čtvrtek 9. prosince 2021

Hanácký minipivovar

 

 

Historie vaření piva je stará, velmi stará. V podstatě od momentu, kdy lidstvo začalo s aktivním zemědělstvím před více než 10 000 lety, se může hovořit o pokusech a omylech při výrobě kvašeného piva. Ale tady nechceme mluvit o historii samotné, pro to jsou určitě vhodnější samostatné a odborné stránky a publikace.  Zde bychom jenom rádi uvedli to, co nás z historie výroby piva ovlivňuje nejvíce.  Jako obrovský milník v historii vaření piva musíme brát výstavbu Měšťanského pivovaru v Plzni v letech 1839 – 1842. Tehdy tam vznikl spodně kvašený český ležák (více chmelený, méně prokvašený). Takové pivo uchvátilo konzumenty natolik, že se uchytilo a v podstatě dodnes je to dominantní pivní styl v České republice. Je tedy zásadní i pro nás a valná část našich piv vychází právě z tradice této výroby.  Jako další zásadní okamžik historie výroby piva považujeme „Americkou pivní revoluci“, která odstartovala v 70. letech 20. století a v podstatě trvá dodnes. Díky této dějinné etapě přišlo na svět nebo se znovuobjevilo mnoho pivních stylů, mnoho chmelových odrůd a mnoho pivních chutí, vůní a barev. Výrobní a konzumentské trendy se díky globalizaci dostávají do celého světa a zasahují tak i nás. Naše „kreativní“ oddělení se proto soustřeďuje na vyhledávání trendů v oblasti výroby a konzumace piva a podle toho plánujeme vaření speciálních piv tak, abychom oslovili konzumenty hledající pestrost a originalitu.  Další historickou událostí, která nás významně ovlivňuje, je samotný název pivovaru jako Hanácký, stejně tak i blízkost (geografická) k původnímu Hanáckému pivovaru v Olomouci. Tento pivovar produkoval mezi léty 1896 až 2000 pivo různých značek, kvality a množství. Důležité ale je, že pivo vyráběl a byl po více než 100 let jistotou pro široké okolí. Na historii výroby piva v této lokalitě jsme tedy chtěli navázat, i když nás k původnímu pivovaru nepojí žádné hmotné vazby.     Na podzim roku 2015 vznikla společnost s názvem Hanácký pivovar, s.r.o. s cílem vytvořit fungující minipivovar v Olomouci – Holici. V průběhu roku 2016 probíhaly potřebné administrativní, stavební a technické přípravy. 16. 6. 2016 byla uvařena první várka piva 12° Chmelař – coby „létající“ pivovar jsme ji mohli uvařit na technologii patřící 1. Selskému pivovaru v Kroměříži. Od srpna 2016 do začátku dubna 2017 probíhala rekonstrukce objektu na ulici Šlechtitelů v Olomouci – Holici. Během června a července 2017 byl pivovar osazen technologií výroby piva s roční kapacitou výroby 2 000 hl. Jen tak pro zajímavost, počet nádob varny a objem spilek je shodný jako u původního Hanáckého akciového pivovaru rolnického z roku 1896 – třínádobová varna a spilky o objemu 30 hl. V říjnu 2017 byla uvařena první várka piva (10° Sladař to byla) na této nové technologii. Po více než 16 měsících náš pivovar tedy přestal existovat jako létající, usadil se a začíná se vyrábět ve vlastním. V roce 2017 bylo uvařeno celkově 16 várek piva, a to v těchto variantách: 10 Sladař, 12 Chmelař, 14 Vladař, 13 Pale Ale, 14 Rosomák a 12 Císař.

adresa: Šlechtitelů 139/14, Holice, 779 00 Olomouc

Sladař 10° (7.5)

 

Světlá desítka, klasický typ českého piva  V našem podání je desítka méně sladká, zato více hořká, a proto skvěle hasí žízeň. Vyrobena je ze směsi plzeňského a mnichovského sladu, pro chmelení jsou použitý tradiční české odrůdy, kterým vévodí žatecký poloraný červeňák.     

Obsah alkoholu 3,9 % obj.

Šafář 11° (7)

Světlý ležák českého typu     Naše jedenáctka je vyrobena ze směsi dvou sladů a čtyř chmelů. Barva je zlatá, pěna hustá a stabilní. Ve vůni se výrazně projevuje aroma chmele Kazbek. Po napití pak příjemně zaplní ústa chlebnatostí a pozvolna se dostaví aromatická jemná hořkost.

Obsah alkoholu 4,3 % obj.

Chmelař 12° (7)

 

Proces výroby Chmelaře je absolutní klasikou: dekokční rmutování přes 2 rmuty, kvašení v otevřených spilkách, zrání v ležáckých tancích. Pro výrobu jsou ale použity slady i chmely z novošlechtěných českých odrůd. Zároveň jde již o poměrně více hořké pivo. Jde tedy o klasické české pivo v moderním hávu :-)     

Obsah alkoholu 4,8 % obj.

 !turistika!

fotogalerie
 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat