pátek 31. května 2019

Farmářský pivovar Zlatá Kráva

 
Brány nového pivovaru v Nepomuku se otevřely 3. 12. 2018. Duchovním otcem myšlenky pro obnovu pivovaru je Radek Sochor ml.: „Jsme farmáři, kteří se nejen díky své lásce k pivu, ale také pro svoji dlouholetou působnost v gastronomii rozhodli, že obnoví kouzlo místního, již skoro zapomenutého pivovaru v Nepomuku. Základem naší farmy na okraji Brd je chov skotu v bio kvalitě, myšlenka ekozemědělství a práce s přírodními zdroji. Přenést čistou přírodu až na stůl. Tyto hodnoty jsme spojili s tradičním českým pivovarnictvím a vdechli tak život pivovaru Zlatá kráva.“  Na začátku této pivní cesty stojí dvě rodiny - Sochorovi a Petružálkovi. Výkonným sládkem pivovaru je Žaneta, která přebírá řemeslo od svého otce Petra Petružálka, ten jako zkušený ručí za kvalitu vařeného piva. Vizí je vařit pivo z kvalitních surovin, originálně, skloubit jejich dvě hlavní činnosti - pivovarnictví a farmářství - a vypěstovat si jednou vlastní vstupní suroviny v eko kvalitě pro výrobu piva, a mláto využívat zpátky na farmě Sochorův statek. Dokonalý koloběh.  „Pro pivovarnictví jsme si vybrali objekt, kde pivovar od roku 1867 historicky stával, a v roce 1938 dokonce sloužil jako stáčírna plzeňského piva. Chátrající pivovar jsme koupili od původního majitele Ferdinanda Jiskry, který dohlížel ve svých 84 letech na první uvařenou várku piva Zlatá kráva. Na jeho počest se bude vařit polotmavá 13° Jiskra.“ dodává Radovan.  Současné portfolio piv Zlatá kráva - spodně kvašená piva: světlý ležák 12° Plnotučná, výčepní světlá 10° Polotučná, polotmavý ležák 13° Jiskra, a svrchně kvašená piva: 11° FarmaAPA, 14° TractorIPA a vánoční speciál čokoládový tmavý stout 16°.  Dnes je kompletně zrekonstruovaný pivovar součástí areálu U Zeleného stromu spolu s hotelem, restaurací a společenským sálem. V blízké době plánují rozšíření o pivní lázně, pivní hotel a wellness.
adresa: nám. Augustina Němejce 416, 335 01 Nepomuk

Polotučná 10° (8.5)


Světlé spodně kvašené pivečko s čistou vůni a chutí po sladu a chmelu s jemnou harmonickou hořkostí a příjemným řízem. Tak tato desina byla prostě výborná a není problém s ní zůstat déle...

Plnotučná 12° (9)


Klasický světlý spodně kvašený ležák s lahodnou plností, vyváženou chmelovou chutí s jemným řízem a zlatavou barvou. Pivko je vařeno tradiční metodou, vyšší a lahodná hořkost je dosáhnuta trojitým dávkováním chmele. Kvašení a dlouhé zrání dodávají pivku vyrovnanou chuť a pitelnost. Další vynikající dvanda, kterou jsem měl tu čest okoštovat!

Yellow Cow 12° (8)


Příjemné osvěžující letní pivečko ála ejlík s citrusovou příchutí i lehce bylinkovou chutnalo velice. Jinak spoludílo z plzeňským Ravenem.

Choco Cow 14° (7.5)


Svrchně kvašený stout s přídavkem praženého sladu a kakaových bobů hořko sladké chuti s kávově čokoládovým dozvukem. Jeho krémová pěna dodává pocit plnosti. Návštěva Moravy s sebou vždy přináší nezapomenutelné zážitky a jedním z nich byla návštěva rodinné manufaktury Herufek Chocolate - bean2bar manufactury, vyrábějící úžasnou čokoládu. Jinak za mě opět velmi povedené pivečko ačkoliv moc nejsem na černoušky...

Pšenice Sv. Jana Nepomuckého 12° (8)


Tato klasická plná svrchně kvašená poctivá pšenička ochutnána jen z lahve, jelikož ještě nebyla na čepu byla opravdu osvěžující.


!turistika!

!fotoalbum!

Žádné komentáře:

Okomentovat