čtvrtek 28. listopadu 2019

Tradiční pivovar v Rakovníku - Bakalář

V minulosti vařily pivo na Rakovnicku téměř tři desítky pivovarů. Pivovarnictví má u nás stejně dlouhou tradici jako pěstování rakovnického chmele, nejlepšího na světě. V období od 13. do 15. století se pivo vařilo měšťanských domech v Rakovníku. Největší rozmach pivovarnictví na Rakovnicku nastal po vydání svatováclavské smlouvy z roku 1517. Podle této úmluvy se právo várečné rozšířilo i na šlechtu, zatímco dříve bylo vaření piva privilegiem měst. Vrchol slávy rakovnického piva je datován do 16. století, kdy měl Rakovník osm pivovarů. V témže století také vznikly pivovary v Petrovicích, Všesulově, Senomatech, Všetatech, Krušovicích, Olešné, Senci a v dalších místech. Dnes se na Rakovnicku vaří pivo v Rakovníku, Krušovicích a Mutějovicích. Dříve bylo pivo z rakovnických pivovarů dostupné především v jejich blízkém okolí. Dnes je možné rakovnické a krušovické pivo vidět na čepu prakticky v celé České republice a rozšířeno je i v zahraničí.  Proces výroby piva, zpestřený jeho ochutnávkou, je jedinečným zážitkem pro domácí a čím dál tím více i pro zahraniční návštěvníky Rakovnicka. A tak možnost prohlídky Královského pivovaru v Krušovicích využívají v současné době ročně desetitisíce převážně zahraničních turistů.  Vedle dvou velkých regionálních pivovarů v Krušovicích a Rakovníku se na Rakovnicku objevil první malý pivovar. Nese název Poddžbánský pivovar Mutějovice a vaří pivo řemeslné, nefiltrované a bez pasterizace.
Bakalář:
1436–1450:
Na náměstí stojí 5 pivovarů ve městě je 17 sladoven a 19 sladovníků  1454 Král Ladislav potvrdil Rakovníku „právo mílové“ 
1574:
V Rakovníku vaří 74 várečníků a 57 z nich dodává pivo do Prahy. 
1588–1589:
V Rakovníku působí bakalář Jiří Pička Písecký, správce školy, který měl rád rakovnické pivo. Značka Bakalář ho připomíná do současnosti. 
1648:
Několik desetiletí pokračují spory o právo vozit pivo do Prahy. 
1867:
Rozvoj průmyslové výroby vedl ke zřízení velkého pivovaru. Byl postupně vybudován v bývalých kasárnách, kde se nachází dodnes. 
1900:
Měšťanský pivovar výborně prosperuje. Je zavedeno stáčení ležáku do lahví. 
1906:
Výstavba nové varny, která sloužila až do roku 1981
1920:
Valná hromada odhlasovala změnu měšťanského pivovaru na akciovou společnost. 
1960:
Rakovnický závod se stává součástí Středočeských pivovarů a je postupně modernizován.  1969:
Rakovnický pivovar získává zpět status samostatného závodu a zahajuje export ležáku Bakalář do SSSR 
1990: Pivovar uvařil přes 200 000 hl – nejvíce piva ve své historii! 
1991: Vzniká nová akciová společnost Pivovary Bohemia Praha a.s. a jedním z jejích závodů je i Rakovnický pivovar. 
1997–2004:
Pivovar ukončil činnost. 
2001:
Pivovary Bohemia Praha prodávají pivovar firmě International Brewery Company.  2004: Je dokončena částečná rekonstrukce a 9. srpna začíná pivovar opět vařit pivo.  
2005–2010:
Pivovar několikrát změnil vlastníka. 
2010:
9. 8. kupuje pivovar nadnárodní společnost obchodníků s pivem. Začíná plánování modernizace pivovaru. Výstav 12 923 hl. 
2011:
Startuje první etapa modernizace s cílem vytvořit podmínky pro vysokou kvalitu produktu při zachování klasické technologie výroby. Piva značky Bakalář mají nové láhve a etikety. V Rakovníku se od března vaří i značky Černovar a Pražačka. Pivovar otevírá novou pivovarskou prodejnu a nově vaří Bakalář medový speciál. Výstav stoupl o více než 300 procent na 34 923 hl. 
2012:
Pivovar získává právo používat CHZO České pivo. Je největším exportérem piva z nezávislých samostatných pivovarů. Pokračuje rekonstrukce a modernizace provozů. Na trh je uveden Bakalář světlý ležák za studena chmelený. Výstav je 73 784 hl a více než tři čtvrtiny produkce se prodalo v zahraničí. 
2013:
Je zahájena rekonstrukce budov a pokračuje modernizace výrobních i podpůrných provozů. Rakovnická piva získávají 14 nejvyšších ocenění na odborných i laických degustačních soutěžích. Na trh byla uvedena sezónní specialita Bakalář světlý ležák za studena chmelený čerstvý m chmelem. Výstav dosáhl 79 059 hl. 
2014:
Rakovnický pivovar oslavil 560.výročí vaření piva v Rakovníku. K tomuto jubileu bylo připraveno speciální pivo Rakovar 560 vařený na tři rmuty, Pivovar posiluje pozici a rozšiřuje působnost na českém trhu; exportuje do 17 zemí, kde se prodají zhruba dvě třetiny produkce. Výstav stoupl na 97 357 hl. 
2015:
Byly v zásadě dokončeny hlavní technické a technologické investice. Nově se vaří Bakalář nealkoholický za studena chmelený, který se stal hitem segmentu nealkoholických piv. Výstav dosáhl 94 864 hl.
2016:
Byla otevřena pivovarská prodejna v Kladně, začal fungovat e-shop a od podzimu přibyla k vlastním aktivitám pivovaru i rakovnická Divadelní restaurace. Pivovar se stal největším vývozcem piva do Ruska mezi všemi českými pivovary. Výstav byl 116 608 hl a na zahraničních trzích se prodalo 55 % produkce. 
2017: Sládek Radek Holopírek se stal členem Akademie  osobností českého pivovarnictví. Bakalář nealko obhájil titul Pivo České republiky. Etikety značky Bakalář dostaly nový moderní design. Po Praze jezdí tramvaj s reklamním polepem piva Pražačka. Bakalářské listy mají novou tvář. Export rakovnického piva vzrostl o 15,9% a dosáhl 75 465 hl. Na českém  trhu získal pivovar 171 nových partnerů a prodal 57 309 hl. Výstav stoupl na 132 566 hl. 
2018:
Rakovnický sládek Radek Holopírek byl již podruhé pivovarskými akademiky oceněn titulem SLÁDEK ROKU. Trvalou kvalitu rakovnických piv potvrdil také titul ZLATÁ KORUNA v soutěži České a moravské pivní koruny. V konkurenci 84 přihlášených pivovarů odborná porota anonymně posuzovala piva Bakalář světlý ležák, Černovar Světlé a Pražačku. Na českém trhu získal pivovar 176 nových zákazníků, prodal v sudech a lahvích celkem 64 852 hl.O velikonocích nabídl zákazníkům v restauracích další zajímavý speciál – bakalářský Vídeňský ležák. Prodej na exportním trhu vzrostl oproti loňsku o 17 %. Největším zákazníkem zůstává Rusko, následované Slovenskem, Francií a Čínou. 88 551 hl exportního piva loni putovalo do 20 zemí světa. Výstav piva v roce 2018 opět stoupl, pivovar uvařil 153 192 hektolitrů.

adresa: Havlíčkova 69, 269 01 Rakovník




Bakalář 10° (7)


Příjemně hořké pivo vyvážené chuti a zlaté barvy.
Obsah alkoholu: 4,0 % obj.


Bakalář 11° (7)


Plnější pivo zlatavé barvy a vyrovnané chuti s příjemnými dozvuky chmelové hořkosti. Obsah alkoholu : 4,5% obj.

Bakalář za studena chmelený 12° (8)


Nezaměnitelné pivo s vyšší původní stupňovitostí, charakteristické nádherným aroma sušených chmelových hlávek Žateckého poloraného červeňáku a sytou barvou s temně zlatými odlesky.
Obsah alkoholu : 5,2% obj.


Bakalář řezaný výčepní  12° (5)


Plnější pivo rubínové barvy, s jemnou příchutí karamelu a nádechem chmelové hořkosti. Obsah alkoholu: 4,5% obj.

fotoalbum 

Žádné komentáře:

Okomentovat