neděle 5. srpna 2018

Baštecký pivovar (Koštovna)


Příběh pivovaru je příběhem splněného snu. Roman Charvát zkoušel vařit v malém od roku 2008. Manželka už tehdy navrhla abych změnil povolání a dokonce mi k vánocům dala poukázku k vaření piva do pivovaru Želiv. Jejich dvěstělitrová varna se mi zdála nádherná, ale zpětně vidím, že to ještě nebyl ten správný objem, popisuje své začátky. Postupně navštívil i jiné menší pivovary a učil se vařit i u nich. Nejvíc zkušeností získal od sládka z Hostomic pod Brdy, s nímž se občas navštěvují. Otázka, kde budou Charvátovi pivo vařit, byla vyřešena v okamžiku, kdy výhodně koupili zpustlý zemědělský areál na zpracování zelí. Ve sklepení jedné z budov našli ideální prostor pro pivovarský provoz. Technologii do varny s tisícilitrovými nerezovými kotly dodala odborná firma. Roman Charvát si osobně namontoval specialitu, úsporné topení s rezonančními obvody. Pivovar ve Starém Kolíně je jedním z prvních pivovarů, který tento hi-tech vynález legendárního Nikoly Tesly používá. Baštecké pivo, spodně kvašený ležák, se vaří podle staročeské receptury z místní vody, českého sladu a chmele. Proces vaření trvá 12 až 17 hodin, během nichž Roman Charvát neopouští varnu. Hlídá teploty, kontroluje a spouští procesy. První várku uvařil v říjnu 2017, další várky ve sklepě zrají. Pivo má svou typickou chuť a kvalitu. Nečekejte žádné konzumní europivo. Baštecký nektar je proti světlu tmavší, má medovou až rubínovou barvu, na sklenici kroužkuje a vytváří pěnu hladkou jako smetana. Platí to o Baštecké desítce, jedenáctce i dvanáctce.
Při pivovaru vznikla i hospoda s příznačným názvem Koštovna s otvírací dobou od 16 do 21 hodin. K pivu vám tu za dvacku namažou dva chleby se sádlem a cibulí.
Pivovar nyní zaměstnává čtyři lidi, kteří se starají i o Koštovnu a přidruženou výrobu zelí. Kvůli pivovaru se rodina Charvátových na léta zadlužila a starokolínský pivovarník si jezdí přivydělávat jako elektromontér. Nelituje toho. Pivo lidem chutná, sen se vyplnil a doufejme, že hned tak neskončí.

adresa: Za Poštou 95, 281 23 Starý Kolín

Baštecká 10° (8)


Výborná desítka, která dokáže obzváště v letních měsících příjemně osvěžit.

Baštecká 12° (7.5)


Ani tato nahořklá dvanáctka neklamala.

Baštecká Višeň ° (7)


Tento višňový speciálek rovněž chutnal a ocení ho si myslím především ženy.

!turistika!

fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat