neděle 10. května 2020

Pivovar Strašák

Kdysi domácí pivovar, nyní létající pivovar, v budoucnu pivovar.
Létající pivovar Strašák vznikal od roku 2013 jako domácí pivovar Strašák. Intenzivní vylepšování technologie a receptů vedlo po 58 domácích várkách k uvaření piva v profesionálním pivovaru a tedy k možnosti dostat se mezi lidi. Nezůstalo jen u jedné várky a i zde začal přibývat jeden zářez za druhým. V plánu je stavba vlastního pivovaru přímo v Novém Strašecí.
Jako létající pivovar se zaměřujeme zatím jen na svrchně kvašená piva (ALE, IPA,..) , kde je větší prostor ke hře s chuťovými buňkami našich věrných zákazníku. Snažíme se ale o takovou pitelnost, abychom oslovili i zapřísáhlé klasiky na českých ležácích.
Domácí pivo jsme začali vařit někdy v roce 2013 a výhradně spodně kvašené ležáky. Po nějakých 4 nepříliš povedených jeskynních várkách přišel rok 2014 a pivo už začínalo mít jisté obrysy. Chtělo to ale dalších 15 várek, abychom si mohli říct, že teď už máme dobré pivo.  V průběhu roků 2014 a 2015 stoupala kadence várek a zlepšovali vybavení. V létě 2015 jsme rekonstruovali místnost, na zeď přišly kachličky, pivovarna zem beton, přidali odtok, umyvadlo, kohout na hadici, pořídili míchadlo a začali vařit trošku na úrovni.  V roce 2015 jsme začali se svrchně kvašenými pivy. Už první pokusy byly velice vydařené. Postupně jsme začala svrchně kvašená piva převažovat, až vytlačila ležáky na výjimečné soutěžní várky.  V roce 2016 jsme šli ve svrchňácích do větší šíře. Samozřejmě stále vylepšovali výrobní postup a recepty. Zúčastnili se několika soutěží, přivezli pár diplomů. A začali se připravovat na Létající pivovar a obhlížet situaci pro stavbu vlastního v Novém Strašecí...

další info dle Lenka Pelcová:
Začali vařit pivo doma v malém hrnci, později si vyčlenili celou místnost a dnes funguje v Novém Strašecí létající pivovar Strašák. Jeho majitelé či možná tvůrci piv a domovarníci Jan Simon a Martin Kalina začali vařit v roce 2013. Dnes mají za sebou osmapadesát várek. Se svým pivo vařením chtěli létat od jednoho minipivovaru k druhému, ale prozatím se usadili ve slánském Antošovi. V současné době se snaží získat dotaci z EU, a pokud jim tento žáměr vyjde, budou vařit pivo ve svém vlastním minipivovaru přímo v Novém Strašecí na zahradě pivária.  Dřevní začátky, informace o pivu včetně prvního receptu získali na internetu a něco málo čerpali z knih, byť Jan Simon přiznává, že nebylo a není příliš mnoho času číst: "Dnes už mám pivovarnickou knihovničku zaplněnou odbornými publikacemi, ale čtu je jen málokdy." Svůj první recept se snažili dovést k dokonalosti a a trvalo jim prý zhruba šestnáct várek, než pochopili, že vařit jeden recept pořád dokola, byť s různými obměnami, není pro ně to pravé. "Jakmile jsme konečně zkusili svrchní kvašení, zjistili jsme to, co říkali všichni - bylo to jednodušší, příjemnější a s lepšími výsledky. Jak se začalo více dařit, přišli myšlenky na rozšíření výroby, abychom mohli spojit koníček s prací. Do té doby jsme při vaření popíjeli minulé várky, nepracovali systematicky a potom zjišťovali, že zůstáváme na místě. Lidé nám sice pivo chválili, ale my věděli, že musíme zabrat," pokračuje. Ochutnávka piv z předchozí várky prý bývala poměrně smrtící, protože jim obvykle vyšla patnáctistupňová či vyšší a navíc byla piva dost prokvašená, tudíž se pila jako jedenáctka, ale sílu měla na sedmnáctku.  Krása v jednoduchosti vzhledem k tomu, že od začátku měli tito mladí mužové plán, že si jednou postaví ve Strašecí minipivovar, řekli si, že vše musí začít brát zodpovědně. "Takže jsme i přestali pít v průběhu vaření a dáme si třeba jen na konci, kdy už je jasné, že se nedá nic pokazit," směje se Jan. Od původního receptu se pochopitelně dávno odchýlili a hodně jej prý vylepšili. "Právě nedávno jsem si říkal, jak jsme to tak vůbec mohli někdy dělat. A to nás ještě čeká zlepšená filtrace chmele, která zatím není příliš dobrá. Původně jsme pivo vařili zhruba šestnáct hodin i více. Když jsme postup vychytali, vaříme deset hodin s úklidem a pivo je mnohem lepší. Takže to, že v jednoduchosti je krása, platí i zde," dodává.  Úspěch i odvrácená strana domovarníci či létající vařiči piva mají za sebou už čtyři republikové soutěže a ve třech z nich zabodovali. Jedno druhé místo a nakuřovaného Dymu, dvě třetí místa za Strašák Ležák a pšeničnou ipu Mummy Inca a třetí místo za nakuřovaný ležák Lidický Rauchbier. "Jak jsme začali jezdit, na každé soutěži jsme něco brali kromě poslední. Zúčastnili jsme se čtyř kategorií, ale nezískali jsme vůbec nic. Věděl jsem, že to byla kvalitní piva, takže jsem z toho byl velmi rozladěný. Uchoval jsem od každého vzorku něco a dával jsem ochutnat sládkům a dalším odborníkům. Všichni mi potvrdili, že jsou podařená, takže dodnes nevím, čím to bylo. Ale bylo mi to opravdu hodně líto," ličí Jan i nepříjemnou zkušenost.  Názvy ENT 16% Amber IPA, Faun 13% Citra IPA, Augustin 11% Vídeňský Ale. To jsou jen některé z názvů piv Létajícího pivovaru Strašák. podle Jana vždy musí mít název nějakou spojitost s pivem a především s použitými surovinami. "ENTa jsme například pojmenovali podle chuti, přišel nám takový zemitý, jeho hořkost byla drsná, kůrovitá. A protože máme Strašáka, vycházíme v názvech především z mytologie strašidel." ENT bylo premiérové pivo a ačkoliv se svoji silou není na celovečerní popíjení, Novostrašečtí a okolní ho patrioticky a rychle vykoupili. Ale zatím nejúspěšnějším byl Faun Citra IPA.  Aroma jahod V plánu je prý IPA 13, která bude stejná jako Faun, ale s původně japonskou odrůdou chmele Sorachi Ace. "Faun je mé nejoblíbenější pivo z těch, co jsme zatím uvařili. Ale IPA se Sorachi Ace je ještě kontroverznější než Citra IPA. Je z chmele, který rozděluje lidi na skupiny. Ti, kteří jej mají rádi, vyhledávají z něho vařená piva po pivovarech, ale pro druhou skupinu je to pivo téměř nepitelné. Podobně to v podstatě vnímají i sládci, proto z něj vaří jen málokdo. Jeho vůně by se dala přirovnat ke kopru a kokosu," prozrazuje Jan. Strašečtí domovarníci prý rozhodně nemají v plánu dělat ovocná nebo kořeněná piva. Aroma získávají jen díky chmelům. "Dnes jsem byl v Antošovi degustovat druhou várku ENTa. Minulý týden tam bylo trošku diacetylu, ale dnes jsem byl hodně překvapený z jeho až jahodového aroma. To se nám zatím stalo jen jednou u podobného piva, ale ležením se to vytratilo. Proto chceme tohle pivo dostat ven co nejdříve."

adresa:  Palackého 31 271 01 Nové Strašecí

Strašák Hop Hop Hop 11% Pale Ale (8)


Pivo vařené k příležitosti hokejového MS. Tento hokejový svátek bohužel nevyšel, ale pivo vyšlo. Použili jsme chmely Simcoe, Lemondrop a Mosaic. Po Simcoe je pivo pryskyřičné, po Lemondropu svěží a po Mosaicu chmelově celistvé. Je pěkně voňavé, cukrátkové a velmi pitelné.

Strašák Elf APA 11°  (8.5)


Elf je osvěžující a pitelný Ale. Použili jsme americké chmely a jeden německý (melon). Dodaly pivu aroma a chuť po šťavnatém ovoci, citrusech, melounu. Každý si může najít to své a každému přejeme, ať chutná.   Svrchně kvašené světlé plné pivo. Nefiltrované, nepasterované.  
Složení: voda, slad (pale ale, château biscuit , château melano), upravený chmel (el dorado, citra, huell melon, nugget).


 Strašák Elf Faun Citra 13°  (8)

 

Faun je světlé svrchně kvašené pivo s oblíbenou chmelovou odrůdou Citra. Je citrusově aromatický, pryskyřičně hořký i osvěžující.   Svrchně kvašené světlé silné pivo. Nefiltrované, nepasterované.   
Složení: voda, slad (pale ale, mnichovský, carapils, melanoidní), upravený chmel (citra, centennial, nugget).

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat