pátek 16. března 2018

Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha (Klášterní sýpka)



 
Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata s historií kláštera. Ten byl založen druhým pražským biskupem sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993. Lze předpokládat, že brzy po vzniku kláštera vznikl, jako součást jeho hospodářského zázemí, i pivovar. Jeho existenci nepřímo dokládá listina z poloviny 13. století, v níž papež Innocenc IV. nařizuje zrušit zákaz sv. Vojtěcha pražským měšťanům vařit v době neúrody pivo na prodej. To bylo možné pouze v klášterním pivovaru.
Za husitských válek byl celý klášter včetně hospodářských objektů téměř zničen a většina řeholníků se spolu s opatem uchýlila do kláštera v Broumově. K obnově došlo až na sklonku 17. století. Nejvýznamněji se na této obnově podíleli Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové. Postupně byl vybudován nový kostel, konvent, prelatura. Výstavba nového pivovaru, podle klášterní kroniky, proběhla v roce 1720. Za válek o rakouské dědictví byl pivovar roku 1742 francouzskými a bavorskými vojáky silně poškozen. Opravu pivovaru pak provedl opět Kilián Ignác Dientzenhofer. Od té doby byl pivovar několikrát opravován. K plánované dostavbě sklepa s lednicí již nedošlo. Nedostatečná kapacita sklepa, nezbytná pro delší zrání stále oblíbenějších ležáků, byla jedním z důvodů uzavření pivovaru, pivovar byl v roce 1889 zrušen. Objekt pivovaru byl zbourán při rozšiřování výpadové silnice na Karlovy Vary, dnešní Patočkovy ulice.
Klášter neprovozoval pivovar sám, ale pronajímal jej různým pachtýřům na dobu obvykle 6 let. V 19. století se zde vystřídala řada sládků, jmenujme např. Václava Nebeského, Vratislava Kuchtu, který byl již absolventem roční sladovnické školy, Josefa Haška a posledního sládka Josefa Káru. Vyráběl se tu slad pšeničný i ječný, z piv pak lehčí méně hořké pivo pšeničné a později i silnější hodně chmelený ležák z ječného sladu. Maximální výroba piva byla okolo 5 tis. hl piva ročně.
Na dlouhou tradici břevnovského piva navazuje nově budovaný v roce 2011 Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. Pivovar je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí. Zařízení pivovaru je převážně české výroby a je možné prohlídnout v rámci exkurze nebo při nákupu piva. Kapacita zařízení je 3000 hl piva ročně. Vyrábí se vedle klasického světlého ležáku řada speciálních druhů piva s využitím různých druhů sladů a chmelů. Některá silná piva zrájí v dřevěných sudech, vyrábí se i tak zvaná archivní piva. Pivo se plní jednak do KEG sudů různé velikosti, jednak do skleněných patentních lahví, PET lahví a do party soudků. Klášterní piva se prodávájí pod značkou Břevnovský Benedict. Vyráběná piva se dodávají do vybraných restaurací a je možné rovněž koupit přímo v pivovaru.
Součástí je i školící centrum pro sládky z minipivovarů z České republiky i ze zahraničí a zájemce o domácí vaření piva a prostor pro řízené degustace různých druhů piva spojené s odborným výkladem.




Břevnovský Benedict 10° (8)


Celkem pitelná desítka s kterou mám ovšem někdy problém. Poprvé byla vynikající, při další návštěvě průměrná a třeba potřetí opět šmakovala ze všech nabízených nejvíce...



Břevnovský Benedict 12.5° (7)


Klasická světlá dvanáctka 12% vyrobená tradičním způsobem vyznačující se plností a silnou, ale jemnou hořkostí. Pivo je vhodné k českým jídlům, k zahnání žízně i k posezení s přáteli.
Obsah alkoholu 5%


Břevnovský Benedict 11° (5)



Klasický tmavý ležák 11 % s tradičním způsobem výroby. K sypání se používají čtyři druhy sladu, které dodávají tomuto pivu typickou plnou karamelovou chuť i vůni. Pivo je vhodné k českým jídlům, i k posezení s přáteli. Opět klasika, kávová příchuť - nic po mou hubu.
Obsah alkoholu  4,5 %

Břevnovská IPA  15° (6)


Svým charakterem na pomezí anglického a amerického stylu. Plné tělo, vyšší, mírně drsná ale příjemná hořkost a znatelný citrusový buket pocházející ze speciálních odrůd chmele zajišťují tomuto pivu dobrou pitelnost při každé příležitosti.

Břevnovský Abbey  17° (7.5)


Pivo má výraznou plnost, nižší hořkost a výrazné ovocné a kořeněné tóny ve vůni a chuti. Připomíná svým charakterem polotmavá trapistická piva. Je vhodné pro slavnostní příležitost a pro zahřátí.

Břevnovský Imperial  20° (7.5)


Mohutné pivo, které si při své velké síle a hořkosti zachovalo pitelnost klasického českého ležáku.
Obsah alkoholu 8,6%

Břevnovský žitný Porter 18° (4)


Tak bohužel toto pivko plné kávy s troškou čokolády a sušenek mi bohužel vůbec nešmakovalo...

Břevnovská R1 12° (8.5)


Opravdu lahodná dvanda, něco mezi klasickým ležákem a IPA, tak tady si dovedu představit s ní celý večer!

Břevnovský svatováclavský ležák 12.7 ° (8.5)
 

 
Blíží se svátek sv. Václava - patrona českého pivovarnictví. A tak jako každý rok, i letos jsme pro tuto příležitost navařili pivo z čerstvého, zeleného chmele.
Tento chmel jsme letos nasbírali s pomocí mnichů na jejich chmelnici v Libočanech na žatecku a na várku jsme použili 15 kg hlávek červeňáku. Také díky tomu je letošní várka ležáku pořádně hořká! 
 
Břevnovský Opatský ležák  12° (8.5)
 
 
Letos jsme pivo uvařili z unikátního světlého sladu – Stupický staročeský. Tato odrůda vznikla výběrem ze staročeských odrůd ve dvacátých letech 20. století a již více než 60 let se komerčně nepěstuje. Naskytuje se tak jedinečná možnost ochutnat kousek naší historie.
A vy si řeknete - OK, použili nový slad. Ale co to pro nás, fanoušky Benedicta, znamená? 😲
Díky tomu, že je slad vyroben ze starší odrůdy ječmene, tak má rozdílné chemické složení. Jiné spektrum bílkovin, jinou míru jejich rozluštění (jiné složení aminokyselin) a odlišnou sestavu extraktivních látek (sacharidů). Díky tomu lze čekat nový charakter plnosti (chlebnatosti) piva, jinačí barvu, ale třeba i (nepatrně) rozdílnou strukturu pivní pěny 😊
Aby pivo bylo skutečně unikátní, kromě sladu jsme kompletně změnili i chmelení. Chmel je důležitý pro hořkost a aroma piva. Držíme se zásady, že na české pivní styly používáme výhradně český chmel. Ale český chmel není pouze Žatecký poloraný červeňák. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet odrůdy Sládek a Agnus. Jejich kombinace by měla přinést odlišný, lehce kořenitý charakter hořkosti. Ve vůni by měla zapůsobit synergie obou odrůd a přinést do piva lehce citrusový nádech. Opatský ležák bude ještě hořčí, než náš klasický ležák.
Zavedli jsme pravidlo, že na tuto várku vždy přidáme i chmel hlávkový. Takže ke konci chmelovaru jsme naplnili nerezový koš asi 6 kg hlávkového chmele z benediktýnských chmelnic a pořádně povařili. I toto chmelení se projeví na výsledném aroma.
Drtivá většina českých ležáků je vařena světově unikátním způsobem. A to použitím tzv. dekokčního rmutování. Co to vlastně znamená? Po tom, co smícháme sladový šrot s vodou, je třeba dostat ze sladu všechny důležité (extraktivní) složky. To se děje při procesu zvaném rmutování. Dekokční rmutování znamená, že se dílo na varně rozdělí a nějakou dobu se s ním pracuje odděleně. Nejsložitější a nejdelší formou dekokce je tzv. tří rmut. Což u nás znamená, že z celkového objemu 2 000 l se oddělí jedna třetina, pomalu se ohřívá, a nakonec se na 10 min povaří. Takto zpracovaná třetina se smíchá se zbytkem díla, ale celý proces se ještě dvakrát opakuje. Třikrát povařeno = tří rmut. 🍺
A proč se to dělá tak složitě? To proto, aby ve výsledném pivu bylo obsaženo co možná nejširší spektrum látek. Přes aminokyseliny, proteiny, sacharidy až větší molekuly cukru – dextriny. Také díky tomu má právě český ležák výjimečnou barvu, plnost, pěnivost a pitelnost. Všechno to jsou vlastnosti, ve kterých se český ležák vymyká ostatní světové produkci v tomto pivním stylu. Nikde jinde na světě se dekokční rmutování nepoužívá. V USA nebo Německu nás kvůli tomu mají za blázny, co si přidělávají na varně práci. My ale víme, co děláme! 🍺🥰🇨🇿
Opatský ležák je tedy vařený tří rmutem, ze staročeské odrůdy ječmene a chmelen tuzemskými odrůdami chmele Sládek a Agnus. 🆕🆒
Aby se z mladiny stalo pivo, musí se k ní přidat kvasinky. Ty si v mladině relativně lebedí, požírají tam cukry a další zkvasitelné látky. Z nich tvoří primárně alkohol a oxid uhličitý. Protože se bavíme o ležáku, tak pracujeme s kvasinkami spodního kvašení. Ty kvasí za nižších teplot (8 – 11 °C), při kterých nevzniká moc aromatických látek. Díky tomu mají v ležáku převládat primárně sladové a chmelové vůně.
Mladinu u nás můžeme vykvasit v uzavřeném tanku, ale rovněž i hezky po „staru“ v otevřené kvasné kádi. V ní lze průběh kvašení krásně sledovat a vidět, jak kvasinky pracují.
Když se blíží kvašení ke konci, je nutno z povrchu kádě ručně odstranit tzv. deku. Poté se již mladé pivo může přepustit do ležáckého tanku, kde bude alespoň jeden měsíc dozrávat a ležet. 🍻 Tuto fáze máme nejradši, protože už pivo směle ochutnáváme a sledujeme jeho vývoj. 🥰
Na opatský ležák jsme nepoužili naše standardní kvasinky, které máme na světlý ležák, ale jiný kmen. Díky němu je patrný rozdíl v aromatickém profilu piva. Čili zde máme další důvod, proč toto pivo bude originální 😀
Posledním krokem výroby tohoto ležáku je jeho zrání. Jedná se o nejdelší krok z celé výroby piva a pro někoho je tím méně zajímaým, protože pivo vlastně jen leží v tanku. Opak je však pravdou. Během cca 5 týdnů, co pivo zraje, se opravdu každým dnem mění, vyvíjí. Co se během zrání piva v tanku děje? 😮
Teplota piva se pohybuje kolem 2 °C. Kvasinky přítomné v pivu jej stále, ale pomalu dokváší. To znamená, že se pivo samovolně dosycuje CO2, kvasinky se shlukují a usazují ke dnu nádoby – pivo se čiří. Díky stále pracujícím kvasinkám se postupně odbourává tzv. mladá chuť piva. Jinými slovy, pivo zraje a chuťově se zlepšuje. Pomalu ustupuje kvasničná chuť a více se projeví sladové a chmelové tóny. Aby pivo mělo vhodný říz (nasycení i pěnivost) neustále měříme obsah oxidu uhličitého. 🍻
V našem miniseriálu jsme společně charakterizovali vybrané suroviny a z nich uvařili mladinu. Tu jsme nechali vykvasit a dozrát. Teď už přichází řada na vás. Zítra dopoledne se pivo bude plnit do plechovek (podáme krátký foto a video report) a po oběde už si pro Opatský ležák můžete přijít.
Snad se vám naše povídání líbilo a udělali jsme vám žízeň. Tak na zdraví nás všech a hlavně pana arciopata Siostrzonka !





!turistika!

!turistika!

!turistika!
 

Žádné komentáře:

Okomentovat