Dne 8. prosince roku 1367 byla Bavorem IV. vydána oficiální listina, která měšťanům
umožnila získat várečné právo. Z každé várky piva se pak následně odváděla „daň“ v podobě
jedné tuny mláta a 3 (případně 4) denárů pasovských pro rychtáře. Výroba piva v domech
měšťanů však probíhala mnohem dříve, nikoliv však oficiálně.
Panské hradní pivo konkurovalo pivu měšťanů, ti se tedy v roce 1649 rozhodli pro sjednocení
a zřízení vlastního pivovaru v zakoupeném domě č. 47, součástí byla také sladovna. V té
době vařilo pivo na 158 domů. Typickým rysem těchto časů byla také třicetiletá válka, která
významně ovlivnila počet obyvatel v takto poškozených územích.
Poptávka po kvalitním pivu neustále stoupala a tradiční metoda jeho vaření dávno přestávala
stačit. Z pivovarského řemesla se tedy postupně stává průmyslová výroba, kterou
charakterizovalo zejména zavádění spodního kvašení. V roce 1873 tak vzniká nový pivovar,
pro jeho místo bylo vybráno Podskalí v blízkosti řeky Otavy.V roce 1887 nastupuje do Měšťanského pivovaru nový sládek, Vilém Graf. Obliba piva, které vařil a při jehož výrobě se již používal pouze způsob spodního kvašení, nadále mezi veřejností vzrůstala. Vařila se 10° světlé výčepní, 12° světlý ležák a tmavé 13° speciální pivo Dudák. Do hospod se pivo dodávalo v dřevěných sudech. Na přelomu století se na trhu objevuje i novinka, pivní láhev. Vyrobené pivo se k odběratelům zaváželo pivovarskými potahy. Pivovar Strakonice tuto tradici udržuje i dnes a najímá si potah jako připomínku nedávné minulosti. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary České Budějovice. V roce 2004 byl zakoupen městem Strakonice a byla založena akciová společnost DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice, která pivovar provozuje dodnes. V současné době se pivovar může pochlubit rozsáhlou modernizací provozu, která bude ukončena v roce 2019. Každého návštěvníka Strakonic a všechny příznivce našeho piva srdečně zveme na prohlídku pivovaru, kde může každý zájemce ochutnat pivo ze zdobeného korbelu natočeného před jeho zraky přímo z ležáckého tanku. Osobně se tak může přesvědčit o kvalitě strakonického nepasterovaného piva. Pivovar vyrábí výhradně nepasterované pivo. Výstav se pohybuje okolo 55 000 hl prodaného piva za rok. V sortimentu jsou žádané druhy piv, k nimž patří světlé výčepní pivo Dudák Švanda, světlý ležák Dudák 11%, Dudák Premium, Otavský zlatý, Král Šumavy a polotmavý ležák Klostermann. Další oblíbenou značkou je nefiltrovaný světlý ležák Sklepák 11%. Strakonická piva jsou vysoce hodnocena na degustačních soutěžích. Poslední vítězství zaznamenal polotmavý Klostermann, a to na
58. ročníku
prestižní degustační soutěže žatecká Dočesná, kde se umístil na prvním
místě v kategorii polotmavé pivo.
adresa: Podskalská 324, 386 01 Strakonice
Dudák Švanda 10° (5)
Typ: pivo světlé výčepní Suroviny: pitná voda, ječné slady, upravený chmel (Premiant, Sládek a Žatecký poloraný červeňák), chmelové produkty EPM: 9,80 hm. % Alkohol: 4 % obj. Hořkost: 25 – 27 j. EBC Způsob kvašení: klasické, v otevřených kvasných kádích Způsob dokvašování: klasické, v ležáckých tancích Finální úprava: bez pasterace, šetrnou mikrobiologickou filtrací
Dudák Premium 12° (5)
Typ: světlý ležák Suroviny: pitná voda, ječné slady, upravený chmel (Premiant, Sládek a Žatecký poloraný červeňák) EPM: 11,80 hm. % Alkohol: 5 % obj. Hořkost: 26 – 28 j. EBC Způsob kvašení: klasické, v otevřených kvasných kádích Způsob dokvašování: klasické, v ležáckých tancích Finální úprava: bez pasterace, šetrnou mikrobiologickou filtrací
Klostermann 13° (6)
Typ: polotmavý ležák Suroviny: pitná voda, ječné slady s vyšším podílem bavorského a karamelového sladu, upravený chmel (Premiant, Sládek a Žatecký poloraný červeňák) EPM: 12,80 hm. % Alkohol: 5,1 % obj. Hořkost: 21 – 23 j. EBC Způsob kvašení: klasické, v otevřených kvasných kádích Způsob dokvašování: klasické, v ležáckých tancích Finální úprava: bez pasterace, šetrnou mikrobiologickou filtrací
Sklepák kvasnicový 11° (7)
Typ: světlý ležák Suroviny: pitná voda, ječné slady, pitná voda, ječné slady, upravený chmel (Premiant, Sládek a Žatecký poloraný červeňák), chmelové produkty EPM: 11,20 hm. % Alkohol: 4,5 % obj. Hořkost: 26 – 28 j. EBC Způsob kvašení: klasické, v otevřených kvasných kádích Způsob dokvašování: klasické, v ležáckých tancích Finální úprava: bez pasterace, šetrnou mikrobiologickou filtrací
Žádné komentáře:
Okomentovat