Schwarzenberský pivovar v Protivíně býval největším pivovarem Prácheňska.
Přesný rok jeho založení je pro nedostatek písemných zpráv zahalen tajemstvím.
Jisté však je, že existoval už v první polovině 16. století.
Přesný rok jeho založení je pro nedostatek písemných zpráv zahalen tajemstvím.
Jisté však je, že existoval už v první polovině 16. století.
Z dokumentů uložených ve schwarzenberském
archivu vyplývá, že 29. listopadu 1540 věnoval Jan z Pernštejna Ondřeji
Ungnadovi ze Suneku a jeho manželce Bohunce „statek protivínský se vším
příslušenstvím, i s krčmami od panství hlubockého k pivovaru
protivínskému obrácenými“.
Léta 1551 postoupil Ondřej Ungnad své
druhé manželce Anně zboží protivínské s tvrzí, pivovarem, podlužím a
městečkem Protivínem, načež roku 1554 oba manželé
při prodeji panství Vilému z Rožmberka vymínili si několik krčem na Hlubocku,
aby v nich nadále bylo odebíráno pivo výhradně z panství pivovaru v Protivíně.
Roku 1562 se objevuje opět zmínka o pivovaru při tvrzi protivínské a o panské chmelnici u Protivína.Roku 1711 přešel pivovar do vlastnictví knížecího rodu Schwarzenbergů. Později, roku 1892, byl někdejší protivínský cukrovar proměněn v rozsáhlou sladovnu, která hned
v prvních letech svého provozu vyráběla přes 250 000 metrických centů sladu ročně. Byla zde poprvé vyzkoušena metoda výroby podle Nathana s využitím oxidu uhličitého z hlavního kvašení. Pivovar se tak řadil mezi nejlepší nejen co se týče kvality vyráběných piv, ale i díky inovativním technologiím.Nejslavnější období protivínského pivovaru přišlo na přelomu 19. a 20. století. Roku 1896 bylo v Protivíně vyrobeno 125 000 hektolitrů piva, roku 1899 už 140 000 a roku 1902 147 745 hektolitrů piva. Pivo z Protivína se v té době vyváželo nejen do celého Rakouska-Uherska, ale i do zámoří. V té době měl pivovar své vlastní sklady v Praze, Plzni, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně, New Yorku a jinde. Zlaté období skončilo během první světové války, kdy pivovar přišel o své zahraniční odběratele.
V roce 1948 došlo ke znárodnění podniku. Mezi roky 1950–1952 byl pivovar začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary se sídlem v Českých Budějovicích.
V letech 1953–1955 změnil protivínský pivovar majitele a stal se klíčovým závodem podniku Pošumavské pivovary. O tři roky později se však znovu vrací do područí národního podniku Jihočeské pivovary, kde zůstal až do změny režimu.V červnu 2000 prodaly Jihočeské pivovary závod Protivín městu Protivín,
které se stalo stoprocentním vlastníkem pivovaru. Tím, že město pivovar odkoupilo,
jej zachránilo, jelikož záměrem Jihočeských pivovarů bylo provoz pivovaru utlumit
a postupně jej zavřít. Po jeho záchraně se ještě na konci roku 2000 město rozhodlo pivovar prodat skupině libereckých podnikatelů.
Nejnovější kapitola v dějinách Pivovaru Protivín se začíná psát v únoru 2008,
kdy pivovar spadá pod českou společnost Pivovary Lobkowicz Group. Nový vlastník má eminentní zájem navázat na vše dobré, co bylo v pivovaru uděláno, a chce samozřejmě protivínský pivovar i nadále rozvíjet. Společnost Pivovary Lobkowicz Group se bude i v budoucnosti zasazovat o vaření klasických českých ležáků pomocí tradiční technologie, posílení pozice pivovaru v regionu a o expanzi na trhy v zahraničí.Pivo se vyrábí z vlastní velmi kvalitní vody, sladů z nejlepších odrůd českého sladovnického ječmene, českého chmele ze žatecké oblasti a pivovarských kvasnic, pomnožovaných na vlastní propagační stanici. Zásadní důraz je kladen na naprostou čistotu a sterilitu procesu výroby a kontrolu kvality od příjmu surovin až po hotový výrobek.
Výroba piva probíhá tradičním českým způsobem výroby spodně kvašeného piva, vařeného na varně dvourmutovým dekokčním způsobem (způsob výroby s povařováním rmutů), s odděleným hlavním kvašením a dokvašováním. Doba dokvašování odpovídá české tradici, to znamená, že např. ležáky dokvašují v ležáckém sklepě kolem 30–50 dnů.
V pivovaru v posledních letech dochází k výrazné modernizaci zařízení. Byla komplexně modernizována centrální sanitační stanice a zařízená nová filtrace piva. Následovala instalace nové stáčecí linky na lahve od předního světového výrobce, firmy Krones, která odpovídá nejmodernějším standardům. Dále byla provedena modernizace propagační stanice na pomnožování a uchovávání kvasnic. Proběhly také investice spojené s uvedením nových piv na trh – byla např. instalována zařízení, umožňující stáčení piva do lahví o objemu 0,33 l. Všechny tyto kroky směřují ke zlepšení procesu výroby piva a jeho kontroly a tím i ke zvýšení jakosti.
při prodeji panství Vilému z Rožmberka vymínili si několik krčem na Hlubocku,
aby v nich nadále bylo odebíráno pivo výhradně z panství pivovaru v Protivíně.
Roku 1562 se objevuje opět zmínka o pivovaru při tvrzi protivínské a o panské chmelnici u Protivína.Roku 1711 přešel pivovar do vlastnictví knížecího rodu Schwarzenbergů. Později, roku 1892, byl někdejší protivínský cukrovar proměněn v rozsáhlou sladovnu, která hned
v prvních letech svého provozu vyráběla přes 250 000 metrických centů sladu ročně. Byla zde poprvé vyzkoušena metoda výroby podle Nathana s využitím oxidu uhličitého z hlavního kvašení. Pivovar se tak řadil mezi nejlepší nejen co se týče kvality vyráběných piv, ale i díky inovativním technologiím.Nejslavnější období protivínského pivovaru přišlo na přelomu 19. a 20. století. Roku 1896 bylo v Protivíně vyrobeno 125 000 hektolitrů piva, roku 1899 už 140 000 a roku 1902 147 745 hektolitrů piva. Pivo z Protivína se v té době vyváželo nejen do celého Rakouska-Uherska, ale i do zámoří. V té době měl pivovar své vlastní sklady v Praze, Plzni, Vídni, Terstu, Záhřebu, Berlíně, New Yorku a jinde. Zlaté období skončilo během první světové války, kdy pivovar přišel o své zahraniční odběratele.
V roce 1948 došlo ke znárodnění podniku. Mezi roky 1950–1952 byl pivovar začleněn do národního podniku Jihočeské pivovary se sídlem v Českých Budějovicích.
V letech 1953–1955 změnil protivínský pivovar majitele a stal se klíčovým závodem podniku Pošumavské pivovary. O tři roky později se však znovu vrací do područí národního podniku Jihočeské pivovary, kde zůstal až do změny režimu.V červnu 2000 prodaly Jihočeské pivovary závod Protivín městu Protivín,
které se stalo stoprocentním vlastníkem pivovaru. Tím, že město pivovar odkoupilo,
jej zachránilo, jelikož záměrem Jihočeských pivovarů bylo provoz pivovaru utlumit
a postupně jej zavřít. Po jeho záchraně se ještě na konci roku 2000 město rozhodlo pivovar prodat skupině libereckých podnikatelů.
Nejnovější kapitola v dějinách Pivovaru Protivín se začíná psát v únoru 2008,
kdy pivovar spadá pod českou společnost Pivovary Lobkowicz Group. Nový vlastník má eminentní zájem navázat na vše dobré, co bylo v pivovaru uděláno, a chce samozřejmě protivínský pivovar i nadále rozvíjet. Společnost Pivovary Lobkowicz Group se bude i v budoucnosti zasazovat o vaření klasických českých ležáků pomocí tradiční technologie, posílení pozice pivovaru v regionu a o expanzi na trhy v zahraničí.Pivo se vyrábí z vlastní velmi kvalitní vody, sladů z nejlepších odrůd českého sladovnického ječmene, českého chmele ze žatecké oblasti a pivovarských kvasnic, pomnožovaných na vlastní propagační stanici. Zásadní důraz je kladen na naprostou čistotu a sterilitu procesu výroby a kontrolu kvality od příjmu surovin až po hotový výrobek.
Výroba piva probíhá tradičním českým způsobem výroby spodně kvašeného piva, vařeného na varně dvourmutovým dekokčním způsobem (způsob výroby s povařováním rmutů), s odděleným hlavním kvašením a dokvašováním. Doba dokvašování odpovídá české tradici, to znamená, že např. ležáky dokvašují v ležáckém sklepě kolem 30–50 dnů.
V pivovaru v posledních letech dochází k výrazné modernizaci zařízení. Byla komplexně modernizována centrální sanitační stanice a zařízená nová filtrace piva. Následovala instalace nové stáčecí linky na lahve od předního světového výrobce, firmy Krones, která odpovídá nejmodernějším standardům. Dále byla provedena modernizace propagační stanice na pomnožování a uchovávání kvasnic. Proběhly také investice spojené s uvedením nových piv na trh – byla např. instalována zařízení, umožňující stáčení piva do lahví o objemu 0,33 l. Všechny tyto kroky směřují ke zlepšení procesu výroby piva a jeho kontroly a tím i ke zvýšení jakosti.
adresa: Pivovar 168, 398 11 Protivín
Platan 11° (6)
Při vaření používáme křištálově čistou vodu z hlubinných vrtů, dále kvalitní český a moravský slad a vynikající žatecký chmel. Výsledkem je skvělé pivo vyznačující se plnou chutí, typickou sladovou vůní a jemnou hořkostí.
Platan kvasnice 12° (7.5)
Kvasnicový ležák Platan je živé pivo s obsahem pivovarských kvasnic,
které přináší do piva řadu látek, příznivě působících na lidský
organismus. Jde o příjemně hořké osvěžující
pivo se silným řízem a
výbornou pěnivostí, které vybízí k dalšímu napití.
Žádné komentáře:
Okomentovat