pátek 10. ledna 2020

Parovar Rudná



 
Pavel Rokoš si v Rudné u Prahy postavil na zahradě domácí pivovárek. Zpočátku ho provozoval jako domovarník, ale jelikož pivo chutnalo, přešel v roce 2018 na oficiální bázi.
Znáte ten pocit, když je něco poprvé? První jízda vlastním autem, první vlastnoručně rozdělaný oheň, chuť prvního piva? S Parovarem to můžete zažívat opakovaně. Každá várka z naší 500 litrové varny je totiž originál. Ať už jde o typické ležáky, svrchně kvašená piva či speciály, pocit vzrušeného očekávání se dostaví s otevíráním každé láhve. A navíc, následné překvapení bude zaručeně příjemné. Jednou díky nečekanému odstínu jantarové barvy, jindy díky nekompromisní hořkosti.  Začali jsme vařit pivo pro sebe, když jsme před pár lety zažívali opakovaná chuťová ztroskotání s průmyslově vyráběnými moky. Mohli jsme tehdy zvolit abstinenci, ale místo ní jsme se do vaření pustili po svém – s radostí, poctivostí a využitím tradičních postupů výroby. Nadchlo nás nejen to, že najednou můžeme pít výborné, nefiltrované a nepasterizované pivo, ale i možnost zkoušet další způsoby vaření nebo zatím nevyzkoušené odrůdy chmele. Díky spolupráci s Žateckým chmelařským institutem vaříme i taková piva, jaká jinde neseženete.  Proč se trápit s průměrnou chutí piv ze supermarketů, když můžete za velmi příznivou cenu posunout svou vlastní zkušenost s pivem o mnoho dál? Nabízíme vám po dohodě osobní i pravidelný odběr piva z našeho rodinného pivovárku. Věřte, že od první otevřené láhve Parovaru budete projíždět Rudnou daleko častěji než kdy dřív.
Já ochutnal zatím sortiment ve formě lahvového piva v místních potravinách i kávarny Dobroty u Kačky.

adresa: Na Výsluní 1026, 252 19 Rudná
 

 


Parovar Světlý ležák 12°  (7)


Celkem pitelná dvanáctka i když na mě malinko sladší chuti...

Parovar Hastrman (2019) 12°  (7.5)


Příjemná rovněž světlá dvanda u které bych klidně vydržel delší dobu.

Parovar Božidárek 12°  (7.5)
 

 
Ležák – EPM 12%, světlý, spodní kvašení, obsah alkoholu: 4,9 % obj., vařeno dekokcí na 1 rmuty

„zero waste“ Pivo se někdy nazývá “tekutý chléb”, málo se ale ví, že se z chleba, z obilného pečiva, dříve také vyrábělo i PIVO. Když to dokázali sládci před tisíci lety, tak proč bychom to nezvládli i my, další výzva! Použili jsme tradiční kváskový pšenično-žitný chléb ze soukromé pekárny FARNO, kde jsme měli jistotu, že to je chléb poctivě udělaný. A navíc, myslíme ekologicky „zero waste“, starý chléb můžeme využít pro další potravinářský produkt, a to se nám líbí. Základem je samozřejmě Plzeňský slad (jak se na český ležák sluší a patří) a sušený chléb tvoří 25% z celkového podílu všech surovin. Aby mohla vzniknout chlebová chuť piva, chmelení bylo tentokrát mírné a opět jenom z české produkce. Neopakovatelný zážitek, s přidanou hodnotou – to je náš TEKUTÝ CHLÉB !

Složení:

voda, ječné slady, chmel, pivovarské kvasnice, chléb.

Parovar Neipa Milkshake 15°  (7.5)

  

NEIPA – světlá, žlutá barva, svrchní kvašení, obsah alkoholu: 6,5% obj., vícestupňová infúze, Silné pivo. Laktóza. Ovesné vločky. Pšenice.

Chmelová exploze! Moderní pivní styl New England Ipa je vařen nejen z ječných sladů, ale je v hojné míře použito ovesných vloček a pšeničného sladu. Tento druh piva není o hořkosti, ale o vůni. Při samotném vaření není chmel vůbec používán, veškerý chmel je použit až na chmelení za studena. 16gr chmele na 1 litr piva je zcela nadprůměrné množství, ale pro tento typ zcela nezbytné. Ve vůni naleznete všechny druhy ovoce, citrusových plodů a nepopsatelné množství všeho dalšího. Barva fantasticky pomerančově oranžová (kalná) a krásná bílá pěna.  Jedinečný chuťový zážitek.

Parovar Elf 10°  (7.5)


Ležák – EPM 10%, výčepní pivo, světlý, spodní kvašení, obsah alkoholu: 4%, vařeno dekokcí na 1 rmut.

Asi jsme se v tom našem PAROVARu úplně zbláznili. Uvařili jsme jenom 10° a ještě k tomu málo hořkou. To u nás nebývá zvykem. A ještě jsme ho dlouho nechali ležet v ležáckém tanku. Ale jak to u šťastných ELFů bývá, umějí prostě kouzlit. Odměnou za dlouhou dobu ležení je velice příjemná hořkost a nebývalé vůně. Na ležák možná trochu nezvyklé voňavé, ale o to více pitelnější. V chuti ucítíte unikátní borovicově-chmelové aroma a zcela určitě i květinové a citrusové aroma.

Trvanlivost:

6 týdnů při skladování v chladu a temnu. Pivo je nefiltrované a nepasterizované. Uchovává si všechny prospěšné látky.

