čtvrtek 9. srpna 2018

Minipivovar Labuť


Minipivovar Labuť otevřel pro veřejnost v pátek 28.ledna 2011 ve 12 hodin.
V prosinci 2010 vrcholily práce na soukromém minipivovaru s restaurací v objektu bývalého hotelu Labuť v litoměřické Zítkově ulici. Majitelé pivovaru, manželé Sabina a Ondřej Žákovi, chtěli přivítat první hosty už v lednu 2011, věřili, že si v současnosti moderní druh restaurace s možností vidět výrobu piva najde své zákazníky. „Nápad realizovat v Litoměřicích něco takového je hodně starý, nějaký čas zabralo vyřizování povolení a samotná stavba trvala zhruba rok. Původně jsme chtěli otevírat už na konci roku, nakonec se termín posunul na leden. První pivo uvaříme sice ještě v roce 2010, zákazníkům ho ale kvůli technologickým postupům budeme moci nabídnout až zkraje dalšího roku,“ popsala v prosinci 2010 situaci okolo pivovaru Sabina Žáková. Při výrobě projde pivo dvěma stádii kvašení, nebude obsahovat žádné konzervanty, vracíme se zde k původnímu vaření piva,“ řekla ve sklepeních hotelu Labuť Sabina Žáková. Jak dodala, s manželem ještě neměli jasno o tom, jak se bude nové pivo jmenovat. Prostory restaurace a pivovaru byly stylové, klenuté sklepení zdobí původní obnažené zdivo. Hosté, kterých se dovnitř vejde kolem šedesáti, měli sedět na dřevěných lavicích a v sezoně mohli využít i venkovní zahrádku. „Chceme, aby host, který sem přijde, poznal atmosféru výroby piva. Ucítí typickou vůni, která se před lety linula městem, když se vyrábělo pivo v litoměřickém pivovaru. Plánujeme také jakousi zážitkovou návštěvu pivovaru, kdy si člověk bude moci na vlastní kůži vyzkoušet se sládkem samotnou výrobu,“ popsala další záměry majitelů Sabina Žáková. Roční produkce minipivovaru měla být v začátcích 600 hl piva, což znamenalo 120 tisíc půllitrů. Stáčení do lahví a následný prodej do obchodní sítě manželé Žákovi neplánovali, některá speciální piva však chtěli stáčet do vlastních reklamních lahví. Minipivovar neměl být klasickou restaurací, která by nabízela například teplou kuchyni, k jídlu zde mohli hosté dostat spíše „chuťovky“ k pivu, jako jsou například sýry. To vše mělo dotvářet ráz a neobvyklost. Pivovárek se nachází v objektu bývalého hotelu, resp. v jeho sklepích.
Všechna naše piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná. piva jsou na vzhled kalná, chuťově plná a dobře pitelná. A jak tedy pivo vyrábíme?  Prvním krokem je vaření piva - smícháme sladový šrot s vodou a díky biochemickým procesům a určitým teplotám získáváme sladinu. Sladinu v poslední fázi převádíme do varu spolu s žateckým chmelem. Vzniká tak produkt zvaný mladina.  Následuje zchlazení mladiny, její provzdušnění a zakvašení čistou kulturou pivovarských kvasinek v otevřených kádích na spilce. Během řízeného procesu kvašení zde vzniká alkohol, CO2 a tzv. mladé nebo zelené pivo.  Po přepuštění piva do ležáckých nádob pokračuje velmi pomalé kvašení piva. Pivo dostává svou charakteristickou chuť, při dozrávání se samo sytí CO2 a samostatně se vyčeří. Pak už následuje jenom cesta na výčep a k vašemu stolu.

Labuť 10° (6.5)


Lehké světlé pivo pro osvěžení za horkých letních dnů mě moc nezaujalo.

Labuť 12° (6.5)


Tradiční dvanáctistupňový nefiltrovaný světlý leŽák se vyznačuje středním řízem a bohatou plnou chutí, která po napití plynule přechází k příjemné hořkosti a dává tak spolu s chmelovým aroma našemu zákazníkovi pocit opravdového pivního zážitku.

Labuť Summer ale 8° (5,5)


Celkem průměrné lehčí ovocné pivko s příchutí manga...

Labuť Kellerbier 11° (7.5)


Nefiltrovaný, více chmelený a spodně kvašený ležák – tzv. sklepní pivo. Pivo má nižší až střední říz a střední plnost. V aroma i chuti se projevuje kvasničnost, karamelové a oříškové tóny po Mnichovském sladu a samozřejmě chmelová hořkost.

Labuť Ale 13° (6)


 Klasická příchuť tropického ovoce, ovšem až tak mě zas nezaujal...

 Labuť Medová 16° (5)


Ochucené silné polotmavé medové pivo, spodně kvašené, připravované ze čtyř druhů speciálních sladů, tří druhů chmelů a 18 kg pravého medu od litoměřických včelařů.  Pivo se vyznačuje plným tělem, vyšším řízem, příjemnou hořkostí, nasládlou chutí po medu.  Obsah alk.: 6,5%

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat