úterý 8. března 2022

Výzkumný a výukový minipivovar Suchdolský Jeník

 

 

Výukový a výzkumný pivovar České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) byl založen v roce 2006 a svojí činností navázal na bývalý pivovar na Brandejsově statku v Praze - Suchdole, kdysi patřícímu klášteru Benediktýnů v Praze – Emauzích. Původní suchdolský pivovar byl ještě před 1. Světovou válkou zavřen v důsledku kontaminované vody z místního rybníka. Na základě myšlenky tehdejšího rektora ČZU, prof. Ing. Jana Hrona, DrSc., Dr.hc. a vedoucího Katedra technologických zařízení staveb doc. Ing. Miroslava Přikryla, CSc. byl založen současný pivovar, který do prostoru bývalé laboratoře Technické fakulty jako dvojpodlažní stavbu vyprojektoval, navrhl, vyrobil strojní zařízení a následně uvedl do provozu doc. Ing. Ladislav Chládek, CSc., Ten se stal jeho sládkem a učitelem předmětů „Výroba českého piva“ a jeho anglické mutace „Brewing of Czech beer“ a dalších souvisejících předmětů.  Tento pivovar byl založen nejen pro výuku výroby piva ale i studium souvisejících jednotkových operací (míchání, přenos tepla a hmoty a dalších) českých a zahraničních studentů, studujících v programu Erasmus a jeho specifika je výroba piva přímo studenty pod vedením sládka. Pro přípravu bakalářských, diplomových a doktorandských prací slouží pivovar k provádění experimentálních prací a jejich následné vyhodnocování. Absolventi tohoto studijního směru jsou oprávněni pro určité době k projektování pivovarů, sladoven, nealko závodů a dalších potravinářských a zemědělských závodů. Pupeční šnůrou je spojen pivovar Suchdolský Jeník např. též s Chile, kde pracují dvě česká děvčata, která vaří na základě svých zkušeností ze Suchdola pivo českého typu „Slavia“. Významná je i spolupráce s pěstiteli chmele (Chmelařský institut v Žatci), pro které se vaří pokusné várky s nově vyšlechtěnými odrůdami chmele. Strojní zařízení pivovaru „Suchdolský Jeník“ tvoří dvouválcový suchý šrotovník, dvounádobová nerezová varna s měděným opláštěním (objem várky 10 hl), vířivá káď, dvoustupňový protiproudý výměník, aerační svíčka, teplovodní zásobník, kvasné a ležácké tanky (celková kapacita 180 hl), poloautomatické plnicí zařízení do skleněných, PET lahví a sudů, sanitační stanice s myčkou sudů, tři freonové kompresory s výparníky a zásobníky monopropylenglykolu, parní kotel a další zařízení. Průběžně se vaří světlé pivo o extraktu původní mladiny 12% (EPM), podle požadavku a též pravidelně na Vánoce se vaří i tmavé pivo stejné stupňovitosti. Celková roční produkce se pohybuje kolem 300 hl. Interiér pivovaru využívají i jiné instituce, např. Česká televize jej použila pro natáčení seriálu „Devatero řemesel“, z nichž jeden díl „Sládek“ v podání populárního zpěváka Petra Koláře se natáčel právě zde, nebo v jeho prostorách probíhají přednášky o pivovarství (doc. Zdeněk MUDr. Sůsa, CSc.a další).

adresa:  Kamýcká 961/129, 165 00 Praha-Suchdol

Suchdolský Jeník 12° (8)

 

Nahořklý ležák plzeňského typu se povedl a šmakoval...

Pivo s názvem Suchdolský Jeník je pojmenováno podle dnes již bývalého rektora ČZU Jana Hrona. Pivo je dobře pitelné a je na jazyku přijímáno s lehkostí. Chuť piva pochopitelně vždy závisí na vodě a tady nemají žádné hluboké pivovarské studny jako v některých městech, kde vaří pivo již od středověku. V Suchdole využívají proto běžnou vodu  z pražské vodovodní sítě, která se kromě převaření nijak neupravuje. Přesto se rozhodně jedná o pivo, které stojí za to ochutnat. Barva piva je pěkně zlatavá a lehce zakalená. Chuť převážně sladová, chlebová s doznívající hořkostí se středním řízem.

!turistika! 

!turistika! 

fotogalerie 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat