úterý 11. června 2019

Rožnovský pivovar

Pivovar v Rožnově vystavěl roku 1712 majitel rožnovského panství Karel Jindřich z Žerotína. Žerotínové vařili v Rožnově pivo až do roku 1815, pak Kinští až do roku 1899, kdy celé panství i s pivovarem prodal Rudolf hrabě Kinský baronu Arminu Popprovi. Ten nevýnosné panství prodal roku 1912 i s pivovarem Vídeňskému spolku pro výrobu celulózy ve Vratimově a 1. února téhož roku je odkoupilo Vítkovické horní a hutní těžířstvo, které bylo majetkem barona Rothschilda a rytíře Gutmanna. To je jen začátek velmi zajímavé a dlouholeté historie jedné firmy, kterou sesbíral a sepsal rožnovský spisovatel Richard Sobotka a věnoval několika lidem, kteří s ní navždy spojili své životy. Jsou to např. Vladimír Fassmann a jeho žena Jarmila, kteří jej 46 let od likvidace rožnovského pivovaru v roce 1948 nenechali zaniknout, když v roce 1994 získali zchátralé objekty v rámci restituce zpět a vrátili je původnímu poslání tím, že provoz pivovaru obnovili. V pivovaru si můžete vychutnat navíc pivní lázně, vlastní cukrárnu i čokoládovnu. Pivečko je k dispozici v jejich pivovarské hospůdce.
Počátky rožnovských lázní sahají do roku 1796, kdy tam přivedl první lázeňské hosty krajský fyzik dr. František Kročák. Jednalo se o lázně žinčicové, u nichž bylo počítáno s léčivými účinky teplého ovčího mléka. Roku 1820 nechala vrchnost postavit první léčebný ústav, v němž byly pacientům poskytovány vodní koupele.  Od 1. listopadu roku 2010 je lázeňství v Rožnově pod Radhoštěm opět obnoveno. Pro návštěvníky je připravena celá řada procedur, které se postarají jak o tělo, tak o duši.  Mezi velmi oblíbené procedury u mužů patří pivní koupel, kdy po dobu procedury lze konzumovat pivo v neomezeném množství. Dámy ocení aromaterapii nebo detoxikační a redukční zábal u které ho je garance vrácení peněz při menším úbytku na ploše těla menší než 15 cm. I senioři si zde přijdou na své, jemná bylinná aromaterapie je velmi oblíbená zejména u této věkové skupiny.


Radhošť 11° (7.5)


Jedenáctistupňový ležák světlé barvy je čtyřikrát chmelený žateckým poloraným červeňákem.   Jeho výroba trvá 5 týdnů.   Do receptury tohoto speciálu jsme použili dva druhy sladů: plzeňský a bavorský.

Radhošť 13° (7.5)


Světlý 13° speciál Rožnov se pyšní třemi slady a vyšším chmelením.  Výroba tohoto piva trvá minimálně 8 týdnů a budeme jej vařit na vystřídání s jinými druhy našich speciálů.
  
Radhošť Bruno 13° (7.5)


Třísladový speciál s plnou chutí, jantarové barvy s jemným karamelovým nádechem i příjemnou hořkostí žateckého chmele.

Radhošť grep APA  (7)


Přijemné lehčí ovocné pivečko s grepovou chutí celkem chutnalo.

Radhošť Popper 16° (7.5)


Roku 2012 bylo výročí 300 let od svého založení a u této příležitosti jsme připravili dvě speciální 16° piva.  Světlý 16° speciál Baron Armin Popper, u kterého výroba trvá více jak 8 týdnů.  Stejně jako u Radhoště ve výrobě používáme žatecký poloraný červeňák a dva druhy sladu: plzeňský a bavorský.  Název tohoto piva jsme použili podle jednoho z majitelů Rožnovského pivovaru - barona Armina Poppera. Ten společně s baronem Louisem Rothschildem vlastnil náš pivovar v předminulém století.

Radhošť 300 25° (7)


Další z piv, které vaříme na oslavu 300 let od založení Rožnovského pivovaru, jsme uvařili speciální pivo 300 let.  Je to světlý 25° speciál, kde jsme ze sladu vyvařili 25% původního extraktu cukru.  Pivo 300 let je více chmelené a jeho výroba trvala přes 6 měsíců, proto pivo 300 let vaříme pouze 1x v roce a to obvykle na Velikonoce.

Radhošť Višeň / Grep  (8)


Hodně pitelné lehčí pivko na teplé dny s příchutí višní a grepu.

!turistika!

!turistika! 

Žádné komentáře:

Okomentovat