neděle 30. dubna 2023

Měšťanský pivovar Kojetín

 

 

V roce 1541 tehdejší držitel Kojetína Jan z Pernštejna udělil měšťanům zvláštní řád čepování vína a piva. Pivo bylo vařeno pouze v tzv. pivovárečných domech. V roce 1556 získalo město právo vařit pivo od dalšího z Pernštejnů Vojtěcha v pivovaru Městském (zvaném též horní). Tento se nacházel v místě dnešního hotelu Pivovar a činnost ukončil v roce 1913. Roku 1720 byl vystavěn a zprovozněn na dnešním Tržním náměstí Panský pivovar (zvaný rovněž dolní), jenž měl i svoji sladovnu. Zde se pivo vařilo do roku 1884, tedy po dobu půl druhého století působily v Kojetíně pivovary dva. Po 109-ti letech nepřízně osudu a strádání, kdy byli místní pivaři odkázáni na dovoz piva cizího, se rozhodla skupina přátel učinit přítrž tomuto neutěšenému stavu, a v roce 2022 opět obnovila výrobu piva kojetínského přestavbou původní Orlovny, později kina a Bowling city na Měšťanskou besedu, jejíž součástí je i Měšťanský pivovar Kojetín. Všem hostům, kteří náš podnik navštíví přejeme hodnotný kulturní a gastronomický zážitek …

Historie 

adresa: Kroměřížská 109, Kojetín I-Město, 752 01 Kojetín

Chovatel 10° (9)

 

Chovatel je pivo světle zlatavé barvy se střední příjemnou hořkostí, vyvážené sladové chuti a vyšším řízem. Ideální nápoj pro delší konzumaci nebo při domácích pracích.      pivo, které ošetřuje  

EPM 10% Obsah alkoholu 4% EBC 6 IBU 43


Včelař 11° (6)

 

Pivo zlatavé barvy s vyváženou chmelovou chutí a středně plnou vůní sladu. Příjemná jemná hořkost Včelaře spolu se střední plností, rovněž ideální říz a stabilní pěnivost, společně utváří jeho charakter.     

pivo, které bodne  

EPM 11.2% Obsah alkoholu 4.4% EBC 8 IBU 26

 

Rybář 12° (8)

 

Náš prémiový ležák vyniká vyšší hořkostí a výrazným chmelovým aroma. Pivo se vaří tradiční technologií ze sladů z lokálních ječmenů z oblasti střední Hané, vyráběných v regionální humnové sladovně. Rybář je charakteristický vyšší plnosti, řízem a výbornou pěnivostí.      

pivo, které vás chytne  

EPM 12% Obsah alkoholu 4.8% EBC 8 IBU 44

Podpantoflák 14° (7.5)


Náš první silný ALE světlé barvy s hustou nízkou pěnou potěší milovníky tohoto typu piv. Díky pečlivě vybrané směsi chmelů Simcoe a Sabro, svrchnímu kvašení při vysokých teplotách, a také „dryhop“ v tanku chmelem Citra, vyniká především chutí citrusů, květin a tropického ovoce. I proto má tento náš ALE komplexní aroma a výbornou pitelnost.      

pivo, které nevzdoruje  

EPM 14% Obsah alkoholu 6% EBC 8 IBU 66

Kočkodan 12° (7)

 

Pivo s jen zdánlivě podivným názvem… Náš Kočkodan je polotmavý ležák, pro nějž je charakteristická měděná barva s výraznou chuti vídeňského a bavorského sladu. Chmelové aroma a hořkost jsou střední. Pivo má hutnou stabilní pěnu a vyšší říz.

pivo k zakousnutí  

EPM 12% Obsah alkoholu 4.8% EBC 16 IBU 21

Hasič  13° (7.5)

 

Tento jantarový speciál zaručuje jedinečný zážitek. Vyniká sytou barvou, vyšší hořkostí s kořeněným charakterem a příjemným chmelovým dozníváním.      

pivo, ze kterého vystříknete  

EPM 13% Obsah alkoholu 5.2% EBC 12 IBU 38

Ochmelka  13° (7.5)

 

Pivo typu Red India Pale Ale. Jantarová barva předznamenává suchou karamelovou a sušenkovou linku. Prim však hraje bohatá chmelová chuť a vůně, pocházející z použití amerických chmelů Summit, Mosaic a Strata. Ty pivu propůjčují tóny mandarinek, broskví, mučenky, grepu či jahod.      

pivo RED ALE  EPM 13% Obsah alkoholu 5.6% EBC 23 IBU 55

Myslivec  14° (7.5)

 

Pro speciál Myslivec je charakteristická typická lehce kouřová, až uzená chuť nakuřovaného sladu, příjemné chmelové aroma, a mírně kořeněná hořkost.      

pivo, které sestřelí  

EPM 14% Obsah alkoholu 6% EBC 7 IBU 23

!turistika! 

fotogalerie 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat