čtvrtek 20. května 2021

Rodinný pivovar Rampušák

 

 

Pivovar v Dobrušce se honosí dlouholetou historií sahající až do roku 1890.  Novodobá historie pivovaru začíná rokem 2007, kdy nevyužívané objekty dobrušského pivovaru a sladovny odkupuje rodina Vedrových, která pod hlavičkou společnosti Staročeský pivovárek Dobruška začíná s opětovnou rekonstrukcí celého areálu. V lednu 2008 je obnoven provoz sladovny a v srpnu 2008 je uvařena po 13 letech, na původní varně, první várka piva – 12° Rampušák.
V současné době vyrábí pivovar stabilně šest druhů piv, a to 11° a 12° světlé ležáky, které jsou distribuovány ve filtrované i nefiltrované podobě, dále pak 13° polotmavý speciál a 15° světlé speciální pivo, které se vyrábí pouze jako nefiltrované. Piva jsou stáčena do sudů o objemu 20, 30 a 50 litrů, do PET lahví o objemu 1,0 a 1,5 litru a skleněných lahví s patentním uzávěrem o objemu 0,75, 1,0 a 2,0 litry. Mimo uvedený sortiment jsou na trh uváděna speciální piva, určená pro vánoční nebo velikonoční nabídku, případně pro akce, které pivovar pořádá ve sklepní pivovarské restauraci, a někdy zkrátka jen tak, pro obohacení nabídky během roku. Od roku 2010 probíhá každoročně v srpnu Den otevřených dveří pivovaru, kdy je celý areál zpřístupněn pro exkurze, na nádvoří a v pivovarské zahradě probíhají koncertní vystoupení. Na čepu jsou vždy všechna vyráběná piva, včetně pro tento den připraveného speciálu.
Všechna naše piva získala za krátkou dobu svého působení na trhu řadu ocenění v odborných degustacích, kterých si velmi vážíme a která potvrzují kvalitu piv, která vyrábíme z vlastního sladu na původní varně z roku 1936, klasickým dvourmutovým způsobem.  V průběhu několika let se podařilo kompletně a citlivě zrekonstruovat objekty sladovny a pivovaru, se zachováním a zprovozněním zachráněných původních technologií, což přineslo uznání ve formě zápisu souboru věcí a objektů pivovaru v Dobrušce do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky v roce 2015.  Piva vyráběná v Rodinném pivovaru v Dobrušce můžete přímo u zdroje ochutnat v našem Bowling baru, nebo v Pivovarské sklepní restauraci při některé z akcí, které jsou pivovarem pravidelně pořádány.

adresa: Křovická 267, 518 01 Dobruška


 

Dobrušská 11° (5.5)


 

Alk.: 4,4 % obj.

  • tradiční český světlý ležák
  • vyznačující se plnou sladovou chutí a lahodnou hořkostí
  • pivo s jemným řízem a dobrou pěnivostí
  • jednostupňově filtrováno křemelinovou filtrací

 

Rampušák 12° (7.5)

  

Alk.: 4,9 % obj.

  • první pivo, které bylo uvařené po znovuotevření Dobrušského pivovaru v roce 2008
  • tradiční český světlý ležák
  • vyznačující se plnou sladovou chutí a vyváženou hořkostí
  • pivo s dobrým řízem a bohatou pěnou
  • patrný zákal způsobený přítomností pivovarských kvasinek

 

Májová APA 11° (6.5)


Lehká a svěží APA s EPM 11% a kombinací chmelů Amarillo, Centennial a Simcoe. 


Muderlant 13° (6)


Alk.: 5,2 % obj.

  • polotmavé speciální pivo, vařené ze tří druhů sladů
  • původně uvařené jako speciál pro Den otevřených dveří 2013, z důvodu velkého zájmu bylo zařazeno do stálé nabídky
  • příjemná plná chuť sladu a karamele doplněná střední hořkostí
  • pivo s bohatou pěnou a středním řízem
  • patrný zákal způsobený přítomností pivovarských kvasinek

 F.L. Věk 15° (7)


 

Alk.: 6,1 % obj.

  • světlé speciální pivo s plnou sladovou chutí
  • další ze speciálních piv, které bylo uvařeno výhradně pro Den otevřených dveří (2014), který byl kvůli velké oblibě zařazen do stálé nabídky pivovaru
  • typické znaky tohoto piva jsou příjemná hořkost, střední říz a bohatá pěna
  • patrný zákal způsobený přítomností pivovarských kvasinek

fotogalerie 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat