neděle 29. května 2022

Hasičský pivovar Bítov

 

 

Pivo s láskou vařené  Hasičský pivovar v Bítově patří manželům Tesařovým.Byl vybudován v prostorách bývalé hasičské zbrojnice v Bítově.Z tohoto důvodu nese pivovar jméno Hasičský pivovar. Návštěvník má možnost ochutnat kvalitní mok, uvařený a hýčkaný sládkem-majitelem. Pivovar je v provozu od podzimu roku 2015.Vaříme hlavně světlý ležák-nejtypičtější poctivé české pivo,ležáckého typu dle tradičních receptur. Minipivovar s ročním výstavem1000 až 1200 hektolitrů ročně Filozofie našeho pivovaru je jednoduchá:  Vyrábět poctivě piva ležáckého typu klasickou českou technologií. Používáme kvalitní varnu, uzavřené kvasné nádoby tzv. CK tanky pro hlavní kvašení a ležácké tanky samostatně chlazené .Naše pivo se vyrábí minimálně 32 dní. Jeden den se pivo vaří, sedm dní je na spilce, kde probíhá hlavní kvašení pomocí kvasinek spodního kvašení, a minimálně 25 dní nám pivo dozrává v ležáckých tancích, jako správný ležák. Ležáky vaříme výhradně z českých surovin .     

Voda je hlavní složkou,která je v pivu obsažena.My používáme pitnou pramenitou vodu z obecního vodovodního řádu.Obecní řád čerpá vodu ze studní, které se nacházejí zde v Bítově, oblasti s nejčistčí přírodou na jižní Moravě. Je to pramenitá voda, která dává našemu pivu jedinečný charakter. Voda čerpaná z vodovodního řádu je pitná voda,kde jsou dodržovány jedny z nejpřísnějších norem v ČR.     Slad     Slad plzeňského typu si bereme z hodonických sladoven SOUFFLET, nebo dovážíme ze Záhlinic, kde je humnová sladovna, která produkuje slad tradičním způsobem     Chmel     Pro výrobu ležáku používáme výhradně žatecké chmely ne formě granulí . Žatecká oblast se vždy vyznačovala a vyznačuje vynikající kvalitou chmele     Kvasnice     Pracujeme zejména s pivovarskými kvasnicemi tzv. spodního kvašení, které jsou typické pro výrobu piv plzeňského typu. Tyto kvasnice vyznačují tím,že kvasí při nízkých teplotách cca maximálně 12,5°C a po prokvašení si sedají na dno kvasných nádob.

Pivovar je unikátní tím, že celá část pivovarské technologie je vystavena očím návštěvníků, kteří sedí v pivnici, umístěné přímo v pivovaru.Návštěvník má možnost vidět varnu,vířivku,spilku,ležácké tanky,stanici CIP, sloužící k sanitaci nádob.Zákazník může sledovat vaření piva z pohodlí pivnice a pozorovat práci sládka.

Restaurace byla postavena a otevřena v květnu roku 1995. V naší restauraci podáváme česká a moravská jídla. Můžete se těšit na naši specialitu - pečené vepřové koleno, na výborný vepřový guláš. Během roku pro vás připravujeme akce, které vychází z tradic a lidových zvyků. Na podzim Svatomartinskou husu, zvěřinové hody. Na jaře velikonoční jehněčí speciality. V průběhu roku pro vás také připravujeme nabídky ze zvěřiny, domácí pečenou kachnu, povidlové knedlíky s mákem a jiné. K jídlu podáváme kvalitní vína ze znojemského vinařství Líbal z Horních Dunajovic. Velmi vkusně zařízená restaurace s 50 místy k sezení. Stoly jsou pro 4 až 10 osob. Nabízíme rovněž stolování více hostů u jedné tabule. Restaurace je vhodná pro rodinné oslavy, narozeninové oslavy, firemní akce, svatby a další oslavy. Další část prostoru tvoří kavárna s celkovou kapacitou 30 míst. V naší kavárně můžete vychutnat různé druhy kávy a vybrat si z širokého sortimentu cukrářských výrobků. Součástí kavárny je bar.  V jarních a letních měsících pro Vás otvíráme oblíbené terasy s celkovou kapacitou 70 míst. Máte možnost poobědvat, dát si kávu či posedět u skleničky dobrého moravského vína a pozorovat ruch ulice.  Pro náročné zákazníky může naše restaurace zajistit konání akcí ve zcela exklusivních historických prostorách hradu Bítov. Jde zejména o firemní prezentace na vysoké úrovni, ale i luxusní svatební hostiny.

adresa:  Bítov 9, 671 10 Bítov

Tesák 12° (8.5)

 

Ležák plné chuti, více chmelený s hořkostí na konci.Celkově vyvážené pivo,vybízející k dalšímu napití. 

Mimosa Blues 13° (8.5)

 

Velikonoční svrchně kvašený speciál , uvařený v Hasičském pivovaru v Bitově.

Mimosa, Blues, Uran jsou 3 české chmely, které si vybrali tři sládci : Martin, Jan Roman pro další pokračování jejich spolupráce.
V rytmu Mimosa blues pěna...hustý, barva...slušný...hořkost...fajn...tělo...lehký...pivo...cajk
Jako jsou 3 sládci, tak i 3 mušketýři byli 4.

Bítov / U Tomana / Čížová

Tesák APA 14° (7.5)

 

Pivo sladené převážně za studena, používáme zahraniční slady dodávající pivu svěží malinové aroma, které střídá příchuť červeného rybízu. 

American Pale Ale světlé silné pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované  EPM/Alk.:14% / 5.4% Složení:voda, ječné a pšeničné slady, upravený chmel, kvasnice

Tesák Polotmavý 12° (7)

 

Polotmavý ležák s kombinací sladko hořké chuti, s karamelovými tóny se svěžím pocitem po napití.

!turistika! 

fotogalerie 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat