chuť, české chmely pivu dávají základní hořkost, lehké květnaté až citronové aroma tvoří chmel Citra. Příležitostně do piva za studena přidáváme čistý extrakt z řepy, který pivu dodá ještě více červených tónů a narůžovělou pěnu.
Hákův RED ALE je výjimečné pivo, do kterého se snadno zamilujete.
 
Hořkost:34 IBU
Barva:30 EBC
Stupňovitost původní mladiny:11,0 EPM
Obsah alkoholu:min. 4,0% obj.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat