pondělí 29. srpna 2022

Minipivovar Grasel

 

 

Historie pivovaru:

Podle dochovaných materiálů se v roce 1539 začalo v Českém Rudolci vařit pivo. Název, kvalita ani druh není znám, ale první majitelé pivovaru – Vladykové z Osečan, známi jsou. Poslední majitelé pivovaru byli Rytíř Michael Angelo von Picchioni a jeho syn Ludvík. Poslední zmínka je z roku 1897 a mimo jiné popisuje i roční výstav do 1200 hl. piva. Voda se vedla z pramenů od Matějovce. Dochovaly se i zajímavé záznamy o dodávkách surovin pro pivovar. Původní budova leží v jižní straně zámeckého areálu a je v havarijním stavu. Záchrana přes 500 let staré budovy pivovaru je také jedním z našich prioritních cílů. O starém pivovaru v Českém Rudolci se také zmiňuje částečně pravdivá pověst, kdy právě známý loupežník Grasel (lidově Grázl) vyloupil kancelář pivovaru.

Současnost:

První novodobý pivovar v České Kanadě - Zámecký Pivovar Český Rudolec (nyní Pivovar GRASEL) byl slavnostně otevřen v roce 2015. V současné době prochází pivovar přerodem, chystáme se rozšířit sortiment piv o speciály, čekají vás nové etikety na PET lahvích, sudech, nové pivní tácky a další spousta zajímavých a příjemných "upgradů". Mladinová pánev a scezovací káď (lidově "měděné varny") se nachází přímo v restauraci v budově Pivovaru a penzionu GRASEL. Kvasné tanky ("spilky") a ležácký sklep s ležáckými tanky jsou v bezprostředně přiléhající rekonstruované historické budově bývalé kovárny. 

adresa: Český Rudolec 75 378 83

Vladyka 11° (7.5)

 

Pivo zlatavé barvy s bohatou pěnivostí, vyváženou hořkostí a skvělým řízem. Vařené ze tří druhů sladu a tří druhů nejkvalitnějšího chmele z žatecké oblasti. 

Hořkost 30 EBU/IBU Barva 12 EBC.

Název připomíná zakladatele zdejšího pivovaru Vladyky z Osečan a z Rudolce. Jméno piva Vladyka poprvé použito již v roce 2010 k příležitosti tradičních Rudoleckých slavností.

 

Grasel 12° (6.5)

 

Pivo zlatohnědé barvy s bohatou stabilní pěnou, silným řízem, chmelově sladovou vůní a jemnou chmelovou hořkostí je vařené ze tří druhů sladu a dvou druhů chmele (foto střed)

Hořkost 26 EBU/IBU Barva 15 EBC 

Jméno pivu, které má opravdu říz, dal místní známý loupežník Grasel. Dokonce se traduje, že Grásl vyloupil pokladnu pivovarské kanceláře s výplatami pro zaměstnance.

Černá růže 14° (6.5)

 

Pivo tmavé až černé barvy s dobrou pěnivostí a řízem vyniká čokoládovo-kávovou chutí a vůní, vařené ze čtyř druhů sladu a tří druhů nejkvalitnějšího žateckého chmele Hořkost 25 EBU/IBU Barva 50 EBC 

Půvabné jméno je odvozeno od rodového znaku jihočeských Rožmberků. V černém provedení existovala růže jako rodový znak právě v 15.stol.

 

Zámecká IPA 16° (5)

 

Pivo s obsahem alkoholu 6,8%,vyniká intenzivní hořkostí, citrusovou chutí a vůní. Je vařeno ze dvou druhů sladu a čtyř druhů amerického chmele.

!turistika! 

fotogalerie 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat