sobota 5. března 2022

Zdibský pivovar

 

 

Vznik říjen 2021

Po 25 letech podnikání v obchodě a politické „kariéře“ v obci Zdiby jsem se rozhodl, že si přestanu dělat radost jen sobě, ale začnu ji dělat i ostatním. Jak jinak než pivem.  Při návštěvě areálu Atria a pohledu na budovu bývalé kotelny s komínem se ve mě probudila myšlenka pro vybudování nového pivovaru. Spojil jsem se s kamarádem Michalem a majitelem areálu Rustamem, kterým se nápad přestavby na pivovar zalíbil tolik, že jsme společně založili společnost Zdibský pivovar, s. r. o.  Udělal jsem si školu na sládka a přihlásil se na praxi do pivovaru Cobolis v Praze. Zde jsem získal nejen zkušenosti ve výrobě piva, ale také garanta pro naši značku Zdivar Tomáše.
Sládek Jiří Žáček

Již od dětství mě bavilo pomáhat v kuchyni. Obzvlášť když jsem viděl radostné tváře spokojených strávníků. Ale s příchozí érou počítačů do domácností a hlavně her, jsem se nešikovně rozhodl studovat obor počítačové systémy, který mě nenaplňoval. Naštěstí jsem již v druhém ročníku školy, našel brigádu v restauraci a mohl se vzdělávat v něčem, co mě baví. Díky práci v pohostinství mi byla v roce 2014 nabídnuta práce v Zámeckém pivovaru Frýdlant – ALBRECHT. Tady se mě ujal, dnes emeritní sládek Jiří Strnad, který mě začal vše učit. Společně s Pavlem Paloušem (Sládek roku 2018), který měl skvěle načtenou teorii, jak vařit zahraniční pivní styly a nebál se experimentovat…  Od mytí podlah jsem se naučil vařit pivo, řešit, či opravit technologické a administrativní komplikace. Dodělal si rekvalifikační kurz pivovarnictví a sladovnictví, který je ekvivalentem střední školy. Dnes spolupracuji s několika pivovary, ale nejčastěji mě najdete v pivovaru Ládví – COBOLIS, kde pomáhám ve výrobě, nebo školím praxi rekvalifikačních kurzů pivovarnictví a sladovnictví. Ale určitě se potkáme i ve Zdibském pivovaru, kde společně s Jirkou Žáčkem musíme rozjet a vyladit technologii pivovaru, abyste mohli říct, že ve Zdibech vaří skvělé pivo. 

Garant Tomáš Čierny

Historie:

První pramenná zmínka o existenci pivovaru ve Zdibech je z roku 1727. Ale již od poloviny 17. století existují zprávy o zdejší „hospodě nebo krčmě výsadní se svobodným šenkem“, což však ale ještě neznamená, že musela odebírat pivo z místního vrchnostenského pivovaru. Má se za to, že k založení pivovaru mohlo dojít v době, kdy panství vlastnil František Maxmilián Hartman z Klarenštejna a to v letech 1700 až 1725.  V přiznávacích tabelách z října 1749 se hovoří o produkci pivovaru, která nepřekračuje 100 sudů, čemuž ale protiřečí údaj opravených konečných výtahů z let 1755–56, podle nichž roční produkce dosáhla 610 sudů s celkovým výnosem 2.440,-zl.  Cenný popis objektu se zachoval z 10. dubna 1777, jenž byl součástí úředního odhadu nemovitosti. Zde se můžeme dočíst, že „pivovar stojí u vchodu do dvora na pravé straně, je od základu nově postavený, má dvě křídla a zadní díl (půdorys ve tvaru písmena U), všechny jeho části jsou vystavěné z kamene a dvě patra vysoké. Celý je pokryt taškovou střechou, v jednom oddělení je nahoře byt sestávající se z dvou pokojů s rákosovými stropy a kuchyně, pod ním je sušárna v druhém křídle jsou pak humno s kamenným štokem a válečky, střední část pak obsahuje vlastní pivovar s dobrou měděnou pánví s kapacitou 10 sudů a dalším příslušenstvím, avšak ne vždy je pivovar trvale využíván a v provozu a vaří se v něm pivo, někdy byl obýván také zdibským pošmistrem za roční činži 40 zlatých, v takovém případě je v provozu pouze sladovna….“ Pro zajímavost odhadní cena pivovaru je zde stanovena na 1.000,-zl.. Pro srovnání, zámek je ve stejném odhadu šacován na pouhých 800,-zl, hospodářský dvůr na 1.200,-zl., špýchar na 900,-zl.

adresa:  U Továrny 1, Přemyšlení, 250 66 Zdiby

Zámecká 10° (7)

 

EPM: 10 nefiltrovaná, nepasterizovaná  Alkohol: 3,8 % Slady: Plzeňský, Mnichovský, karamelové slady Chmele: Žatecký poloranný červeňák, Premiant Kvasnice: Saflager W 34/70  Hořká „desítka“ zlatavé barvy s bílou hustou pěnou. Uvařena na dva rmuty z Plzeňského sladu a Žateckých chmelů.  Název navazuje na pivní tradici vaření ve sklepech Přemyšlenského zámku z doby Marie Terezie.

Zlatý kopec 11° (7)

 

EPM: 11 nefiltrovaný, nepasterizovaný ležák Alkohol: 4,5 % Slady: Plzeňský, Mnichovský, karamelové slady, kyselý slad Chmele: Žatecký poloranný červeňák, Premiant, Sládek Kvasnice: Saflager W 34/70  Poctivá dobrá „jedenáctka“, vařená na dva rmuty. Slušná chmelová hořkost a vyvážené plné tělo.  Název zlatý kopec vznikl v našich počátcích při vaření piva v garáži na Zlatém kopci.

Ležáček 12° (7)

 

EPM: 12 nefiltrovaný, nepasterizovaný ležák Alkohol: 5 % Slady: Plzeňský, Vídeňský, Mnichovský, karamelové slady Chmele: Žatecký poloranný červeňák, Premiant Kvasnice: Saflager W 34/70  Nahořklá „dvanáctka“ zlaté barvy s bílou pěnou, vařená z Plzeňského sladu a Žateckých chmelů.  Recept si vytvořil sládek dle vlastní chuti, speciálně k nedělnímu obědu.

Miami APA 11° (6)

 


EPM: 11
American Pale Ale svrchně kvašený.
nepasterizované pivo amerického typu
Alkohol: 4,2 %
Slady: Pale Ale, Carahell, Pšeničný
Chmele: Citra, Cascade
Kvasnice: Safale US-05 svrchní

Klasické americké pivo střední hořkosti s výraznou vůní tropického ovoce. Celkově je pivo lehké a velmi svěží, ideální pro letní dny. Za inspiraci děkujeme pivovaru Cobolis.

APA Miami vznikla při pokusu o vytvoření lehkého amerického piva na popud našich kamarádů, žijících právě na Miami, takže i jim děkujeme za nápad.

Starosta 15° (6.5)

 

EPM: 15  nefiltrované, nepasterizované pivo Alkohol: 6,5 % Slady: Plzeňský, Mnichovský, Vídeňský Chmele: Žatecký poloranný červeňák, Premiant, Kazbek Kvasnice: Saflager W 34/70  Vyvážená hořká „patnáctka“ zlatavo-rudé barvy s bílou hustou pěnou, obohacená o studené chmelení Kazbekem, pro zvýraznění vůně chmele.  Vévodí našim ležáků svou chutí i plností. Je velmi oblíbený a žádaný.

Hasič 13° (5.5)

 

EPM: 13 nefiltrované, nepasterizované pivo Alkohol: 5,5 % Slady: Plzeňský, Mnichovský, karamelové slady, barvící slady Chmele: Žatecký poloranný červeňák, Sládek Kvasnice: Saflager W 34/70  Tmavé silné pivo s karamelovým dojezdem a plnou chutí. Začmouzené jako hasič po požáru.

Splávek 14° (6)

 

EPM: 14 nefiltrované, nepasterizované pivo Alkohol: 6 % Slady: Plzeňský, Vídeňský, Carahell, Mnichovský Chmely: Žatecký poloranný červeňák, Sládek, Premiant Kvasnice: Saflager W 34/70  Polotmavé silné pivo plné chuti. Vůně karamelová až kávová s lehkým nádechem ovoce. Recept vznikl smícháním sladů alá „CO DŮM DAL“. Výsledek byl překvapující.  Název vystihuje jak barvu, tak i velmi dobrou pitelnost.

!turistika!

!turistika! 

!turistika! 

fotogalerie 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat