Výroba piva v pivovaru TVARG doplnila výrobu "olomouckých" tvarůžků či tvarglí. Pod značkou TVARG dostanete tradiční ležáky, ale také řadu svrchně kvašených piv, jejichž obliba roste. V průběhu roku přichází na scénu sezónní speciály. Pivovar TVARG využívá třínádobovou varnu o objemu 20 hl. Primární kvašení spodně kvašených piv probíhá na otevřené spílečné kádi o objemu 3 x 20 hl. Svrchně kvašená piva zrají v cylindrokonických tancích. Služby od jara 2021 doplní pivovarská hospoda, kde budete moci ochutnat stálou nabídku piva TVARG a sezónní pivní speciály. Na stolech budou vonět nejen tvargle, ale na své jsi přijdou i milovníci dobře připraveného steaku. V létě se můžete těšit na zahrádku hned u oblíbené cyklostezky.
David Kapsia začínal s vlastním minipivovarem, který založil na rodném Hanácku. Před třemi lety ho oslovil starosta Velké Bystřice, malebného městečka blízko Olomouce. „Chtěl, abych uvařil pivo ke staletému výročí republiky,“ vzpomíná pivovarník. „A potom se mě zeptal, zda ten můj pivovar rovnou nechci přestěhovat do Velké Bystřice,“ popisuje David Kapsia, který měl již v té době hotové plány na rozšíření a přestěhování svého pivovaru do nových větších prostor. „Nejdříve jsem váhal, ale pak jsem vstoupil do těch nádherných zámeckých sklepů a to místo mi zcela učarovalo,“ vzpomíná dnes na začátek podnikání ve Velké Bystřici. V obci se pivo dříve vařilo a historické pivovarské sklepy s kamennými klenbami mají dodnes unikátní genius loci, díky kterému se sem sjíždějí turisté z širokého okolí. Dnes jsou historické sklepní prostory nejen domovem pro pivní sudy, ale také tu zrají jedinečné tvargle – či jinak tvarůžky. Jejich výrobce popisuje, jak toto označení vzniklo: „Výraz tvargl vznikl z německého slova ‚quark‘, které znamená tvaroh. Na Moravě se říká tvargle nebo tvarůžky, v Čechách jsou to syrečky,“ vysvětluje David Kapsia.
adresa: Pivovarská 899, 783 53 Velká Bystřice
Tvarg Desítka