Parovar Hastrman (2021) 12°  (6.5)


Ležák – EPM 12%, světlý, spodní kvašení, obsah alkoholu: 4,9 %, vařeno dekokcí na 1 rmut.
Pečlivý výběr sladů a zejména použití českých chmelů, tvoří ostrou a čistou chuť. Chmel přidaný pro rovnováhu a výraznou hořkost, pro jeho krásné květinové aroma. Lehké světlé pivo a bohatá bílá pěna je ideální kombinace, která nenásilně nutí k vypití více než jednoho hořkého, ale přitom zároveň lahodně voňavého piva. Tak, jak pečlivě Hastrman hlídá ve svém hrnečku své dušičky, tak stejně pečlivě jsme vyladili tento recept na prostě úžasný světlý ležák.

Parovar Back in Black 15°  (6)


Barikový Ležák / Speciál – polotmavý, spodní kvašení, obsah alkoholu: 6,5 %, vařeno dekokcí na 1 rmut. Silné pivo.

Silné, přesto velmi pitelné pivo. Aby mohla vyniknout závan chutí po dřevě a po koňaku není použito mnoho výrazných chmelů, spíše neutrálních. Chuť je plná, tak jako je plné tělo tohoto piva. Dlouhá doba ležení a zrání se projevila na kvalitě piva, to byl základní parametr při výrobě toho barikového ležáku. Unikátní chuťovka určená pro dlouhé vychutnávání.

Parovar Růžena Ale 12°  (7.5)


ALE – EPM 12%, světle oranžová barva, svrchní kvašení, obsah alkoholu: 4,9% obj., vícestupňová infúze, Silné pivo.

Naše ŠÍPKOVÁ RŮŽENA chtěla být jen prostě hrozně moc zdravá. Každý ví, že pivo, které je nefiltrované a nepasterizované, tak v něm zůstává bezpočet zdraví prospěšných látek (my víme minimálně o 13ti). Ale to jí bylo málo. Ví, že šípek je nejzdravější plod podzimu a proto natrhala a usušila velkou dávku dalších vitamínů. Šípek – chutná a zároveň povzbuzuje tělo a imunitu. A tak jsme šípek použili v procesu vaření tohoto piva. Takže neobsahuje jen základní složky: slad, chmel a kvasnice, ale navíc i zdravé plody šípku. Velmi charakteristická chuť a jemná hořkost. Velmi příjemné napití, “ALE” nic se nemá přehánět …

Složení:

voda, ječné slady, chmel, pivovarské kvasnice, šípek.

Parovar Azzaca IPA 13°  (4)


IPA – světlá medová barva, svrchní kvašení, obsah alkoholu: 5,6% obj., vícestupňová infúze, Silné pivo.
Americký chmel Azacca je pojmenován po haitském bohu zemědělství. Tato chmelová odrůda je pojmenovaná po haitském bohu zemědělství. Je ideální pro výrobu piv stylu IPA. Hodí se jak na chmelení na hořkost, tak i na aroma, a především na studené chmelení. Má výrazné aroma po tropickém ovoci, mangu a ananasu, navíc s nádechem borovice. Trochu chmelu jsme dali do varu, ale naprostá většina šla až do studeného chmelení.

Parovar Bivoj 13°  (8)


Ležák – světlý, spodní kvašení, obsah alkoholu: 5,6 %, vařeno dekokcí na 1 rmut. Silné pivo.

Silák Bivoj potřeboval k ukojení své žízně vždy silné pivo, takové jako to naše. Tento ležák je výjimečný tím, že jsme použili 4 druhy světových chmelů. které v sobě obsahují vůni tabáku. A to to i na studené chmelení. Slad je zejména Plzeňský a nepatrně kouřového, takže se jedná o klasický český ležák, jen je tak trochu “jiný”, lehce kouřový. Tento slad ale zaručuje vysoký stupeň pitelnosti a plné tělo a v neposlední řadě lehkou kouřovou vůni.

Parovar Libuše IPA 13°  (7)

 

IPA – světle jantarová barva, svrchní kvašení, obsah alkoholu: 5,6%, vícestupňová infúze, Silné pivo.

Limitovaná série 375 kusů (plechovek 500ml) Kněžky Libuše v plechu s 3D potiskem.

Sběratelská rarita, která se již nebude opakovat. Ve světě žije cca 7,7 miliardy lidí a my nechali vyrobit jen 375 kusů těchto nádherných plechovek.

Opravdová kněžka. Libuše je mýtická postava českých dějin, která předpovídala budoucnost. Naše Libuše uspokojí vaše chuťové pohárky hned. V reálném čase si můžete vychutnávat jak příjemnou hořkost, tak i chuť a vůni chmelů. Ve velkém je tam zastoupen chmel Enigma, který je naším velmi oblíbeným. Tajemný chmel, jako sama kněžka Libuše – plný tónů červeného rybízu, malin a lehkého tropického ovoce. “Vidím pivo výborné, jehož sláva se bude dotýkat hvězd”.

Parovar Rudovous IPA 13°  (7)

  

IPA – laktóza (MILKSHAKE) světle jantarová barva, svrchní kvašení, obsah alkoholu: 5,6% obj., vícestupňová infúze, Silné pivo.
Single hop MILKSHAKE IPA vařený s chmelem Barbe Rouge (česky Rudovous) a přidáním laktózy k různým druhům sladů. Tak vznikl náš rudovousý pirát (co pije mléko). Jedná se o nový experimentální chmel z Francie. Aroma této nové odrůdy spočívá v tónech sladkého červeného ovoce – jahody, maliny, třešně. Výrazná jantarová barva.

Žádné komentáře:

Okomentovat