Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy. Obec Kvilda, známé východisko turistických tras, ležící v srdci šumavských lesů a plání je nejvýše položenou obcí České republiky (1065 m.n.m.). Najdete ji na soutoku Teplé Vltavy a Kvildského potoka uprostřed národního parku Šumava.
Jedním z nejoblíbenějších míst turistů i místních se stala pekárna, která leží na konci obce směrem na Horskou Kvildu. V útulné pekárně, která si sama peče netradiční pečivo, je pořád plno. Na výběr jsou tu borůvkové frgály, koblihy a nejrůznější koláčky s nugátovou, malinovou ale třeba také pomerančovou náplní, polévané čokoládou. Specialitou podniku je však povidloň – skvělý dezert z odpalovaného těsta, pomazaný povidly s pořádnou čepicí tvarohu, jogurtu a zakysané smetany. Nabídku čerstvého pečiva doplňuje tradiční domácí chléb nebo pivní rohlíky. Neuvěřitelný výběr zdejších laskomin obohacují ještě nejrůznější druhy dortů a pohárů. K dokonalému občerstvení přispívá také výborná káva, nebo dobře vychlazené pivo. Minipivovar v pekárně Nejen pečivem živ je člověk - na Kvildě to vědí a proto zde k radosti návštěvníků Šumavy i místních obyvatel zřídili Minipivovar Kvilda. V nabídce piva najdete 8° světlé Osmerák, 10° světlé Kvildské výčepní a 12° světlý Dvanácterák. Příležitostně se vaří Divočák 13° polotmavé, 14° polotmavé pivo Galapetr, Waldschmidt i Weißbier a 16° polotmavé Rankl Sepp.
Minipivovar Kvilda byl založen v r. 2011 na křižovatce turistických, lyžařských a cyklistických cest v srdci Šumavy, v nejvýše položené obci v ČR Kvildě, v nadmořské výšce 1064 m. Zkušební várka byla představena veřejnosti třemi druhy piv 1. října 2011 u příležitosti akce „Den pivní nezávislosti“ v Kvildě, kterou budeme pravidelně pořádat s účastí dalších malých pivovarů jako oslavu renesance pivovarnictví s prezentací kvalitních, zdravých a chutných piv a jejich výrobců. V nově vybudované stylové pivnici „U Galapetra“ se 40-ti místy k sezení máme na čepu stabilně světlou výčepní desítku „Desaterák“, která na „JARNÍ CENĚ ČESKÝCH SLÁDKŮ“ 2012 na Zvíkově získala ve své kategorii třetí místo, světlý ležák „Dvanácterák“ a polotmavý speciál „Galapetr“. V letních měsících nabízíme výčepní potěšení „Osmerák“, což je světlá osmička vynikající k osvěžení i pochutnání, premiérově představená a žádaná v parných dnech přehlídky „Slunce ve skle“ v roce 2011 v Plzni. V nepravidelných cyklech vaříme světlou jedenáctku „Lišák“ ve variacích se šalvějí, zázvorem a puškvorcem a tmavý speciál „Rankl Sepp“, vítěz „Pohádkové pivo 2011“ ze Železné Rudy. Vyrážíme cca. 400 l na várku s odhadovaným výstavem 120-150 hl piva za rok. Provozovatelem pivovaru je firma Pekárna Kvilda, s. r. o., majitelů Marie Jelínkové a Karla Potužáka. Sládek a stavitel pivovaru je Jan Benada z Mačic a Plzně, pomocný sládek Karel Potužák.
adresa: Kvilda 75, 38501
Desaterák 10° (4)
Tak tato desítka mi opravdu moc nejela, na mě moc sladká, zkusil jsem potom ještě malý ovšem fakt ne.
Dvanácterák 12° (7)
Dvanáctka už naštěstí byla pitelná a už byla cítit i hořkost, takže na pár kousků to určitě je.
Galapetr 14° (4.5)
Polotmavý speciál, klasika převažovala káva, takže nic pro mě, ještě že jsem di dal jen malé...
Kvilda 13° (7.5)
Amber Ale svrchně kvasnicový speciál mi chutnal ze všech nejvíce, jinak připominající svou chutí pšeničné pivka.
