úterý 19. listopadu 2019

Malopivovar Industry Beer

 
V roce 1905 byla mezi Nymburkem a Drahelicemi otevřena hospoda Na Cejpovně. Nechal ji postavit stavitelem Josefem Vosáhlem potomek knížecího rodu Valdštejnů pro svého správce Josefa Horáka jako odměnu za jeho služby.
1.12.1905 byly zprovozněny v pravém křídle budovy hostinské prostory, kuchyně a v prvním patře byt pro rodinu pana Horáka. V následujícím roce byl dostavěn sál a levé křídlo budovy.  Název je odvozen pravděpodobně podle statkáře Cejpy, kterému patřily pozemky mezi Nymburkem a Drahelicemi.  Hostinec původně sloužil vozkům, kteří tudy projížděli směrem na Lysou nad Labem a Prahu a trhovcům kteří jej hojně navštěvovali po skončení nedalekých dobytčích trhů. Jako hospoda v té době s největším sálem v Nymburce a okolí se stala centrem zábavy pro široké okolí.  Od roku 1905 se zde točilo Plzeňské pivko s vyjímkou období druhé světové války a období, kdy hostinec převzala do „opatrování“ vláda lidu zastoupená Spotřebním družstvem Jednota.  Po roce 1989 odkoupen hostinec od syna původního majitele pana Václava Horáka v lednu 1991. Od května 1991 se zde provozovala Čínská restaurace, která si až do konce devadesátých let získala velkou oblibu. Po nástupu vietnamských bister ztrácela čínská kuchyně na kreditu a tak se po dlouhém přemýšlení rozhodlo k návratu k původnímu účelu. V prosinci 2008 se otevřela první část - formanku Polabské restaurace a začátkem června 2009 se plánovala otevřít druhou část-restauraci, jídelnu a kavárnu.  Po domluvě s majitelem nymburského pivovaru Postřižiny panem Benákem se zde čepoval postřižinský Zlatovar a Francinův ležák a s jeho svolením i Plzeňský Prazdroj.
Dne 26/7 roku 2019 se zde otevřel také malý pivovar Industry Beer, jeho pivečka budou k dispozici právě v místní kavárně Café Farms, kde je majitel a zárověň sládek Ivan Zak.
Základ technologie pivovaru pochází z vratimovského Brabčáka, odkud byla koupena 600 l varna na plynový ohřev. Tanky a otevřené spilky jsou umístěny v chladícím boxu v místnosti vedle varen, voda se zde používá studniční.
Pan Zak má v úmyslu vařit nejen ležáky, ale i svrchně kvašená piva. S vařením piva začal až tady. Není tedy vystudovaným sládkem, ani za sebou nemá homebrewingovou historii. Provoz pivovaru mu zaštiťuje nezbytný garant. O tom, že zde zajistí kvalitní produkci, ovšem nepochybuje. Má zkušenosti z výroby šampaňského a ta je, dle jeho slov, oproti pivovarství mnohem náročnější.

adresa:  Drahelická 60/2, Drahelice, 288 02 Nymburk



Industry Beer 11° (5)


Tato tmavá jedenáctka s lehce ovocným aroma ovšem i dost nakyslé chuti ve mě zanechávala smíšené pocity. Na druhou stranu nebyla tam cítit vůbec káva, takže to mě potěšilo.

Industry Beer 12° (6)



Pěkně voňavé pivečko, to se musí nechat (smetana, latté, kapučíno...). Ovšem na druhou stranu svou chutí hodně sladké, otestoval jsem dva lahváče a měl jsem pak celý večer v puse jak kdybych dělal v cukrovaru (hold kavárna).

!turistika! 

fotoalbum 

Žádné komentáře:

Okomentovat