úterý 12. dubna 2022

Pivovar Mazák

 

 

Pivovar Mazák z Dolních Bojanovic vznikl v roce 2011. Vznikl a i nadále funguje v malebné vinařské obci Dolní Bojanovice, ležící v dolnomoravském úvalu 8 km od města Hodonín. Okolo komína dodává pravidělně do stálých podniků a velkou část své produkce zasílá nárazově do takzvaných ochutnávkových hospod s rotující pípou. Lahvové pivo zaváží prakticky do všech specializovaných pivoték v Brně, v Praze a jejich okolí. Distributoři DrinkShop, Beer Station a Hurban trade se pak stará o produkci piva po celém Slovensku.  Technologii byla postupem let dovedena až k nynější pětinádobové varně, v níž je pivovar schopen uvařit várku o objemu 1400L. Portfolio pivovaru tvoří jak klasické ležáky českého či německého stylu, tak i piva svrchně kvašená typu ALE. K výrobě piva používá tuzemské slady a chmely, ale i chmely zahraniční, které nejčastěji uplatňuje ve výrobě speciálních piv.  Lahvové pivo můžete zakoupit přímo v budově pivovaru v každý všední den od 8:00 – 16:30 a také bohatě zásobované v Horní hospodě v centru obce.

Pivovar byl oficiálně zprovozněn 29. února 2011, kdy začalo platit rozhodnutí Celního úřadu. První várka byla uvařena 3. března 2011 a vypila se ihned. „Už před třemi roky jsem doma vařil pivo a postupným vývojem jsem pivovar letos koncem února oficiálně otevřel. První várku jsme uvařili třetího března a vypila se na to šup,” zavzpomínal v listopadu 2011 pivovarník Jiří Michalovič. V Dolních Bojanovicích se v listopadu 2011 vařily desítka, ležák a pšeničné pivo. „Navíc jsem teď dělal pšeničné s koriandrem a pomerančem. Mám hodně rád pšeničné pivo, dřív jsem ho hodně vařil, a chci 
v tom pokračovat,” řekl Michalovič. Podle něj je o dolnobojanovické pivo tak velký zájem, že dokonce navýší výrobní kapacitu. Kromě chuti lákal pivní gurmány možná i jméno pivovaru – Mazák. „Hledal jsem nějaký pěkný název, který by se k pivu hodil. Návrhů jsem měl víc, ale Mázak mi připadal jako ten správný. Navíc se na něj dají navázat slogany. Jako například – Společně se namažem,” pousmál se dolnobojanovický pivovarník. Jeho Mazák se čepoval jen v místní Horní hospodě. (zdroj: hodoninsky.denik.cz)

adresa: Hodonínská 1110, 696 17 Dolní Bojanovice


 

Mazák Extra hořká 11° (9)

 

Pivní styl: Bohemian Pilsener  EPM: 11,5 %  Alkohol: 4,6 %  Hořkost: 44 IBU  Složení: voda, ječné slady, granulovaný chmel  Slady: Plzeňský  Chmely: Žatecký Poloraný Červeňák, Agnus SAAZ  Legislativní označení: Světlý spodně kvašený ležák, nefiltrovaný, nepasterizovaný.  Skladování: Uchovávejte v chladu a temnu, chraňte před mrazem.  Charakteristika: Jak sám název napovídá, tento světlý ležák vyniká svou vysokou hořkostí. Plzeňský slad, který je zde zastoupen ve stoprocentním sypání, je zcela převálcován chmelovou bouří, která ostře nastoupí a ještě dlouze potom libě odeznívá.

Mazák Jantar 11° (8)

 

Pivní styl: Czech Amber Lager  EPM: 11,5 %  Alkohol: 4,6 %  Hořkost: 28 IBU  Složení: voda, ječné slady, granulované chmely  Slady: Plzeňský, mnichovský, karamelový  Chmely: Žatecký Poloraný Červeňák, Agnus SAAZ  Legislativní označení: Polotmavý spodně kvašený ležák, nefiltrovaný, nepasterizovaný.  Skladování: Uchovávejte v chladu a temnu, chraňte před mrazem.  Charakteristika: Pivo jantarové barvy, snoubící středně plné sladové tělo s jemnějším chmelení. Výsledkem je snadno pitelný, velmi příjemný a chuťově vyvážený ležák, určený pro každou příležitost.

Mazák Bojanowitz Pilsener 12° (8.5)

 

Pivní styl: German Pils  EPM: 12,3 %  Alkohol: 5,2%  Hořkost: 30 IBU  Složení: voda, ječné slady, granulované chmely  Slady: Plzeňský  Chmely: Magnum, Spalter Select  Legislativní označení: Světlý spodně kvašený ležák, nefiltrovaný, nepasterizovaný.  Skladování: Uchovávejte v chladu a temnu, chraňte před mrazem.  Charakteristika: Velmi lehce pitelný světlý ležák německého typu. Oproti českým ležákům jsou piva našich západních sousedů světlejší barvy, lehčího sladového základu a odlišného chmelového aroma, které v závěru přechází do jemných květinových tónů.

Mazák Jarní Pale Ale 12° (8)

 

Pivní styl: Pale Ale  EPM: 12 %  Alkohol: 5 %  Hořkost: 20 IBU  Složení: voda, ječné slady, nesladovaná pšenice, ovesné vločky, granulované chmely  Slady: Plzeňský, Carapils  Chmely: Cashmere, Azacca, Sabro, Ella  Legislativní označení: Světlé, plné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.  Skladování: Uchovávejte v chladu a temnu, chraňte před mrazem.  Charakteristika: Příchozí jaro nás inspirovalo k uvaření dalšího piva, které jsme nazvali jak jinak než JARNÍ. Jedná se o lehký 12° Pale Ale s nízkou hořkostí, zjemněný nesladovanou pšenicí a ovesnými vločkami. Chmeleno aromatickými chmely Cashmere, Azacca, Sabro a Ella. Tohle pivko by mělo zapadnout do skupiny sezónních speciálů, kde jsou už Letní den a Babí léto.

Mazák Velikonoční IPA 14° (8)

 

Pivní styl: India Pale Ale  EPM: 14 %  Alkohol: 5,3 %  Hořkost: 50 IBU  Složení: voda, ječné slady, granulovaný chmel  Slady: Plzeňský, Carapils  Chmely: Columbus, Sabro, Zappa  Legislativní označení: Světlé, silné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.  Skladování: Uchovávejte v chladu a temnu, chraňte před mrazem.  Charakteristika: Velikonoční IPA s typickou hořkostí a s výrazně ovocným doznívání chmele. Vyniká zejména nová americká odrůda chmele Sabro s unikátním aromatickým profilem, ve kterém lze nalézt mandarinky, kokos či tropické ovoce všeho druhu.

Mazák Šlahačka 12° (7.5)

 

Pivní styl: American Amber Ale  EPM: 12 %  Alkohol: 5 %  Hořkost: 45 IBU  Složení: voda, ječné slady, granulovaný chmel  Slady: Plzeňský, karamelový  Chmely: Cascade US, Mosaic, Columbus  Legislativní označení: Světlé, plné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.  Skladování: Uchovávejte v chladu a temnu, chraňte před mrazem.  Charakteristika: Pod názvem, kterým na Slovácku nazýváme pomlázku, se skrývá velikonoční novinka ve stylu Amber Ale. Toto svrchně kvašené pivo má sytou jantarovou barvu a v chuti snoubí karamelové tóny s chmelovou hořkostí a aromatičností amerických odrůd chmele (Columbus, Cascade). V tomto případě jsme tuto dvojici doplnili českou stálicí Kazbek.

Mazák Single Hop Monroe 13° (8)

 

Pivní styl: Pale Ale  EPM: 13,5%  Alkohol: 5,5%  Hořkost: 40 IBU  Složení: voda, ječné slady, granulovaný chmel  Slady: Plzeňský, karamelový  Chmely: Monroe  Legislativní označení: Světlé, silné svrchně kvašené pivo, nefiltrované, nepasterizované.  Skladování: Uchovávejte v chladu a temnu, chraňte před mrazem.  Charakteristika: Tentokrát jsme vyzkoušeli německou odrůdu Monroe. Tato odrůda chmele má intenzivní ovocné aroma s příchutí jahod, třešní a červeného rybízu.

 !turistika!

fotogalerie 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat