V roce 2016 se David Kaiserlich a Martin Přehnal rozhodli koupit zpustošenou budovu v Bukové u Javorníku. Dobře věděli, že místo v 19. století prosperovalo a Bukovou znalo celé Rakousko-Uhersko. Jistý Albert Michler tam totiž vyráběl bylinné likéry, provozoval hostinec a jako jediný z celé říše dovážel jamajský rum. Dokonce až na císařský dvůr. Jak se to stalo? To si můžete přečíst v článku, který se Albertu Michlerovi a jeho podnikání i životu podrobně věnuje.
Noví majitelé se rozhodli místu vrátit život. Jeho historie a dřívější věhlas Alberta Michlera si to totiž zaslouží. A tím vznikla myšlenka vybudovat v Bukové řemeslný parní pivovar.
Po letech chátrání byl však areál ve špatném stavu a opravy nebyly vůbec jednoduché. Minulý majitel používal objekt jen jako sklad brambor. V bytelně vyrobených sklepech, kde dříve ležely rumy i likéry, se bramborám dařilo. Ale zbytek budovy zůstal roky ladem a chátral. Proto byla potřeba kompletní rekonstrukce – od podlah přes okna až po střechu. Nová krásná fasáda byla už jen taková odměna jako hezky natočená pěna na půllitru.
Samozřejmě hodně péče potřeboval i interiér. Prázdné místnosti začaly postupně plnit pivní tanky, parní kotel a další věci nezbytné pro výrobu piva.
Díky společné práci mohl po pár letech, oficiálně v roce 2023 vzniknout nový pivovar. Pivovar s láskou k tradicím, úctě k okolní přírodě a chutí vyrábět ta nejlepší piva.
Ochutnat u nás můžete řadu poctivých ležáků Altvater a speciálů Michler. Pojďte je zatím objevit aspoň přes obrazovku.
Jsme řemeslný parní pivovar. Na zbytečnosti nás neužije. Věříme, že krása piva je v jednoduchosti, kvalitních surovinách a dobře odvedené práci. Pivo vaříme prostě s láskou – k řemeslu i okolní přírodě.
Voda je základ. Tečka. Proto máme hned vedle pivovaru vlastní vrt. Křišťálově čistá voda z podhůří Rychlebských hor je půlka úspěchu na cestě k poctivému pivu.
Vařit pivo na takovém místě s sebou nese i odpovědnost ke svému okolí. Proto jsme se domluvili na spolupráci s místními zemědělci, kteří chovají dobytek. Budeme jim dávat mláto – vlastně zbytky z výroby piva. Mláto však slouží také jako výživná potrava pro domácí zvířata.
A kdo ví, možná z mláta časem i něco upečeme. Babičky by mohly povídat, jak skvěle takové pečivo chutná. Ale všeho do času. Teď dáváme všechen náš um a lásku do piva.
Piva vaříme z poctivého českého sladu a chmele. Inspiraci jsme hledali v léty prověřených recepturách mistrů sládků, kteří si zkušenosti předávali z generace na generaci. Ale nebojíme se ani experimentů. Proto jsme začali hned s pěti druhy piv ve stálé nabídce a pravidelně budeme přidávat také různé speciály. Začneme třeba limitovanou edicí Imperial Russian Stout, která zrála v sudech od rumu.
adresa: Buková 790 57, 790 57 Bernartice u Javorníka
Altvater 10° (8.5)
Pivní styl: světlé výčepní pivo
EPM: 10 %
Alkohol: 4,2 %
Hořkost: 35 IBU
Složení: voda, ječné slady, upravený chmel
Slady: plzeňský, mnichovský
Chmely: Premiant, Sládek
Legislativní označení: světlé výčepní pivo, nefiltrované, nepasterizované
Charakteristika: Někdy přijde chuť dát si lehké pivko, které nemá tolik alkoholu, přitom chutná a osvěží. Tak jsme uvařili plnou, hořčí a dobře pitelnou desinu.
Altvater 11° (8.5)
Pivní styl: Bohemian Pilsner
EPM: 11 %
Alkohol: 4,6 %
Hořkost: 35 IBU
Složení: voda, ječné slady, upravený chmel
Slady: plzeňský, mnichovský, Carapils
Chmely: Premiant, Sládek, Žatecký Poloraný Červeňák, SAAZ
Legislativní označení: Pivo světlý ležák, nefiltrované, nepasterizované.
Charakteristika: Pivo je pojmenováno podle nejvyššího vrcholu Jeseníků, který v dnešní době nazýváme česky Praděd. Ale dlouhou dobu se mu neřeklo jinak než německy Altvater. Pivo je lehce sladové chuti s příjemným chmelením, kterého jsme docílili výrazným použitím klasického českého chmelu Žatecký poloraný červeňák.
Trejl 11° (8.5)
Pivní styl: Pale Ale
EPM: 11 %
Alkohol: 4,6 %
Hořkost: 35 IBU
Složení: voda, ječný slad, pšeničný slad, upravený chmel
Slady: Pale Ale, pšeničný slad
Chmely: Agnus, Columbus, Sabro, Cashmere
Legislativní označení: Světlé, plné, svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.
Charakteristika: Kopce a údolí našich Jeseníků a Rychlebských hor jsou protkané spoustou tras, stezek a trailů, které Vás nadchnou svou rozmanitostí a krásou. 11° Trejl Vás našimi horami provede jako nic. Tenhle Pale Ale dostal díky americkým chmelům Sabro a Cashmere krásné aroma a vynikající pitelnost.
Mango / Apricot 11° (8.5)
Citra 13° (8.5)
Pivní styl: Pale Ale
EPM: 13 %
Alkohol: 5,5 %
Hořkost: 40 IBU
Složení: voda, ječný slad, upravený chmel
Slady: Plzeňský
Chmely: Citra
Legislativní označení: Světlé, silné, svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.
Charakteristika: První kousek z naší Single Malt And Single Hop – tzv. SMASH řady. Jako základ uvaříme světlý ALE vždy z jednoho sladu a ten nachmelíme vždy jen jedním chmelem. Necháme tak plně vyniknout
jeho chutě a vůně. Pro tentokrát jsme si vybrali americký chmel Citra pro jeho květinové a citrusové aroma.
Žádné komentáře:
Okomentovat