!turistika!
fotogalerie
Jedním z nejoblíbenějších míst turistů i místních se stala pekárna, která leží na konci obce směrem na Horskou Kvildu. V útulné pekárně, která si sama peče netradiční pečivo, je pořád plno. Na výběr jsou tu borůvkové frgály, koblihy a nejrůznější koláčky s nugátovou, malinovou ale třeba také pomerančovou náplní, polévané čokoládou. Specialitou podniku je však povidloň – skvělý dezert z odpalovaného těsta, pomazaný povidly s pořádnou čepicí tvarohu, jogurtu a zakysané smetany. Nabídku čerstvého pečiva doplňuje tradiční domácí chléb nebo pivní rohlíky. Neuvěřitelný výběr zdejších laskomin obohacují ještě nejrůznější druhy dortů a pohárů. K dokonalému občerstvení přispívá také výborná káva, nebo dobře vychlazené pivo. Minipivovar v pekárně Nejen pečivem živ je člověk - na Kvildě to vědí a proto zde k radosti návštěvníků Šumavy i místních obyvatel zřídili Minipivovar Kvilda. V nabídce piva najdete 8° světlé Osmerák, 10° světlé Kvildské výčepní a 12° světlý Dvanácterák. Příležitostně se vaří Divočák 13° polotmavé, 14° polotmavé pivo Galapetr, Waldschmidt i Weißbier a 16° polotmavé Rankl Sepp.
Minipivovar Kvilda byl založen v r. 2011 na křižovatce turistických, lyžařských a cyklistických cest v srdci Šumavy, v nejvýše položené obci v ČR Kvildě, v nadmořské výšce 1064 m. Zkušební várka byla představena veřejnosti třemi druhy piv 1. října 2011 u příležitosti akce „Den pivní nezávislosti“ v Kvildě, kterou budeme pravidelně pořádat s účastí dalších malých pivovarů jako oslavu renesance pivovarnictví s prezentací kvalitních, zdravých a chutných piv a jejich výrobců. V nově vybudované stylové pivnici „U Galapetra“ se 40-ti místy k sezení máme na čepu stabilně světlou výčepní desítku „Desaterák“, která na „JARNÍ CENĚ ČESKÝCH SLÁDKŮ“ 2012 na Zvíkově získala ve své kategorii třetí místo, světlý ležák „Dvanácterák“ a polotmavý speciál „Galapetr“. V letních měsících nabízíme výčepní potěšení „Osmerák“, což je světlá osmička vynikající k osvěžení i pochutnání, premiérově představená a žádaná v parných dnech přehlídky „Slunce ve skle“ v roce 2011 v Plzni. V nepravidelných cyklech vaříme světlou jedenáctku „Lišák“ ve variacích se šalvějí, zázvorem a puškvorcem a tmavý speciál „Rankl Sepp“, vítěz „Pohádkové pivo 2011“ ze Železné Rudy. Vyrážíme cca. 400 l na várku s odhadovaným výstavem 120-150 hl piva za rok. Provozovatelem pivovaru je firma Pekárna Kvilda, s. r. o., majitelů Marie Jelínkové a Karla Potužáka. Sládek a stavitel pivovaru je Jan Benada z Mačic a Plzně, pomocný sládek Karel Potužák.
adresa: Kvilda 75, 38501
Desaterák 10° (4)
Tak tato desítka mi opravdu moc nejela, na mě moc sladká, zkusil jsem potom ještě malý ovšem fakt ne.
Dvanácterák 12° (7)
Dvanáctka už naštěstí byla pitelná a už byla cítit i hořkost, takže na pár kousků to určitě je.
Galapetr 14° (4.5)
Polotmavý speciál, klasika převažovala káva, takže nic pro mě, ještě že jsem di dal jen malé...
Kvilda 13° (7.5)
Amber Ale svrchně kvasnicový speciál mi chutnal ze všech nejvíce, jinak připominající svou chutí pšeničné pivka.
!turistika!
fotogalerie
Žádné komentáře:
Okomentovat