pátek 28. května 2021

Rodinný pivovar Švihov

 

 

To místo nás vzalo za srdce. Namísto rozpadlého statku jsme viděli pivovar s penzionem, vlastní chmelnicí a zahradou. Do přátelských rozhovorů na dvoře zaznívalo cinkání půllitrů a ze sadu dětský smích…  V roce 2018 jsme statek v Němčicích koupili a pustili se do jeho zvelebování. Chtěli jsme vytvořit místo, kam se budete vracet za dobrým pivem, poctivou kuchyní a domácí pohodou. Místo, kde děti uvidí, odkud pochází jídlo, které mají na talíři.  Na jaře 2019 začal dědeček Tomáš s budováním pivovaru. Nazvali jsme ho podle blízké vodní nádrže Rodinný pivovar Švihov. Holandský dědeček Gerard se vrhnul na pěstování bylin a superovoce, přidala se kamarádka Evča s myšlenkou vést farmářský obchod, pořádat trhy a dožínky. Kolem pivovárku začala vznikat “širší rodina”.  Na podzim 2020 jsme otevřeli pohostinství a pivní klub, který má stálou nabídku belgických a holandských piv typu Ale a speciálů. Naším vlajkovým pivem je Švihadlo, připravované podle holandské receptury z 19. století. Rozpoznáte v něm jemnou příchuť zázvoru a bylin.  Od podzimu také přivítáme první hosty ve dvou apartmánech. Ustleme jsme jim v nadýchaných peřinách provoněných levandulí. Na zahradě právě pokvetou šeříky, z kuchyně poline vůně kávy a croissantů, čerstvě napečených ke snídani.  Všechno, co u nás ochutnáte, má svůj příběh a my vám ho rádi povíme. Zastavte se na kus řeči o pivě i o životě. Zůstaňte klidně na pár dní. Přijeďte k nám vyčistit si hlavu a umazat si s dětmi ruce v záhoně.  

Život máte jen jeden, tak ho neprošvihněte.

adresa: Němčice 23, 257 65 Loket


 



Švihov Ale Gerstbier 11° (6)

 

Tradiční staroholandské pivo, které kolem roku 1900 soupeřilo s plzeňským pivním stylem. Původní receptura je velmi podobná výrobě piva typu Kölsch.
typ: Kölsch style (Ale), Plné pivo EPM 11° obsah alkoholu 4,6% IBU 28

 

Švihadlo Nieuw Light 11° (7)

 

Osvěžující holandská specialita. Při prvním napití ucítíte lehký kořeněný nádech, ve kterém opravdoví znalci rozpoznají zázvor a pomerančovou kůru.  Nieuw licht byl ve své době ohromně populární. Zámořské lodi ho rozvážely do nizozemských kolonií a teď, po sto padesáti letech, ho můžete ochutnat i vy.
typ: Ochucené pivo, Ale, Plné pivo EPM 11° obsah alkoholu 4,6% IBU 30

 

Švihovský Grep Ale 11° (8)

 

V létě osvěží, v zimě pohladí. Je jemné, ale obsah alkoholu je 4,4 %, tak ať vás neskolí. Grep vznikl živelně a kreativně z jednoho ze staroholandských receptů. Základ byl vyráběn v Holandsku od roku 1840. Stejně jako u původní receptury je Švihovský grep vařen z chmelu a bylin, ale s přidáním grepu.
typ: Ovocné pivo (Ale), Plné pivo EPM 11° obsah alkoholu 4,4% IBU 30

 

Švihov Belgian Ale 12° (5)

 

Belgický Pale Ale není vlastně světlým pivem. Narozdíl od Amerického či Britského Pale Ale nemá vysokou hořkost. Náš Belgický Pale Ale je vařený ze čtyř druhů sladu a českého chmelu. Čepujeme ho do typických sklenic tulipánového tvaru. 
typ: Belgian Pale Ale, plné pivo, polotmavé EPM 12° obsah alkoholu 5,4 % IBU 24


Švihov Belgian Dubbel 14° (5.5)

 

Tmavší pivo, které ve sklenici hraje měděnými tóny. Příznačnou chmelovou hořkost vyvažuje příchuť sladu a jemné karamelové aroma. Označuje se také jako “klášterní pivo”. Za jeho vyladěnou chuť vděčíme trapistickým mnichům.
typ: Belgian Dubbel Ale, silné pivo EPM 14° obsah alkoholu 6,8% IBU 24

Švihov Višeň Ale 11° (6)


 

Lehčí Ale s výrazně višňovou vůní, žádný slaďák, višeň je v chuti jemná.
typ: Ochucené pivo, Ale, Plné pivo EPM 11° obsah alkoholu 4,1% IBU 30
 

Švihov Belgian Trippel 18° (6.5)

 

Až ochutnáte tohle pivko, už se vám od nás nebude chtít, a to nejen díky jeho tonáži (9,1 %). Chutí se blíží pivům typu pale ale, je však tmavší a výrazněji se v něm projevuje slad. Původ názvu piva není znám, možná se odvozuje od jeho síly. 
typ: Belgian Tripel Ale, silné pivo EPM 18° obsah alkoholu 9,1 % IBU 27

!turistika! 

fotogalerie 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat