Pivovar Staropramen byl založen jako akciová společnost v roce 1869. Po necelých dvou letech výstavby v něm byla 1. května 1871 uvařena první várka piva. V prvním roce výrobní činnosti dosáhl objem produkce necelých deset tisíc hektolitrů. Pivo se začalo prodávat v létě 1871. Významným krokem pro propagaci nového podniku bylo otevření restaurace Na Verandách na podzim roku 1871 a v roce 1880 návštěva císaře Františka Josefa I., který smíchovské pivo pochválil a podepsal se česky do pivovarské kroniky. Pivovar se od počátku své existence rozvíjel díky zavádění nových pokrokových technologií. Patřila mezi ně jedna z prvních stáčíren lahví v Rakousku-Uhersku (1876), umělé chlazení ve sklepích a spilkách na konci 19. století či modernizace a využití páry ve varně na počátku 20. století. Roku 1884 se v pivovaru začalo vařit polotmavé pivo Granát. Když počátkem 20. století začala růst konkurence, zaregistroval si Staropramen roku 1913 svůj název jako ochrannou známku. Zlatý věk pivovaru nastal v meziválečném období. Díky modernizaci se zařadil mezi elitu tří největších evropských pivovarů. Velký boom ukončila krize ve třicátých letech. Během socialismu byl pivovar státním podnikem. Pivem zásoboval zejména Prahu a nejbližší okolí. V roce 1992 vznikla společnost Pražské pivovary a.s., jejímž kmenovým pivovarem byl od počátku právě Staropramen. V roce 2003 byla firma přejmenována na Pivovary Staropramen a.s. Její součástí je dnes také pivovar Ostravar.
Staropramen nefiltr 12° (4)
Tradiční zakalený ležák s jemnou ale plnou chutí. Opravdu velmi průměrné pivko, které bylo celkem i problém vypít.
Staropramen premium 12° (3.5)
Klasický ležák se zářivou zlatou barvou a hořkou chutí. Tak toto pivo je už celkem průser, ale nakonec se mi ho podařilo vypít.
Staropramen granát 13° (6)
Originální polotmavý ležák s unikátní granátovou barvou, který je daný kombinací světlého, bavorského a karamelovaného sladu. Toto pivko už bylo konečně pitelné, takže bych se jich dalo vypít i vícero.
Staropramen tmavý 11° (6)
Nasládlý karamelový ležák s jemnou hořkostí je rovněž už celkem pitelné pivko.
Ostravar mustang 11° (restaurace Na Kačabce Praha) (7)
Toto pivo nadupané třemi druhy pečlivě vybraných sladů, které mu dodávají plné tělo. Svůj nespoutaný charakter získal tradičním procesem kvašení v otevřených kádích spilky, aby byl dále vyšlechtěn dostatečně dlouhým zráním v ležáckém sklepě. V jeho plné chuti se odráží tři druhy vybraných chmelů, a to zejména Žatecký poloraný červeňák, který se řadí k nejlepším odrůdám na světě, a Kazbek, přezdívaný také „divoký chmel“ pro svůj původ a kořenitou hořkost.
Staropramen velvet 11° (nějaká restaurace Šumperk) (7)
Pivo se sametovou chutí, hustou a krémovou pěnou a jemně nahořklými tóny následovaným karamelovým dozníváním.
Žádné komentáře:
Okomentovat