čtvrtek 13. června 2019

Pivovar a cafe Lajka

Lajka je mladý městský pivovar počátku 21. století, který byl otevřen v dubnu 2019 ve známé kavárně v Bubenči. Každé z našich piv vzdává hold jednomu ze zvířat, které posloužilo zvláštní směsi vědy a propagandy, emancipace a řinčení zbraní známé jako „vesmírné závody“.  Jsme přirozeně zakotveni v českém pivovarském prostředí, inspirujeme se však pestrostí tradic i aktuálních trendů blízkých i vzdálených koutů světa. To se odráží na paletě piv, která vyrábíme. Jsou vždy v přirozeném stavu – nefiltrujeme, ani nepasterizujeme, zrání svěřujeme do rukou činitelům nejpovolanějším: kvasnicím, chladu a času. U každého piva usilujeme o jasnou a vyladěnou osobitost – nehledejte u nás ani bezvýrazná supermarketová piva, ani nevyvážené pivně-marketingové výkřiky.  Nejpestřejší výběr našeho piva přirozeně najdete hned u pivovaru v naší kavárně na pražské Letné, nicméně pivo nabízíme i k dalšímu prodeji.  Zvláštní pozornost věnujeme výběru zemědělských surovin, z nichž piva vyrábíme – zejména chmelu a sladu. Drtivá většina sladu, který používáme, je vyráběna z bio obilnin (především ječmene). Chmel v dnešní době ještě není v biokvalitě v dostatečné míře dostupný a většinu tak zatím máme z chmelnic klasických. Ačkoliv jsou v našem výběru zastoupena výrazně aromatická piva, pro jejichž výrobu se běžně používají americké, australské a novozélandské chmely, držíme se chmele evropského – na našem kontinentu je zajímavého chmele dostatek a není nezbytné jej dovážet přes půl zeměkoule. Doufáme, že Vás o tom naše piva přesvědčí.
adresa: U Akademie 366/11, 170 00 Praha 7-Bubeneč



Albert I 10° (6.5)


Lehká desina mě až tak neoslovila, trošku bylinky i malinko citrusy.

Albert IV APA 13° (8)


Příjemné pivečko hodící se do teplého počasí šmakovalo. Cítit bylo třeba mango, mandarinky...

Čestmír Arise IPA 14° (pivovar Létající Čestmír) (7.5)


Světlé silné limitované pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizovan. Použity:  Cascade, Citra, Centennial – na sladení jsme zde použili tuhle klasickou 'C' trojku.

Strelka 10° (6)


Klasický žánr českého spodně kvašeného piva s lehčím tělem a nižším obsahem alkoholu, u kterého je možné prosedět večer, aniž by ale bylo chuťově prázdné. Lehký chlebnatý sladový základ podtrhuje jemná hořkost doplněná kořenitými tóny žateckého chmele přítomnými především v chuti. Pivo je pojmenované podle fenky, která v roce 1960 strávila spolu se souputnicí Bělkou, králíkem, myšmi, krysami, mouchami, rostlinami a houbami den na oběžné dráze Země. Narozdíl od nebohé Lajky se celá posádka vrátila na zem živá.
Extrakt původní mladiny: 10 % Obsah alkoholu: 4,3 % Slady: plzeňský bio mnichovský bio pšeničný bio kyselý bio Chmely: Žatecký poloranný červeňák bio Premiant bio

Bělka 12° (6.5)


Spodně kvašený ležák, slámově světlý, chuťově vyvážený mezi lehkou sladovou a chmelovou chutí, ve vůni znatelně chmelený vybranými německými odrůdami chmele, které mu vtiskují zřetelné květinkové a mírně i kořenité a až ovocné aroma. Velice pitelný, se svěží hořkostí v závěru. Pivo je pojmenované podle fenky, která v roce 1960 strávila spolu se Strelkou, králíkem, myšmi, krysami, mouchami, rostlinami a houbami den na oběžné dráze.
Extrakt původní mladiny: 12 % Obsah alkoholu: 5 % Slady: plzeňský bio pšeničný bio kyselý bio Chmely: Perle Hersbrucker Hallertau Mittlefrüh Hallertau Blanc Všechny chmely jsou pěstované v Německu v režimu integrované zemědělské produkce.


Able 13° (7.5)



V pivu Able se potkávají dvě pivovarské tradice – kontinentálního spodně kvašeného piva a americké verze ejlů výrazně chmelených ovocně vyznívajícími chmely. Po vzoru stylu IPA je tento druh „ležáku“ nazýván India Pale Lager. Naše verze je spíše lehčí, ale výrazně prokvašená. Použité slady a vločky se však starají o dojem plného těla, které dobře nese zřetelně ovocnou chmelovost. Čistý projev ležáckých kvasnic s vyšší hořkostí pivu dodávají suchou a hořkou tečku. Makak Able byla v rámci amerického vesmírného programu vyslána balistickou raketou do výšky 480 km spolu se souputnicí Miss Baker, plísní Neurospora, vzorky lidské krve, bakteriemi Escherichia coli, cibulemi, semeny kukuřice a hořčice, muškami, kvasnicemi, vajíčky ježovky a spermatem. Let byl úspěšný a posádka jej přežila, Able však zemřela o 4 dny později na následky srdečních poruch způsobených anestézií.
Extrakt původní mladiny: 13 % Obsah alkoholu: 5,7 % Slady: plzeňský bio pale Ale bio pšeničný bio ovesné vločky bio kyselý bio carapils bio caramunich bio Chmely: Mandarina Bavaria Cascade Hüll Melon Všechny chmely jsou pěstované v Německu v režimu integrované zemědělské produkce.

IPA 16° (7.5)


V současnosti nejsilnější pivo v našem portfoliu. Na své definitivní jméno teprve čeká. Hluboce prokvašený kousek, který jde přímočaře za svým cílem: přinést na podkladu sladového těla co nejvíc z evropských odrůd aromatických chmelů svěžího zřetelně ovocného typu. Znatelná, ale nepřehlušující hořkost vše podtrhuje.
Extrakt původní mladiny: 16 % Obsah alkoholu: 7,3 % Slady: plzeňský bio pale ale bio mnichovský bio caramunich bio kyselý bio Chmely: Mandarina Bavaria Hüll Melon Hallertau Blanc Ariana Všechny chmely jsou pěstované v Německu v režimu integrované zemědělské produkce.

Miss Baker 16° (8.5)


Nakouřený Extra Stout - 6,8 % alk  Miss Baker je tekutý desert. Syté tóny čokolády a sušeného ovoce dokreslují v tomto silném stoutu spolu s hřejivým podkresem alkoholu a kouřovitosti jeho plné tělo, které díky nim nepůsobí sladce. Tak jako každého dobrého nepřeslazeného desertu ho podle nálady stačí buď jeden kousek jako tečku na konci večera, nebo ho můžete „uzobávat“ průběžně, až zjistíte, že jste „snědli půku plechu“. Jelikož je ale tekutý, výborně ladí například k hutnému brownie. Dvouletá samička Kotula veverovitého Miss Baker byla v rámci amerického vesmírného programu vyslána balistickou raketou do výšky 480 km spolu se souputnicí Able, plísní Neurospora, vzorky lidské krve, bakteriemi Escherichia coli, cibulemi, semeny kukuřice a hořčice, muškami, kvasnicemi, vajíčky ježovky a spermatem. Let byl úspěšný a posádka jej přežila, a na rozdíl od Able přežila Miss Baker i období po přistání a dožila se 27 let.
Extrakt původní mladiny: 16 % Obsah alkoholu: 6,8 % Slady: plzeňský nakouřený na dubovém dřevu pale ale bio mnichovský bio melanoidní bio ječné vločky bio caramunich bio special W carafa spezial II pražená pšenice pražený ječmen Chmel: Phoenix (UK)


 !turistika!

fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat