čtvrtek 27. července 2017

Počernický pivovar



 
Slavnostní otevření se uskutečnilo 3. 6. 2016 což bude 453 let od otevření původního pivovaru.
Pro výrobu piva je zásadní nejen kvalita použitých surovin, ale hlavně voda, jenž se používá z našeho jedinečného počernického pramene. Na kvalitu piva a spokojenost štamgastů dohlíží originální soška svaté Barbory z 19. st., která je patronkou Počernického pivovaru. Pro větší společnost rádi připravíme a uvaříme na objednávku pivní speciál dle požadavků klienta.
Chloubou Počernického pivovaru je výtečná česká a staročeská kuchyně, která si zakládá na tradičním způsobu přípravy, domácí kuchyni a oblíbených specialitách grilovaných na speciálním grilu s otevřeným ohněm. Mezi nejoblíbenější pokrm řadíme „Pivovarská vepřová žebra“ upravená na několik způsobů.
Objekt je rozdělen do několika částí, které jsou přístupné všem návštěvníkům. Hlavní část pivovaru v přízemí je přístupná (dostupná) z hlavní silnice. Její dominantou jsou měděné varny s klasickým pivním výčepem, nad kterým jsou zavěšené interaktivní hodiny ze zámecké věže ze 14. století. Kapacita prostoru je 80 míst k sezení.
Při pěkném počasí je možné využít letní zahrádku pod 100letým javorem o kapacitě 120 míst s výčepem, grilem a udírnou.
Součástí pivovaru je také pět původních ledových sklepů s kapacitou 300 míst k sezení, které jsou díky stálé teplotě ideální pro zrání piva v kvasných kádích a na ležáckých tancích. Návštěvníci mají tedy ideální možnost proniknout do tajemství výroby piva a zároveň vidět současné moderní pivovarnické technologie umístěné v pozdně barokních klenutých sklepeních. Záhadou stále zůstává zlatý poklad, který byl objeven při rekonstrukci pivovaru v roce 2013 pod jednou z kamenných desek. Poklad je k vidění v původním místě nálezu u vstupu do jednoho ze sklepů. Traduje se, že se jedná o jmění jednoho z architektů, který se podílel na stavbě pivovaru, nebo o poklad, který byl nalezen a přemístěn při rozšíření pivovaru roku 1884, kdy na místě dosavadního obydlí nočního hlídače bylo vyvezeno množství vozů lidských kostí z bývalé kostnice a hřbitova.
V suterénu pivovaru naleznete tematický pivní obchůdek, kde je možné si nakoupit pivo pro „domácí užívání“ včetně řady pivních doplňků a suvenýrů.

Počernická 12° (9)

 
Spodně kvašený světlý ležák s plnou sladovou chutí, jemnou hořkostí se zráním ve sklepích 60 dní.

Počernická A.P.A. 14° (8)



Svrchně kvašený speciál, mimořádně silné a hořké pivo z amerického chmele American Pale Ale

Šípková pšeničná 12° (5.5)


 Polotmavý speciál (šípky, pšenice)


Počernická  A.P.A. 16° (5.5)



Hodně těžké hořké pivečko u kterého jsem měl problém ho vůbec vypít

Počernické Kopřivové  12° (8)


Velké překvápko v podobě Velikonočního speciálu, krásná opravdová chuť kopřiv žádné obarvené zelené barvivo se naštěstí nekonalo.

Počernická 10° (8.5)


Spodně kvašený světlý ležák, který mě hodně osvěžil. Není problém jich vypít více.


Počernický májový speciál 11° (7.5)


Polotmavé spodně kvašené pivo, středně plné, v chuti převládají sladové a karamelové tóny.

Počernická grepová 11° (7)

 

Osvěžující ovocné pivečko, které nezklamalo.

Počernická ale 10° (7.5)


Celkem pitelné osvěžující pivečko pro letní dny s ovocnějším nádechem.

 Autumn ale 12° (6.5)


Lehce sladové pivo, příjemně hořké a voňavé po citrusech a tropickem ovoci, světlé barvy. Chuťově jsem tam cítil pomeranče, jinak takové vodovější, žádná sláva.

Počernické pšeničné  12° (7)


Celkem povedená pšenička...


Počernická IPA  14° (7)


Svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale, což je silnější a více hořká podoba piva, inspirovaná moderními americkými pivy. Vyrobeno ze třech druhů sladu a upravenými chmely.

Počernická Barborka  13° (7)




Tmavý ležák s lehkými tóny oříšků, švestek a bylin s příjemným kávovým aroma. Je méně sladká, než bývá zvykem. Velmi osobitý, dobře pitelný, netradiční tmavý ležák.

Christmas Stout 14° (8)


Tmavý speciál, svrchně kvašené pivo. Má plnou chuť a bohaté kávové aroma po praženém sladu. Ten náš, díky kombinaci 7 druhů sladu, mezi nimiž byla i čokoládová pšenice, a navíc ovesné vločky, podtrhuje sladový a komplexní charakter piva. Do piva byl navíc přidán mléčný cukr laktóza, který pivní kvasinky neprokváší, tudíž si pivo zachovalo více zbytkového cukru. Hořkost je nižší, s příjemným kořenitým aroma po britském chmelu Golding.

 Počernická IPA 15° (8.5)


Tady jsem si pochutnal, krásně voňavá ipička (ovoce jak jinak třeba meruňky...)


Počernická 8° (7)


Celkem v pohodě, trošku vodovější, ovšem příjemné pivečko na osvěžení, taková lehčí jejich dvanáctka...

 Počernické pšeničné 12° (7.5)


Hodně hustá pšenice, ale byla celkem fajn...

Počernická hořká 12° (7)


Celkem pitelná dvanda, ovšem ta hořkost není až taková sláva teda...

 Počernický Magnát 15° (4)

 
Pivo bavorského typu s plným jantarovým tělem. Pivo je vyrobeno ze tří druhů prvotřídních bavorských sladů a tří druhů německých chmelů. Doba ležení a zrání piva 90 dní. Mě teda vůbec nejelo...

Počernický New Year Ale 11° (7)


Celkem v pohodě lehčí ejlík s příchutí ovoce... 

Počernický Autumn Ale 10° (7)
 
 
Svrchně kvašený ALE s chmelů Galaxy + Azacca, příjemně hořký s citrusy a plnou chutí...

Počernická Svatomartinská 13° (5)
 
 
Polotmavý ležák, který se praží stejně jako káva, díky tomu má jantarovou barvu a lehce kávový nádech...
 
Počernická NEIPA 15° (7)
 
 
Svrchně kvašené pivo typu New England India Pale Ale, nižší hořkost a vyšší voňavost po citrusových plodech a medu. Barva zakalená z ovesných vloček a speciálních kvasnic, lehce pitelná...
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat