Příběh
roztockého pivovaru PERRON se začal psát v roce 2016, kdy začal Pavel
Šnajdr coby „homebrewer“ vařit v malém domácím pivovaru vlastní piva. S
minimálními znalostmi, ale o to s větším nadšením pak realizoval své
pivní fantazie v pivovaru Greinfather, kde si vyzkoušel uvařit piva
mnoha pivních stylů a chutí: klasické české ležáky světlé i tmavé,
svrchně kvašená piva typu IPA , APA, Neipa, Stout, ovocná piva, pšeničná
piva apod.
S
postupně nabytými znalostmi a zkušenostmi se zvyšovala i kvalita jeho
piva. Dvacet litrů uvařeného piva za den začalo být málo, a tak pořídil
větší 50ti litrovou varnu Braumaister a řízeně chlazené tanky.
Nadšen
novou technologií urputně vařil, piloval své recepty a nadále studoval
vše okolo procesu výroby. V roce 2019 absolvoval na Beer Academy teorii
výroby piva a sladu, kterou uvedl v praxi v Kunratickém pivovaru.
Následovalo složení zkoušek a získání celoevropsky platného certifikátu v
oboru pivovarnictví a sladovnictví.
V
roce 2020 zakládá společnost Pivovar Roztoky s.r.o., která začala
prodávat vlastní piva pod obchodní značkou PERRON, který je dočasně
tzv. létajícím pivovarem. Jedná se o pivovar, který si pronajímá volné
kapacity spřátelených pivovarů,
kde se pak vaří dle vlastní receptury.
„Český ležák považuji za naprostý fenomén, který je pro mě absolutně
nedotknutelný. Proto jsem z úcty k tomuto pivu uvedl na trh jako první
právě PERRON 12, který jsem ve svém domácím pivovaru piloval dva roky.
Jedná se o klasický český ležák vařený tradičním způsobem na tři rmuty.
Je to nejtradičnější a zároveň nejnáročnější způsob výroby piva, který
jsme zdědili po našich skvělých pivovarských předcích Ležákem ale mé
ambice nekončí. V brzké době se dočkáte i svrchně kvašená piva která
bylo v Čechách dlouhá desetiletí prakticky zapomenuto a díky
minipivovarům se v posledních letech opět dostává do srdcí milovníků
piva.“ říká Pavel Šnajdr.
Dalším
velkým plánem je výstavba vlastního pivovaru a pivovarské restaurace.
Obojí se bude nacházet v prostorách bývalé nádražní restaurace v
Nádražní ulici čp.56 v Roztokách, kde již v současné době probíhají
projekční práce. Právě historické souvislosti a poloha budovy, která
leží v těsném sousedství vlakového nástupiště, byla jednou z inspirací,
proč se nové roztocké pivo jmenuje PERRON.
PERRON je dočasně tzv. létajícím pivovarem, který si pronajímá volné kapacity spřátelených pivovarů, kde vaří své pivo. Jeho trvalé sídlo bude brzy v prostorách bývalé nádražní restaurace v Nádražní ulici čp. 56 v Roztokách.
PERRON je dočasně tzv. létajícím pivovarem, který si pronajímá volné kapacity spřátelených pivovarů, kde vaří své pivo. Jeho trvalé sídlo bude brzy v prostorách bývalé nádražní restaurace v Nádražní ulici čp. 56 v Roztokách.
Cult 12° (5)
Tento prý 3 x chmelený světlý ležák mě moc nejel, chuť nasládlá a z této várky bych ho zařadil spíše mezi polotmavé piva...
Žádné komentáře:
Okomentovat