pondělí 11. dubna 2022

Pivovar Moravský Žižkov

 

 

Dovolte nám, abychom Vám představili jedinečnou gastronomickou raritu, která se nachází na samém jihu Moravy v malebné obci Moravský Žižkov, Pivovar Moravský Žižkov - soukromý pivovar, který byl založen v roce 2012. 

I když je jižní Morava známá především svými vinohrady a kvalitním vínem, pivovarnictví má na Břeclavsku dlouholetou tradici. Nejstarší zmínka o pivovaru na Břeclavsku pochází z roku 1414 a je věnována pivovaru Břeclav. Soupis majetku z roku 1843 říká, že se na Břeclavsku nacházelo 5 pivovarů: Břeclav, Diváky, Dolní Věstonice, Drnholec a Klobouky a také jedna sladovna ve Velkých Němčicích. V roce 1994 byl Břeclavský pivovar prodán novým majitelům, což se mu stalo osudným, poslední várka piva byla vyrobena v roce 1996. Založením Pivovaru Moravský Žižkov v roce 2012 se navázalo na starou tradici z 15. století, která byla na dlouho dobu zapomenuta a přerušena. Díky skvělé myšlence spojit minipivovar s restaurací v jeden celek vznikl tento ojedinělý komplex. Návštěvníkům našeho pivovaru se tak nabízí jedinečná možnost prohlédnout si pivovarní technologii s 5hl nerezovou varnou přímo v pivnici. Maximální roční výstav je až 1000hl. Hledáte restauraci, kde si můžete dát opravdu poctivé tradiční pivo, uvařené pouze z kvalitních surovin? Charakter našich piv vytváří vybraný moravský slad, žatecký chmel a také tradiční způsob vaření, který dodává našemu pivu lahodnou sladovou chuť, vůni a jemnou hořkost.

Termín slavnostního otevření pivovaru pro veřejnost byl 14.7.2012, kdy byl od 14:00 pivovar vysvěcen a od 18:00 hrála k tanci a poslechu Varmužova cimbálová muzika. Zprvu provozovatelé plánovali vařit světlé 10° pivo ,Divočák a 11° ,Žižkovský ležák a ochucená piva. Sládek byl Mojmír Valihrach. Nová varna zlatého moku se nachází přímo v restauraci U Rybníka v Moravském Žižkově. Břeclavsko mělo v roce 2012 třetí minipivovar. Po mikulovském Mamutu a vranovickém Ervínovi začali oficiálně vařit a nabízet pivo také v Moravském Žižkově. Lidé tam mohli zahnat žízeň desítkou Divočáka a jedenáctkou Žižkovského ležáku. Prvních sto piv vypili milovníci zlatavého moku zadarmo. „Hospod je spousta, je potřeba nabídnout lidem něco víc,“ přiblížil jednatel Pivovaru Moravský Žižkov Miroslav Šraga důvod, proč se pustili do vaření vlastního piva. Hospodu otevřel před pěti lety. A před půl rokem se rozhodl, že ji doplní o minipivovar. „Zvládli jsme to rychle,“ smál se muž, který dříve pracoval v energetice. „Pivo je dobré, máme z toho radost. Už týden ho zkušebně točíme a ochutnáváme. Zatím nebyl nikdo, komu by nechutnalo,“ zářil spokojeností. Nový minipivovar vsadil stejně jako většina ostatních na tradiční technologii vaření piva. „Byli jsme se podívat v Mikulově, když tam měli den otevřených dveří, ale snažíme se jít vlastní cestou, řekl mladší ze Šragů, druhý jednatel pivovaru...

adresa: Chalúpky 485, 691 01 Moravský Žižkov

 

Divočák 10° (8)

 

Svěží, řízná, dobře chmelená desítka s příjemnou hořkostí.

EPM/Alk.:10% / 4% Hořkost:30.6 EBC 

Složení:pitná voda, ječný slad, ŽPČ, pivovarské kvasnice

 

Vídeňák 12° (8)

 

Výborný ležák jemuž vídeňský slad dodává mohutnou pěnu, chlebnatou chuť a bronzový barevný tón.

EPM/Alk.:12% / 4.8% 

Složení: pitná voda, vídeňský slad, granulovaný chmel

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat