úterý 28. května 2019

Podklášterní pivovar Třebíč

 
Již od založení Třebíče, která byla významnou osadou klášterní a od roku 1277 se stává městečkem listinou danou opatem Martinem měšťanu Heřmanovi, bylo součástí práv měšťanů i právo pivo vařiti a prodávati.
V roce 1772 bylo v Třebíč 60 várek po 25 sudech a v důsledku placení posudného byl tento počet v roce 1723 – 1725 jen 23 várek.
Po staletích vaření piva ve městě dochází po 2. světové válce ke znárodnění třebíčského pivovaru a začlenění do „národního podniku“. V době reálného socialismu se nehledělo na tradice, ale spíše na kvantitu výroby a její zjednodušení. Třebíčský pivovar se začleňuje postupně pod různé organizační složky. Podléhá „socialistickému plánovanému hospodářství“ a postupně chátrá. V roce 1972 dochází k uzavření třebíčského pivovaru a následně k jeho zbourání, na jeho místě dnes stojí obchodní dům.
Po 40-ti letech opět navazujeme na mnohaletou tradici vaření piva v našem městě vybudováním a otevřením našeho Podklášterního mini-pivovaru URBAN v objektu historického zámeckého Lihovaru.
V roce 2010 jsme jako firma VARIANT plus, s.r.o. získali objekt bývalého zámeckého Lihovaru do vlastnictví v rámci nucené dražby. Areál byl v dost dezolátním stavu a tak jsme uvažovali, jak jej zvelebit, protože se jedná o historickou součást Třebíče a to na atraktivním místě pár metrů nad Zámkem a Bazilikou sv. Prokopa (památka UNESCO).
Nejdříve jsme zrekonstruovali a kompletně vybavili novou Restauraci LIHOVAR, která úspěšně funguje od května 2010.  Postupně jsme se pustili i do oprav a kompletní rekonstrukce nejvíce zchátralých hospodářských budov bývalé sladovny a bramborárny.
Na tyto opravy a na pořízení technologie pivovaru se nám podařilo získat dotační příspěvky z fondů Evropské unie a po cca jeden a půl roce prací jsme v květnu 2012 začali opět s vařením piva v Třebíči.
Kompletní dodávku pivovarských technologií zajistil pan Ing. Josef Krýsl.
Pan Krýsl, původně sládek z plzeňského Prazdroje, se pivu věnuje již více než 30 let a patří mezi přední české odborníky na dodávku technologií i na výrobní postupy a receptury.

 Urban 11° (4)


Nefiltrovaný, nepasterizovaný, spodně kvašený světlý ležák plzeňského typu. Klasické české pivo se světle zlatavou barvou, vyváženou chmelovou chutí a hořkostí a se stupňovitostí cca 11°. Vaří se tradiční rmutovací metodou ve varně, kvašení v otevřené spilce a zrání v ležáckém sklepě. Bohužel svou chutí moc sladká a ještě celkem teplá teplota piva.
Obsah alkoholu cca 4,5% obj.

Urban 12° (6)


Nefiltrovaný, nepasterizovaný, spodně kvašený světlý ležák plzeňského typu. Klasické české pivo se světle zlatavou barvou, vyváženou chmelovou chutí a hořkostí a se stupňovitostí cca 12°. Vaří se tradiční rmutovací metodou ve varně, kvašení v otevřené spilce a zrání v ležáckém sklepě. Toto sice bylo už o něco lepší, ovšem rozhodně bych u něj nevydržel celý večer.
Obsah alkoholu cca 5% obj.

Pšenice 12° (6.5)


Nefiltrované, nepasterizované, svrchně kvašené pivo typu “WEIZENBIER”. Pšeničná piva jsou oblíbená zejména v Německu a Rakousku, ale mají i u nás dlouhou tradici a našly si řadu příznivců. Osvěžující pivo světlé až slámové barvy s jemnou vůní banánů, s bohatou pěnou a s typickou chlebovou příchutí s nádechem obilí. Jako výchozí surovina se používá mix ječných a pšeničných sladů a kvašení v otevřené spilce probíhá přidáním kvasnic s vrchním kvašením.
Stupňovitost cca 12°, obsah alkoholu cca 5% obj.

Single Malt Ale Cornel 12° (7.5)


Nefiltrované, nepasterizované, svrchně kvašené pivo britského typu “ALE”. Pivo světlé barvy, chuťově vyzrálé. Při vaření se používá pouze jeden druh sladu (pale ale) a kvasnice s vrchním kvašením, typické pro tento typ. Pivo má typickou chuť britských “ejlů”, vynikne zejména chuť zahraničních chmelů.
Stupňovitost až cca 12°, obsah alkoholu cca 5% obj.

IPA Cornel 14° (7.5)


Nefiltrované, nepasterizované, svrchně kvašené pivo anglického typu IPA - India Pale Ale. Silné pivo světlé barvy, s vyšší hořkostí, kde byly použity originální zahraniční chmely. Tento typ piva byl původně určen pro námořníky, plující ze spojeného království do koloniální Indie, bylo vyrobeno silné a s vyšším podílem chmelení z důvodu lepší trvanlivosti na lodích.
Stupňovitost až cca 14°, obsah alkoholu cca 5,8% obj.

Urban polotmavý 11° (4)


Nefiltrovaný, nepasterizovaný, spodně kvašený polotmavý speciál plzeňského typu. Klasické české polotmavé pivo jantarové až mírně karamelové barvy a chuti se stupňovitostí 11°. Vaří se rovněž tradiční rmutovací metodou ve varně, kvašení v otevřené spilce a zrání v ležáckém sklepě.
Jako výchozí surovina se používá mix světlých plzeňských sladů a sladů karamelových pro dosažení vyvážené chutě.
Obsah alkoholu cca 4,5% obj.

Cornel Galena Single Hop Ale 13° (7.5)


Celkem v pohodě pivečko s chutí tropického ovoce...

!turistika!


Žádné komentáře:

Okomentovat