čtvrtek 14. listopadu 2019

Pivovar Dašice / Dašické sklepy

Z archivních materiálů je zřejmé, že pivovar v Dašicích vznikl ještě v patrimoniálních dobách. První zmínky o něm jsou již z roku 1507, kdy byl v majetku pána Viléma z Pernštejna. V roce 1616 byla provedena přestavba pivovaru a její rysy jsou patrné až do dnešních dnů. Tento rok je považován za počátek novodobé historie Pivovaru Dašice. V pivovaru se vařilo pivo ještě ve dvacátých letech minulého století. Pak však byla produkce piva postupně zastavena. Od této doby pivovar pustl a chátral.  V roce 2007 byla započata rozsáhlá stavební rekonstrukce s cílem obnovit výrobu piva spolu s poskytováním hostinských a ubytovacích služeb.
Pivovar ve městě Dašice produkoval pivo a další související výrobky ještě ve dvacátých letech minulého století. Zřejmě v kontextu hospodářského vývoje v té době a světové války byla produkce piva postupně zastavena. Následná světová hospodářská krize, druhá světová válka a znárodňování soukromého majetku nedávaly šanci na obnovení této skutečně dlouhodobé tradice. Smutnou etapou v historii pivovaru je jeho degradace na sklad a opravnu zemědělské mechanizace pro kolektivizované zemědělství. V této době areál výrazně zchátral. V nedávné historii byl vrácen na základě Restitučního zákona potomkům někdejších vlastníků. Nicméně i přes tuto skutečnost areál i budovy pivovaru nadále pustly a chátraly.
Pivovar v roce 2007 změnil majitele. V krátké době na to bylo započato se záměrem rozsáhlé stavební rekonstrukce s cílem obnovit zde výrobu piva spolu s poskytováním hostinských a ubytovacích služeb v objektech pivovaru.  Za tímto účelem byla založena společnost Pivovar Dašice.  Velice rádi vás přivítáme v Original Restaurantu Dašické sklepy při Pivovaru Dašice.

Dašické 10° (7)


Světlé výčepní pivo spodně kvašené nefiltrované nepasterizované. Celkem pitelná desítka avšak z mírným obilným ocáskem.


Dašické  12° (6.5)


Světlý ležák spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný. Jako taky se to dalo bumbat, ovšem opět divnej ocas.

Svatomartinský speciál  13° (7)


Polotmavé pivečko docela šmakovalo, tento speciál nebyl ani moc nasládlý což jsem uvítal.

fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat